Výborné fánky
13. 2. 2006, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Archív
Pre celú rodinu
Potrebujeme: 300 g hladkej múky (Špeciál), 30 g cukru, 40 g kvasníc, 50 ml mlieka, 40 g masla, 100 – 150 ml kyslej smotany, 2 žĺtky, 5 lyžíc rumu, soľ, masť alebo olej na vyprážanie, práškový a vanilínový cukor na obaľovanie
Postup:
1. Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od rúk.
2. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť.
3. Vykysnuté cesto znova vypracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme. Pomocou radielka pokrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát narežeme. Pod utierkou ich necháme ešte dobre nakysnúť, potom ich vypražíme v rozpálenom tuku alebo oleji dočervena.
4. Usmažené fánky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a obalíme ich v zmesi práškového a vanilínového cukru.