Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Všetko o lístkovom ceste: Tieto šikovné triky sa vám pri pečení určite zídu

Reklama

Drvivá väčšina z nás si ho kupuje v obchode. Dá sa však pripraviť aj doma. Viete, ako na to?

Základné lístkové cesto

500 g hladkej múky

2 ČL soli

500 g masla

300 ml ľadovej vody

1 ČL citrónovej šťavy alebo octu

Múku so soľou preosejeme do misy a prstami vmiešame štvrtinu masla a citrónovú šťavu. Pridáme toľko vody, aby cesto bolo pružné a dalo skladať. Preložíme ho na dosku zľahka posypanú múkou a vymiesime ho dohladka.

Z cesta vytvoríme guľu a krížom ju prerežeme zhora asi do polovice. Vzniknuté štyri chlopne rozvaľkáme, aby boli asi štyrikrát tenšie ako prostriedok cesta. Zvyšné maslo položíme doprostred cesta a zabalíme ho tak, že cezeň prehneme rozvaľkané chlopne a vytvoríme akúsi obálku. Prstami pevne stlačíme okraje.

Cesto rozvaľkáme krátkymi pohybmi na obdĺžnik s rozmermi asi 20 x 40 cm. Preložíme ho trojmo. Zabalíme do fólie a uložíme na 20 minút do chladničky.

Cesto znova trojmo preložíme a rozvaľkáme na obdĺžnik ako predtým. Rozvaľkáme a preložíme ho spolu šesťkrát. Pred ďalším použitím necháme cesto aspoň 30 minút v chlade. Počas pečenia by malo až šesťnásobne zväčšiť svoj objem.

Zdroj: Photocusine

Korenisté kapsy

Lístkové cesto je zložené z plátkov (listov) preložených tenkými vrstvami masla. Vďaka tomu sa plátky cesta nespoja, pretože sa pri pečení z masla odparuje voda a para dvíha vrstvu po vrstve. Cesto však vkladáme do silno vyhriatej rúry, aby tuk z cesta nevytiekol. Približne po 10 minútach teplotu znížime.

Pred pečením cesto môžeme potrieť vajcom, ale iba na povrchu, nie po stranách.

Upečené cesto rýchlo stráca svoju krehkosť a tiež naberá pachy z okolitého prostredia. Preto upečené kúsky treba spotrebovať čo najskôr, najradšej v deň, kedy sme ich upiekli.

Kupované varianty

Komerčne vyrábané lístkové cesto môžeme kúpiť v rôznych formách. Tehličky cesta existujú mrazené alebo čerstvé, pláty sú dostupné zmrazené rovné alebo zrolované, niekedy aj čerstvé. Pláty už netreba vaľkať, no okraje môžeme zrezať. Výrobcovia lístkového cesta používajú rastlinný alebo repkový olej, prípadne maslo alebo margarín. Ak používame cesto s rastlinným tukom, môžeme dodať maslovú príchuť potrením cesta roztopeným maslom, ktoré necháme na ceste stuhnúť, preložíme ho a spracúvame ďalej.

Príprava lístkového cesta doma sa dnes veľmi neoplatí, pretože je časovo náročná. Kupované chladené alebo mrazené lístkové cesto ľahko spracujeme – mrazené plátky odbalíme, rozprestrieme a necháme 20 minút rozmrazovať. Cesto by malo rozmrazené byť iba tak, aby nebolo mazľavé, pretože by v rúre nenabehne. Podľa receptu ho potom vyvaľkáme alebo nakrájame ostrým nožom.

Ak potrebujeme z cesta vyvaľkať veľký plát na celý plech, rozmrazené pláty rozložíme tak, aby sa prekrývali. Okraje najprv potrieme vodou, potom ich prekryjeme suchým plátkom a natenko vyvaľkáme.

Lístkové cesto pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie, ktorý zľahka pokropíme vodou. Para cesto pekne dvihne.

Vyberáme pre vás niečo PLUS