Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vitamínové bomby nielen na zelený štvrtok: Ochutnali ste už špenátovú TORTU? Je to dobrota!

Špenátová roláda s údeným lososom

Zdroj: ANZA

Reklama

Na tejto vitamínovej bombe si môžete pochutnávať nielen na zelený štvrtok. Naším favoritom je napríklad špenátová torta, ktorú si určite obľúbite aj vy.

Špenátový šalát s tofu a so sezamom

4 porcie

● 400 g mladého špenátu ● 200 g cherry paradajok ● 1/2 avokáda ● 1/2 šalátovej uhorky ● 2 PL citrónovej šťavy ● 2 PL bieleho vínneho octu ● 2 ČL agávového sirupu ● 2 ČL horčice ● 1 strúčik cesnaku ● 6 PL oleja z vlašských orechov ● soľ, mleté čierne korenie ● 100 g syra tofu ● 1 PL teriyaki omáčky ● 2 PL sezamových semienok 

Tofu nakrájame na kocky, zalejeme teriyaki omáčkou a necháme asi 30 minút odstáť. Špenát prepláchneme, otrháme hrubé stonky a osušíme papierovou utierkou. Dáme do misy. Paradajky prepolíme. Uhorku umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Z avokáda vyberieme dužinu a nakrájame ju na kocky. Pridáme s paradajkami a uhorkou ku špenátu. Na dresing vymiešame citrónovú šťavu, olej, prelisovaný cesnak, ocot, agávový sirup a horčicu. Dochutíme soľou a korením. Nalejeme na šalát a premiešame. Sezam opečieme nasucho na panvici do svetlohneda. Tofu krátko opečieme na troche oleja na panvici. Pridáme do šalátu a posypeme opraženými sezamovým semienkami. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 7 minút

Zdroj: Shutterstock

Špenátový šalát s tofu a so sezamom

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako variť zeleninu, aby nestratila vitamíny

    Talianska špenátová torta

    6 porcií

    Umyjeme 1 kg čerstvých špenátových listov. V hrnci s vriacou osolenou vodou blanšírujeme 2 minúty. Scedíme, prudko ochladíme studenou vodou a necháme vychladnúť. Ak použijeme mrazený špenát, necháme ho rozmraziť a prebytočnú tekutinu vytlačíme. Na panvici s troškou olivového oleja opečieme 2 cibule nakrájané nadrobno. Pridáme špenát a 1 prelisovaný strúčik cesnaku. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie a 1/4 ČL nastrúhaného muškátového orieška. Varíme 5 minút a necháme vychladnúť. Do špenátovej zmesi pridáme 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
    a 1 PL sušeného majoránu. Pridáme 350 g ricotty (alebo jemného tvarohu), 50 g nastrúhaného parmezánu, 100 g pokrájanej mozzarelly, 2 vajcia a premiešame. Ďalších 6 vajec varíme asi 7 minút (nie celkom natvrdo). Do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie vložíme vyvaľkaný štvorec z 1 balenia lístkového cesta a prekrojíme ho po šírke. Okraje tortovej formy vyložíme druhým plátom lístkového cesta prekrojeného po dĺžke na polovicu tak, aby presahovalo cez okraj. Cesto naplníme časťou špenátovej plnky a do nej zatlačíme olúpané uvarené vajcia špicatým koncom nadol. Na vajcia navŕšime zvyšok plnky a zakryjeme druhým hotovým rozvaľkaným plátom cesta. Prebytočné cesto odkrojíme, okraje zahneme dovnútra a pritlačíme. Povrch cesta popicháme vidličkou. Tortu vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme 1 hodinu. Asi 10 minút pred koncom pečenia zvýšime teplotu na 190 °C. Upečenú tortu necháme mierne vychladnúť vo forme, potom vyberieme a pokrájame na rezy.

    Zdroj: ANZA

    Talianska špenátová torta

    Krehký špenátovo-vajcový koláč

    8 porcií

    Vyvaľkáme 1 balenie lístkového cesta natenko a rozdelíme podľa veľkosti zapekacej misy na dve rovnaké časti. Jednu časť rozložíme na dno misky, tak aby cesto pokrylo aj okraje. Z 250 ml kyslej smotany, 2-3 vajec, zo 4 hrstí čerstvého umytého nasekaného špenátu, z 2 strúčikov pretlačeného cesnaku, zo soli a z korenia pripravíme plnku. Na cesto uložíme 100 g údenej šunky, navrstvíme špenátovú zmes a do rohov misy (nie celkom na okraj) rozklepneme 4 vajcia. Posypeme 50 g strúhaného syra, rozložíme ďalších 100 g šunky a navrch položíme druhý plát lístkového cesta. Prepichneme vidličkou a posypeme sezamovými semienkami. V rúre vyhriatej na 190 °C pečieme asi 30 minút. Koláč krájame mierne vychladnutý.

    Zdroj: ANZA

    Krehký špenátovo-vajcový koláč

    Údené mäso so špenátom

    6 porcií

    Do vody dáme variť na 40 minút 1 kg údeného stehna s 3 bobkovými listami, so 4 guľôčkami celého nového korenia, s 5 guľôčkami celého čierneho korenia a 3 olúpanými strúčikmi cesnaku. Uvarené mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Cibuľu pokrájanú nadrobno opečieme na oleji spolu s tenkými plátkami nakrájaného cesnaku. Pridáme 450 g mrazeného špenátu a podusíme. Prebytočnú tekutinu odstránime, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením. Do teplého špenátu prisypeme 180 g tvrdého údeného syra nastrúhaného najemno a necháme chvíľu chladnúť. Potom vmiešame 1 žĺtok, premiešame a odložíme na pár hodín na chladné miesto. Rozvaľkáme 500 g lístkového cesta na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Vychladnuté údené mäso obalíme po celom obvode ochuteným špenátom, uložíme na rozvaľkané lístkové cesto a zabalíme. Vrchnú časť cesta potrieme 1 rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semiačkami, celou rascou a hrubozrnnou soľou. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C zapečieme.

    Zdroj: ANZA

    Špenátová roláda s údeným lososom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS