Vybláznite sa pri zdobení medovníkov: Nemusia byť len biele! 7 tipov, ako ich skrášliť
27. 11. 2014, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:25)

Zdroj: abl
Pri zdobení medovníkov a perníkov sa opäť zmeníme na malé deti a kreslíme a skrášľujeme všetko zaradom farebnou polevou a perličkami.

Zdroj: abl

Zdroj: Archív

Zdroj: Archív
Galéria k článku
Základný recept na bielu polevu
Potrebujeme: 160 až 200 g práškového cukru, 1 bielok, 1 ČL precedenej citrónovej šťavy, 1 ČL škrobovej múčky
Takto sa to podarí: Práškový cukor najmenej dvakrát preosejeme, pridáme k nemu škrobovú múčku, bielok a citrónovú šťavu. Miešame vareškou až do zhustnutia asi 20 minút. Hotovú polevu ihneď prikryjeme potravinárskou fóliou, ak by bola na vzduchu, začala by tuhnúť a vytvorili by sa v nej kryštáliky.
Dobré vedieť:
* Polevu po nanesení nechajte asi 30 minút oschnúť. Ak nebudete polevu nanášať pomocou cukrárenského vrecka alebo štetcom, nemusíte ju ani toľko miešať, pretože na natieranie môže byť tekutejšia.
* Odporúčame polevu pripraviť tradičným spôsobom, bez použitia mixéra, len za pomoci drevenej varešky.
Cukrárenské vrecko
Jednorazové cukrárenské vrecko je na zdobenie naozaj dokonalé, jednoducho doňho naplňte bielkovú polevu zafarbenú potravinárskou farbou a vrecko navrchu zafixujte. Ak idete kresliť malé vzory, treba len malinkú dierku, na vyfarbenie plochy potrebujete väčšiu.
Farebná dúha
Nové potravinárske farby ponúkajú nekonečnú paletu farieb od ružovkastých až po čiernu. Potravinárske farby pridávame v malých množstvách drevenou paličkou. Práškové farby vašu polevu nezriedia a sú dostatočne intenzívne.
Samé perličky
Ak chcete z vašich koláčikov vyčarovať malé umelecké diela, ozdobte ich farebnými cukrovými perličkami, ktoré nájdete v rôznych farbách. Cukrové perličky pridávame ešte do vlhkej polevy.
Zdroj: abl
Vianočné medovníky
Aromatická poleva
Veľmi dobre chutí cukrová poleva, ak ju zafarbíme ovocnou šťavou. Najvhodnejšie sú šťavy z ríbezlí, citróna alebo pomaranča. Červené víno, čerešňovica alebo šťava z červenej repy dodajú poleve prirodzenú farbu. Dôležité: Farbu pridávajte vždy po kvapkách, aby ste polevu príliš nezriedili.
Dvojfarebné koláčiky
Najskôr na koláčiky nanesieme štetcom redšiu polevu a potom do nej hustejšou polevou inej farby nakreslíme mriežku, bodky alebo pásiky.
Čokoládová poleva
Perníčky, ktoré ponoríme do čokoládovej polevy, nenechávame zaschnúť na kuchynskej mriežke (ťažko by sme ich odstránili), radšej ich uložíme na papier na pečenie a po zaschnutí jemne odlúpneme nožom.
Marcipánové motívy
Z farebného marcipánu môžeme povykrajovať formičkami rôzne tvary a tie potom tenučkou vrstvou polevy alebo čokolády prilepiť na koláčiky