Výborné kuracie rezne či marhuľový nákyp? Vyskúšajte 5 nezvyčajných tipov na rýchly a sýty obed
29. 9. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: archív
Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nelámali hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.
Zdroj: archív
Zdroj: archív
Zdroj: archív
Galéria k článku

Pondelok: Pórová polievka s bylinkami
4 porcie
● 1 pór● 2 PL oleja● 10 g masla● 1 ČL vegety● 1 PL hrubej krupice● 1 l vody● čerstvá bazalka● čerstvý tymian
1. Pór dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na kolieska. V hrnci rozohrejeme olej s maslom a pór prudko opečieme. Ochutíme vegetou a pridáme krupicu. Za stáleho miešania opekáme 7 až 8 minút.
2. Nakoniec podlejeme horúcou vodou, pridáme nasekané bylinky a povaríme asi 15 minút. Odstavíme, podľa potreby dochutíme a podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Bleskový tip
Do tejto polievky sa výborne hodí kokosové mlieko, ktoré kúpite aj v konzerve. Zjemní chuť.
Zdroj: archív
Pórová polievka s bylinkami
Utorok: Rezne s orientálnou zeleninovou zmesou
6 porcií
● 1 baklažán● 1 cuketa● 3 strúčiky cesnaku● 5 PL olivového oleja● 100 g sterilizovanej kukurice● 1 cibuľa● 4 olúpané paradajky● mletá paprika● soľ● mleté čierne korenie● bazalka● 6 kuracích rezňov● grilovacie korenie● celozrnná múka● olej
1. Neolúpaný baklažán a cuketu nakrájame na kocky. Cesnak a cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme.
2. Na panvici rozohrejeme olivový olej, na ktorom speníme cesnak s cibuľou, pridáme baklažán a cuketu a 5 minút dusíme.
3. Potom k zmesi pridáme kukuricu a nakrájané paradajky. Osolíme, okoreníme a dusíme ešte 10 minút. Potom zmes odstavíme.
4. Naklepané rezne posypeme grilovacím korením, obalíme v celozrnnej múke a opečieme na troche oleja. Rezne vyberieme, necháme odkvapkať a podávame so zeleninovou zmesou a s bylinkovou ryžou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Streda: Marhuľový nákyp
4 porcie
● 12 polovíc marhúľ● 85 g hladkej múky● štipka soli● 300 ml mlieka● 100 ml smotany na šľahanie● 4 vajcia● 85 g kryštálového cukru● dreň z 1 vanilkového struku● maslo na vymastenie misiek
1. Štyri misky vhodné na zapekanie vymastíme maslom. Do každej dáme po tri polovice marhúľ a zľahka pocukrujeme.
2. Múku prešľaháme vo väčšej mise s mliekom, so smotanou, so soľou, s vajcami a s vanilkovou dreňou.
3. Mliečnu zmes nalejeme do misiek k marhuliam. Preložíme ich na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme 10 až 12 minút. Mliečna zmes by mala stuhnúť a získať svetlohnedú farbu.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 12 minút
Bleskový tip
Namiesto cukru môžete vyskúšať med a namiesto čerstvých marhúľ pokojne použite zavárané alebo sušené. Tie sušené je dobré pred použitím namočiť.
Zdroj: archív
Marhuľový nákyp
Štvrtok: Špízy z kuracej pečene
4 porcie
● 300 g kuracej pečene● 150 g hrubších plátkov anglickej slaniny● 3 cibule● mleté čierne korenie● soľ● 3 PL oleja● lístky čerstvej šalvie
1. Kuracie pečienky umyjeme, očistíme a na troche oleja rýchlo orestujeme. Odstavíme, necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky.
2. Slaninu nakrájame na rovnako veľké kúsky ako pečienky. Cibule ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.
3. Drevené špajdle potrieme olejom a striedavo na ne napichujeme pečienky, slaninu a cibuľu. Na panvici rozohrejeme zvyšný olej, na ktorom špízy prudko opečieme zo všetkých strán.
4. Hotové preložíme na servírovací tanier a posypeme sekanou šalviou. Podávame s varenými zemiakmi alebo pečivom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív
Špízy z kuracej pečene
Piatok: Plnené paradajky s cuketou a mäsom
4 porcie
● 8 veľkých pevných paradajok● 2 cibule● 2 strúčiky cesnaku● 1 cuketa● 3 PL oleja● soľ● mleté čierne korenie● 450 g mletého hovädzieho mäsa● 1 ČL čerstvého nasekaného tymianu● 2 stonky ligurčeka● 2 vajcia
1. Paradajky umyjeme, osušíme a každej odrežeme vrch. Lyžicou paradajky vydlabeme. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Cuketu umyjeme a nakrájame na drobné kocky.
2. Na panvici ohrejeme olej, na ktorom opečieme cibuľu, cesnak a cuketu. Osolíme a okoreníme.
3. Opečenú zmes odstavíme, necháme vychladnúť a zmiešame v mise s mletým mäsom. Pridáme tymian a nasekaný ligurček. Nakoniec do zmesi zapracujeme vajcia a naplníme ňou vydlabané paradajky.
4. Naplnené paradajky poukladáme do zapekacej misy a pozakrývame vrchnými časťami. Pečieme 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Po upečení paradajky opatrne lyžicou rozdelíme na taniere a ešte teplé podávame.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: archív
Plnené paradajky s cuketou a mäsom