Voňavé bylinky dodajú jedlu tú správnu chuť: Čo robiť, aby vám vydržali aj cez zimu?
20. 9. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:33)

Zdroj: Shutterstock
Bylinky majú najvyšší obsah účinných látok, keď sú ich listy a kvety ešte mladé a svieže. Preto nečakajte príliš dlho na ich zber.
3 spôsoby ako ich usušiť
1. Rozložené na ploche – hodí sa pre všetky bylinky, z ktorých chceme použiť len jednotlivé listy. Najlepšie uschnú na pletive natiahnutom v ráme, nie na priamom slnku, asi za 14 dní.
2. Vo zväzkoch – hlavne levanduľa sa krásne usuší zviazaná a zavesená dole hlavou. Necháva sa visieť 14 dní v tmavej a vzdušnej miestnosti.
3. Semená do vrecúšok – fenykel, kôpor alebo koriander zrežete po odkvitnutí pri zemi a zviažete stonky do zväzkov. Hlavy rastlín zabaľte do papierových alebo plátených vrecúšok a zaveste do tmavej miestnosti hlavou dolu asi na 2 až 3 týždne. Za ten čas sa semená uvoľnia a spadnú do vrecúšok.
4 spôsoby, ako ich uchovať: Usušiť, naložiť, zmraziť, alebo nasoliť?
Bylinkový ocot
Ocot môžete ochutiť napríklad bazalkou, bôbkovým listom, klinčekom, kôprom alebo oreganom. Bylinky nasypte do polovice nádoby, zalejte octom a uložte do temnej a chladnej miestnosti. Nechajte lúhovať 3 až 4 týždne. Občas pretrepte. Hotový bylinkový ocot prelejte cez sitko do čistej fľaštičky s uzáverom. Hodí sa na ochutenie zeleninových šalátov, na prípravu omáčok, majonéz a výrobu dresingov.
Vonné oleje
Umyté a osušené bylinky zalejte olejom v pomere hrsť byliniek na dva deci oleja. Nechajte odležať dva týždne na tmavom a chladnom mieste. Najviac sa hodia za studena lisované oleje.
V soli
Soľ z byliniek, ako je ligurček alebo petržlen, dokáže krásne uvoľniť arómu. Do širokej nepriehľadnej nádoby dajte soľ a bylinky v pomere 1:5. Uložte na suchom a chladnom mieste.
V ľade
Bylinky sa dajú zamraziť v klasickej plastovej forme do kociek alebo v sáčku. Na zmrazenie sa hodí ligurček, mäta, petržlen alebo pažítka. Do ľadových kociek ich musíte nadrobno nakrájať a zaliať vodou. Do sáčku môžu ísť aj väčšie kúsky.