Vneste farbu do svojho jedálnička: Tieto zdravé mrkvové sušienky si zamilujú aj vaše deti!
25. 2. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: Shutterstock
Nájsť dobroty, ktoré sú nielen chutné a zdravé, ale ešte aj dobre vyzerajú nie je problém. Hlavne, keď máte nás.
Raňajky
Cviklová nátierka
4 porcie
250 g varenej cvikly ● 60 g slnečnicových semienok ● 2 PL chrenu ● 2 PL jablčného octu ● 3 PL olivového oleja ● 1 PL citrónovej šťavy ● 2 PL nasekaného koriandra ● soľ ● mleté čierne korenie
Cviklu nakrájame na menšie kúsky. Všetky prísady vrátane koriandra dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame na celozrnnom chlebíku.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Zdravá cviklová natierka
Polievka
Krémová brokolicová
2 porcie
600 g mrazenej brokolice ● 100 ml kokosovej smotany ● 1 cibuľa ● 40 g masla ● 500 ml zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● celozrnný hrianka a jarná cibuľka na ozdobu
Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Do hrnca pridáme trocha oleja a cibuľu na ňom opražíme. Pridáme ružičky brokolice a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme asi 10 minút, potom rozmixujeme. Zjemníme smotanou, prípadne môžeme pridať maslo. Dochutíme soľou a korením. Pred podávaním ozdobíme opečenou celozrnnou hriankou a jarnou cibuľkou. Na dodanie chuti môžeme poprášiť mletou červenou paprikou.
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Krémová brokolicová polievka
Hlavné jedlo
Kuracie prsia s teplým šalátom
2 porcie
NA PRSIA: 250 g kuracích pŕs ● korenie karí ● soľ ● olivový olej
NA ŠALÁT: 200 g špenátu ● 2 PL masla ● 1 strúčik cesnaku ● 100 g veľkej bielej fazule v konzerve ● 1 cibuľa ● 1 červená paprika ● 250 ml krájaných paradajok v konzerve ● soľ ● mleté čierne korenie
Prsia narežeme na tenšie plátky, posypeme soľou a korením karí. Na panvici rozpálime trocha olivového oleja a mäso na ňom opečieme z oboch strán. Udržujeme v teple. Na šalát rozpustíme na panvici maslo, pridáme nasekaný cesnak a nakrájanú cibuľu a krátko opekáme. Pridáme špenát a necháme zvädnúť. Vmiešame papriku nakrájanú na pásiky a krátko opekáme. Zalejeme paradajkami a varíme, kým zelenina trocha nezmäkne. Nakoniec zamiešame prepláchnutú fazuľu a prehrejeme. Dochutíme soľou a korením. Podávame s mäsom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Fazuľový teplý šalát s kuracím mäsom
Niečo sladké
Mrkvové cookies
12 kúskov
130 g špaldovej celozrnnej múky ● 80 g ovsených vločiek ● 80 g vlašských orechov ● 50 g brusníc ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL škorice ● 1/2 ČL soli ● 220 g strúhanej mrkvy ● 100 ml javorového sirupu ● 80 ml tekutého kokosového oleja ● smotanový syr na potretie
Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame múku, vločky, nasekané orechy, brusnice, prášok do pečiva, škoricu a soľ. Vmiešame nastrúhanú mrkvu a následne aj javorový sirup a kokosový olej. Vypracujeme cesto. Pomocou lyžice ukladáme na plech z cesta kôpky, ktoré rukami jemne sploštíme a dáme piecť asi na 15 minút dozlatista. Vyberieme, necháme vychladnúť a podávame potreté smotanovým syrom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Mrkvové koláčiky, sušienky