Všetko o šafrane: 7 vecí, ktoré o ňom musíte vedieť, aby ste uvarili skvelé jedlo
23. 9. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:32)

Zdroj: Jozef Fabo
Uvarili ste jedlo so šafranom a nemalo očakávanú chuť? Poradíme vám, ako „prebrať k životu“.
Pár slov o šafrane:
1. Šafranové korenie má výraznú horkú vysoko aromatickú chuť a intenzívne vonia.
2. V Španielsku a vo Francúzsku je kľúčovou prísadou do rybacích a ryžových pokrmov, Taliani ho pridávajú do rizota. Poznajú ho v arabskej, indickej, čínskej aj latinskoamerickej kuchyni.
3. Neslúži len na dochucovanie potravín, ale aj na farbenie sladkostí, cesta, masla, syra, polievok či omáčok.
4. Stačí ho len štipka, aby lahodne okorenil jedlo, dodal mu výnimočnú chuť a zafarbil ho nažlto.
5. Na prípravu porcie pre štyri osoby sa používa zväčša 0,25 – 0,50 gramu šafranu. Množstvo závisí od toho, aký šafran máte, či celý, alebo v podobe prášku. Mletého sa pridáva spravidla menej.
Zdroj: archív
Šafranové korenie má výraznú horkú vysoko
6. V našich obchodoch dostať šafran väčšinou v malých baleniach. Je citlivý na svetlo a ľahko stráca svoju arómu. Treba ho preto uschovať v dobre uzavretej nádobe na tmavom mieste.
7. Ako ho používať: Aby šafran uvoľnil svoju jemnú medovú chuť a aromatickú látku safranal, treba ho pred použitím namočiť do horúcej tekutiny. V závislosti od receptu použite buď vodu, vývar či mlieko. Doba samozrejme závisí od sily a kvality šafranu. Obvykle ide o 15 až 20 minút. Tekutinu, v ktorej sa šafran namáčal použite pri varení tiež.