Liate cesto je univerzálna zmes múky a tekutiny – obyčajne mlieka a rozšľahaných vajec, ktorá sa používa na lievance, liate biskvity a vafle, ale slúži aj na obaľovanie mnohých potravín, ktoré sa vyprážajú.
Príprava liateho cesta na palacinky
Múku preosejeme do veľkej misy, aby v nej neboli nijaké hrudky. Posypeme ju soľou (alebo cukrom, či inou suchou prísadou). Drevenou vareškou alebo rukou urobíme jamku až na dno. Mala by byť dostatočne veľká, aby sa do nej vmestila časť tekutých prísad a nedostalo sa do nej priveľa múky. Tekuté prísady uprostred múky zmiešame na pastu vidličkou, metličkou, vareškou alebo prstami. Ako cesto tuhne, prilejeme do stredu ďalšiu tekutinu. Výsledné cestíčko by malo byť ako hustý krém – prípadné hrudky sa v hustejšom ceste rozmiešajú ľahšie ako v tekutej zmesi. Keď sme do cesta zapracovali všetku múku, pridáme doň zvyšnú tekutinu a zašľaháme. Cesto necháme postáť približne 30 minút. Ak stojí dlhšie ako hodinu, jednotlivé prísady sa môžu začať oddeľovať, no jemným prešľahaním ich opäť spojíme. Cesto však nepripravujeme skôr ako 12 hodín vopred, pretože by mohlo skysnúť.
Príprava v kuchynskom robote je oveľa jednoduchšia. Do nádoby vlejeme tekuté prísady, na ktoré nasypeme suché a šľaháme iba dovtedy, aby sa spojili a nevytvorilo sa priveľa bublín. Ak sa v liatom ceste vytvoria hrudky, precedíme ho cez husté sito. Najčastejšie sa pripravuje z hladkej múky, no pri polohrubej tvorenie hrudiek takmer vôbec nehrozí.
V prípade, že do cesta dáme vyšľahaný bielok, palacinky budú nadýchané, ale aj o niečo hrubšie. Ak chceme, aby sa palacinky nepripaľovali a netrhali, nedáme do cesta cukor a mlieko zriedime vodou alebo minerálkou v pomere 1 diel vody a 3 diely mlieka.
Keď je cesto pod odstáti príliš husté, rozriedime ho mliekom alebo vodou – cesto totiž musí byť dostatočne riedke, aby sa rozlialo po dne panvice a vytvorilo tenkú vrstvu. Cesto pred naberaním vždy premiešame, pretože hustá časť klesá na dno.
Panvica musí byť pred použitím dokonale čistá, pretože aj najmenšie nečistoty by mohli spôsobiť pripaľovanie palaciniek. Na panvicu dávame málo tuku (panvicu stačí iba potrieť). Ak máme na panvici priveľa tuku, zlejeme ho. Cesta takisto nalievame iba malé množstvo a krúživým pohybom panvice ho rozlejeme po celej ploche.
Palacinku pečieme 1 minútu alebo trošku dlhšie, podľa hrúbky cesta, kým okraje nezačnú hnednúť a trochu sa nezvlnia. Obracačkou alebo rýchlym pohybom panvice palacinku uvoľníme od dna a obrátime. Na druhej strane ju pečieme iba krátko.
Po upečení palacinku zosunieme z panvice na tanier. Palacinky vrstvíme na seba a ak ich chceme uchovať teplé, prikryjeme ich tanierom alebo pokrievkou. Na pečenie palaciniek potrebujeme rovnú panvicu, najlepšie s teflónovou povrchovou úpravou, s nízkym okrajom a hrubším dnom – po rozohriatí si panvica udržuje stálu teplotu na celej ploche a palacinky sa tak pečú rovnomerne. Panvice zo slabého materiálu sa rýchlejšie rozohrievajú na miestach, kde je priamy styk s plameňom – palacinky potom nie sú rovnomerne sfarbené a dokonca sa môžu aj pripaľovať.
Klasické palacinky sa dajú doplniť sladkými plnkami – tvarohom, orechmi, marmeládami, duseným či čerstvým ovocím, makom, čokoládou, pudingom či rôznymi krémami. Okrem toho im svedčia aj slané plnky s mäsom, zeleninou alebo napríklad so syrom.
Cesto na lievance
Lievance sa pripravujú hrubšie ako palacinky, preto ich pečieme pomaly, aby sa dostatočne prepiekli. Cesto sa zľahčuje snehom z bielkov, prípadne kypriacim práškom. Na rozdiel od palacinkového cesta sa nenecháva odstáť, aby nekleslo. Časť mlieka možno nahradiť sladkou alebo kyslou smotanou či tvarohom. Do cesta pridávame aj hrozienka, oriešky, drobné ovocie či koreniny.
Skúste si upiecť takéto palacinky:
Palacinky s dusenými jabĺčkami
Pohánkové palacinky s čokoládou a mandľami
Hruškové palacinky s medom
Syrové palacinky
Kapustové palacinky
Pohánkové palacinky s dubákmi