Výborné citrónové koláče 3x inak: Upečte mužovi TOTO, z vášho cukrárskeho umenia bude nadšený
7. 2. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: ANZA
Aj vy používate citrón len do čaju, citronády alebo na okyslenie omáčky? Robíte chybu. Toto ovocie ozvláštni vaše cukrárske umenie sviežou chuťou.

Zdroj: NĆpŽ
Krémové rezy s polevou
12 kúskov
Z 3 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme 3 žĺtky vymiešané so 75 g práškového cukru, šťavu a kôru zo 1/4 citróna a 60 g polohrubej múky. Spolu premiešame a cesto rozotrieme na menší plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a upečieme dozlatista. V 125 ml mlieka rozmiešame 1 žĺtok, 1/2 lyžice škrobovej múčky a uvaríme kašu. Vyšľaháme 125 g masla so 70 g práškového cukru a s 1 lyžicou citrónovej šťavy. Do vymiešaného masla po častiach pridáme vychladnutý puding a vyšľaháme. Vymiešame 125 g práškového cukru s 1/2 až 1 lyžicou horúcej vody a s 1 lyžicou citrónovej šťavy. Po vychladnutí cesto potrieme plnkou, rozkrojíme na tri rovnaké pásy a uložíme na seba. Povrch polejeme polevou a odložíme na pár hodín do chladničky.
Zdroj: ANZA
Krémové rezy s polevou
Šťavnatý tart
12 kúskov
Spracujeme 250 g hladkej múky, 100 g masla, 2 lyžice práškového cukru, štipku soli a 1 vajce na cesto. Zabalíme do fólie a odložíme na 15 minút do chladu. Okrúhlu formu s priemerom 28 cm vymastíme a vysypeme múkou. Odležané cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme do formy. Cestom vyložíme dno i boky formy. Naspodok cesta vo forme dáme papier na pečenie, nasypeme suché strukoviny a v rúre vyhriatej na 170 °C pečieme 15 minút. Potom papier so strukovinami odstránime, spodok cesta potrieme 1 žĺtkom a vložíme späť do rúry. Po ďalších 5 minútach pečenia vyberieme. Celých 14 vajec rozšľaháme v mise, pridáme 1 balíček vanilínového cukru a 400 g krupicového cukru. Dobre umyjeme 10 biocitrónov, osušíme a kôru najemno postrúhame. Z citrónov vytlačíme šťavu a precedíme. Do rozšľahaných vajec prilejeme 70 ml smotany na šľahanie, citrónovú šťavu s kôrou a spolu vymiešame. Plnku vrstvíme na korpus naberačkou, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 140 °C pečieme 60 až 80 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Povrch vychladnutého koláča posypeme 3 lyžicami preosiateho práškového cukru a pomocou flambovacej pištole cukor skaramelizujeme.
Zdroj: ANZA
Šťavnatý tart
Rezy s citrónovým pudingom
16 kúskov
Do peny vyšľaháme 2 vajcia, 150 g cukru a 150 g zmäknutého masla. Pridáme 150 g múky a 1 lyžičku kypriaceho prášku. Cesto vylejeme na menší vymastený plech vysypaný múkou a upečieme v rúre vyhriatej na 190 °C. Zo 450 ml mlieka a z 2 citrónových pudingov v prášku uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Medzitým vyšľaháme 125 g masla so 100 g práškového cukru a postupne pridáme 50 ml citrónového likéru. Po lyžiciach striedavo zašľahávame 1 kyslú smotanu a vychladnutý puding. Zohrejeme 2 až 3 lyžice kyslejšieho džemu s 50 ml sladkého sektu a natrieme na koláč. Navrch rovnomerne rozotrieme krém a necháme stuhnúť. Nakrájame na rezy.
Zdroj: ANZA
Rezy s citrónovým pudingom