Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Trúfnete si? Všetko o tom, ako si pripraviť ťahanú štrúdľu: S nami ju zvládnete „ľavou zadnou“

Višňovo-maková štrúdľa

Zdroj: Eva, Dušan Křístek

Reklama

Túto klasiku má každá správna babička v malíčku. Pre tie menej skúsené gazdinky ponúkame kompletný manuál, ako si ťahanú štrúdľu pripraviť.

Najtradičnejším a zrejme aj najobľúbenejším cestom na prípravu štrúdle je ťahané cesto. Pri jeho príprave však treba dať obzvlášť dôraz na kvalitu a správne pomery surovín. Najdôležitejšia je samozrejme múka, ktorá by mala byť pšeničná a hladká s čo možno najvyšším obsahom lepku. Vďaka nemu je neskôr možné cesto dobre vytiahnuť.

Väčšina receptov uvádza použitie octu alebo citrónovej šťavy. Sú aj recepty bez octu, toto cesto však skôr vysychá a môže sa pri naťahovaní trhať. Ďalej do cesta patrí štipka soli a tekutiny. Buď vlažná voda alebo mlieko a voda v pomere 1 :1 (tiež vlažné). Do cesta sa pridáva aj tuk, ideálne olej, ktorý sa najlepšie spracúva s múkou. Niektoré recepty uvádzajú aj použitie vajca, iné nie. V zásade sa ním nič pokaziť nedá, keďže by po ňom malo byť cesto pružnejšie.

Po dôkladnom premiesení by sme mali získať hladké a veľmi pružné cesto. Vytvarujeme ho do gule a po celom povrchu potrieme olejom alebo rozpusteným maslom. V prípade, že určite nechceme, aby oschlo, môžeme ho zabaliť do fólie alebo igelitového vrecúška. Takto pripravené cesto zakryjeme nahriatym hrncom alebo ohriatou misou a necháme 30 minút odpočinúť.

Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenom obruse alebo väčšej utierke do väčšieho kruhu. Naolejovanými rukami cesto najprv povyťahujeme za okraje (hrubšie časti odkrojíme). Potom vložíme ruky pod cesto a hánkami od stredu k okrajom vyťahujeme do všetkých smerov. Rozhodne nepoužívame silu, iba jemný tlak, inak by sa cesto potrhalo.

Vytiahnutý plát po celej ploche potrieme olejom alebo rozpusteným maslom. Na jednu tretinu rovnomerne nanesieme plnku. Pomocou obrusu alebo utierky jemným nadvihovaním štrúdľu stočíme smerom od plnky. Stočenú štrúdľu preložíme na plech vystlaný papierom ne pečenie alebo do zapekacej misy spojom nadol. Potrieme ju rozpusteným maslom.

V niektorých receptoch sa uvádza, že je štrúdľu vhodné piecť podliatu mliekom alebo smotanou na šľahanie. Cesto po upečení nie je chrumkavé ale jemné a vláčne. Po upečení však treba mlieko ihneď zliať, aby nerozmočilo celú štrúdľu. Počas pečenia štrúdľu môžeme niekoľkokrát potrieť rozpusteným maslom, aby získala lesk, zlatistú farbu a chrumkavú kôrku.

Ideálny čas na krájanie čerstvo upečenej štrúdle je, keď mierne, no nie úplne vychladne. Horúca by sa trhala a studená ťažšie krájala.

Ťahaná štrúdľa

Ak aj vy patríte k tým, pre ktoré bol tento múčnik vždy veľkým postrachom, máme pre vás dobrú správu. S nami ho zvládnete „ľavou zadnou“.

Porcie: 12

Potrebujeme:

300 g hladkej múky, 1 žĺtok, soľ, 150 ml vody, 1 PL oleja, múka na posypanie utierky, tuk na pomastenie rúk, práškový cukor na posypanie

Maková plnka:

100 g mletého maku, 80 g kryštálového cukru, 700 ml čerešňového kompótu, 30 g rozpusteného masla

Takto sa to podarí:

1. Preosiatu múku spracujeme na doske so žĺtkom, štipkou soli, vlažnou vodou a olejom. Dobre prepracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať v teple.

2. Cesto rozdelíme na 2 diely, ktoré na mierne pomúčenej utierke rozvaľkáme na tenké pláty. Pomastenými rukami cesto povyťahujeme do všetkých strán. Hrubšie okraje odrežeme.

3. Mak zmiešame s cukrom a zmesou posypeme vytiahnuté cesto. Mierne pokvapkáme maslom a obložíme čerešňami. Pokvapkáme aj zvyšným maslom a pevne zvinieme.

4. Zavinutú štrúdľu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 35 až 40 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť, nakrájame a pocukrujeme.

Čas prípravy: 30 minút

Čas odstátia: 30 minút

Čas pečenia: 40 minút

Náročnosť: ***

Náš tip:

Cesto môžete pred zabalením do fólie potrieť trochou oleja. Po oddýchnutí sa s ním bude ľahšie pracovať.

Vyberáme pre vás niečo PLUS