Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Výborné kuracie rezne či marhuľový nákyp? Vyskúšajte 5 nezvyčajných tipov na rýchly a sýty obed

Rezne s orientálnou zeleninovou zmesou

Zdroj: archív

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nelámali hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máme pre vás dokonalý jesenný dezert, za ktorým sa doslova pobijete: Tá citrónová poleva je TOP

    Pondelok: Pórová polievka s bylinkami

    4 porcie

    ● 1 pór● 2 PL oleja● 10 g masla● 1 ČL vegety● 1 PL hrubej krupice● 1 l vody● čerstvá bazalka● čerstvý tymian

    1. Pór dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na kolieska. V hrnci rozohrejeme olej s maslom a pór prudko opečieme. Ochutíme vegetou a pridáme krupicu. Za stáleho miešania opekáme 7 až 8 minút.
    2. Nakoniec podlejeme horúcou vodou, pridáme nasekané bylinky a povaríme asi 15 minút. Odstavíme, podľa potreby dochutíme a podávame.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Bleskový tip
    Do tejto polievky sa výborne hodí kokosové mlieko, ktoré kúpite aj v konzerve. Zjemní chuť.

    Zdroj: archív

    Pórová polievka s bylinkami

    Utorok: Rezne s orientálnou zeleninovou zmesou

    6 porcií

    ● 1 baklažán● 1 cuketa● 3 strúčiky cesnaku● 5 PL olivového oleja● 100 g sterilizovanej kukurice● 1 cibuľa● 4 olúpané paradajky● mletá paprika● soľ● mleté čierne korenie● bazalka● 6 kuracích rezňov● grilovacie korenie● celozrnná múka● olej

    1. Neolúpaný baklažán a cuketu nakrájame na kocky. Cesnak a cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme.
    2. Na panvici rozohrejeme olivový olej, na ktorom speníme cesnak s cibuľou, pridáme baklažán a cuketu a 5 minút dusíme.
    3. Potom k zmesi pridáme kukuricu a nakrájané paradajky. Osolíme, okoreníme a dusíme ešte 10 minút. Potom zmes odstavíme.
    4. Naklepané rezne posypeme grilovacím korením, obalíme v celozrnnej múke a opečieme na troche oleja. Rezne vyberieme, necháme odkvapkať a podávame so zeleninovou zmesou a s bylinkovou ryžou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Streda: Marhuľový nákyp

    4 porcie

    ● 12 polovíc marhúľ● 85 g hladkej múky● štipka soli● 300 ml mlieka● 100 ml smotany na šľahanie● 4 vajcia● 85 g kryštálového cukru● dreň z 1 vanilkového struku● maslo na vymastenie misiek

    1. Štyri misky vhodné na zapekanie vymastíme maslom. Do každej dáme po tri polovice marhúľ a zľahka pocukrujeme.
    2. Múku prešľaháme vo väčšej mise s mliekom, so smotanou, so soľou, s vajcami a s vanilkovou dreňou.
    3. Mliečnu zmes nalejeme do misiek k marhuliam. Preložíme ich na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme 10 až 12 minút. Mliečna zmes by mala stuhnúť a získať svetlohnedú farbu.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 12 minút

    Bleskový tip
    Namiesto cukru môžete vyskúšať med a namiesto čerstvých marhúľ pokojne použite zavárané alebo sušené. Tie sušené je dobré pred použitím namočiť.

    Zdroj: archív

    Marhuľový nákyp

    Štvrtok: Špízy z kuracej  pečene

    4 porcie

    ● 300 g kuracej pečene● 150 g hrubších plátkov anglickej slaniny● 3 cibule● mleté čierne korenie● soľ● 3 PL oleja● lístky čerstvej šalvie

    1. Kuracie pečienky umyjeme, očistíme a na troche oleja rýchlo orestujeme. Odstavíme, necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky.
    2. Slaninu nakrájame na rovnako veľké kúsky ako pečienky. Cibule ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.
    3. Drevené špajdle potrieme olejom a striedavo na ne napichujeme pečienky, slaninu a cibuľu. Na panvici rozohrejeme zvyšný olej, na ktorom špízy prudko opečieme zo všetkých strán.
    4. Hotové preložíme na servírovací tanier a posypeme sekanou šalviou. Podávame s varenými zemiakmi alebo pečivom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív

    Špízy z kuracej pečene

    Piatok: Plnené paradajky s cuketou a mäsom

    4 porcie

    ● 8 veľkých pevných paradajok● 2 cibule● 2 strúčiky cesnaku● 1 cuketa● 3 PL oleja● soľ● mleté čierne korenie● 450 g mletého hovädzieho mäsa● 1 ČL čerstvého nasekaného tymianu● 2 stonky ligurčeka● 2 vajcia

    1. Paradajky umyjeme, osušíme a každej odrežeme vrch. Lyžicou paradajky vydlabeme. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Cuketu umyjeme a nakrájame na drobné kocky.
    2. Na panvici ohrejeme olej, na ktorom opečieme cibuľu, cesnak a cuketu. Osolíme a okoreníme.
    3. Opečenú zmes odstavíme, necháme vychladnúť a zmiešame v mise s mletým mäsom. Pridáme tymian a nasekaný ligurček. Nakoniec do zmesi zapracujeme vajcia a naplníme ňou vydlabané paradajky.
    4. Naplnené paradajky poukladáme do zapekacej misy a pozakrývame vrchnými časťami. Pečieme 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Po upečení paradajky opatrne lyžicou rozdelíme na taniere a ešte teplé podávame.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: archív

    Plnené paradajky s cuketou a mäsom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.