Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aj vy obľubujete bryndzu? Netušíte, aké účinky na naše zdravie má táto delikatesa!

Bryndza

Zdroj: shuterstock.com

Reklama

Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu, klesá aj hladina cukru v krvi a znižuje sa hodnota krvného tlaku.

Bryndza je slovenský unikátny patent prírody, prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Je to náš jediný mliečny výrobok, ktorý sa vyrába priamo zo surového mlieka. Od 18. júla 2008 je bryndza zapísaná do registra chránených zemepisných označení Európskej únie.

Výnimočne zdravá

Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia ,,priateľské“ baktérie mliečneho kvasenia, takzvané probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie ospevujú vedci i lekári. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Probiotický jogurt či nápoj obsahuje maximálne jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií.

Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak. Všetky tieto vlastnosti a účinky má len tradičná bryndza vyrobená zo surového, nepasterizovaného mlieka.

Bryndza je okrem spektra užitočných mikroorganizmov výdatným zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, vitamínov B-komplexu, konjugovanej kyseliny linolovej a podobne. Po konzumácii bryndze klesá aj hladina cukru v krvi a znižuje sa hodnota krvného tlaku.

Druhy bryndze

Podľa spôsobu spracovania poznáme tradičnú salašnícku bryndzu. Je vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka. Je to skutočná probiotická bomba, ktorá v jednom grame obsahuje viac ako miliardu vyše dvadsiatich druhov mliečnych baktérií. Predáva sa označená ako slovenská alebo liptovská bryndza, často aj s prívlastkom pravá, tradičná, salašnícka, ovčia či domáca. Vyrábať sa môže len na Slovensku a len z tepelne neupravovaného ovčieho mlieka. Bryndza vyrobená z pasterizovaného mlieka obsahuje jeden alebo niekoľko málo druhov mliečnych baktérií, ktoré sa pridávajú až do tepelne ošetreného (pasterizovaného) mlieka. Termizovaná bryndza je doslova mŕtvy produkt bez probiotických vlastností. Neobsahuje živé mliečne baktérie ani ostatné mikroorganizmy.

Podľa ročného obdobia poznáme zimnú bryndzu, ktorá sa vyrába z nasoleného ovčieho syra a kravského syra. Podľa potravinového kódexu by však každá bryndza mala obsahovať minimálne 50 percent ovčieho syra. Letná bryndza je bryndza z ovčieho syra v sezóne, keď sa ovce pasú na lúkach a sú dojené. Prvá takáto lahodná bryndza sa obyčajne objavuje v máji, preto dostala prívlastok ,,májová“.

Zdroj: Shutterstock

Bryndzová nátierka

Svetový unikát

Klinické výskumy bryndze poukázali na to, že v niektorých oblastiach Slovenska je botanický porast tak priaznivý, že Slovenské ovčie mlieko obsahuje až trikrát viac zloženej kyseliny linolovej (CLA) v porovnaní so Švajčiarskom. CLA je prírodná nenasýtená mastná kyselina, ktorá sa vyskytuje v mäse a mliečnych výrobkoch v maličkých množstvách. V organizme preukázateľne buduje svalovú hmotu, redukuje telesný tuk a podporuje imunitný systém.

Vedeli ste?

Správna tradičná bryndza nie je úplne jemná a hladká ako maslo. Obsahuje drobné zrniečka ovčieho syra. Práve táto zrnitosť je typickou vlastnosťou a zvláštnosťou bryndze.

Pikoška

Podľa písomných záznamov Ján Vagač zriadil prvú živnostenskú bryndziareň v Detve už v roku 1787.

Vyberáme pre vás niečo PLUS