Pondelok: Pórová polievka s bylinkami

4 porcie

● 1 pór● 2 PL oleja● 10 g masla● 1 ČL vegety● 1 PL hrubej krupice● 1 l vody● čerstvá bazalka● čerstvý tymian

1. Pór dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na kolieska. V hrnci rozohrejeme olej s maslom a pór prudko opečieme. Ochutíme vegetou a pridáme krupicu. Za stáleho miešania opekáme 7 až 8 minút.
2. Nakoniec podlejeme horúcou vodou, pridáme nasekané bylinky a povaríme asi 15 minút. Odstavíme, podľa potreby dochutíme a podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Bleskový tip
Do tejto polievky sa výborne hodí kokosové mlieko, ktoré kúpite aj v konzerve. Zjemní chuť.

Pórová polievka s bylinkami
Pórová polievka s bylinkami
Zdroj: archív

Utorok: Rezne s orientálnou zeleninovou zmesou

6 porcií

● 1 baklažán● 1 cuketa● 3 strúčiky cesnaku● 5 PL olivového oleja● 100 g sterilizovanej kukurice● 1 cibuľa● 4 olúpané paradajky● mletá paprika● soľ● mleté čierne korenie● bazalka● 6 kuracích rezňov● grilovacie korenie● celozrnná múka● olej

1. Neolúpaný baklažán a cuketu nakrájame na kocky. Cesnak a cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme.
2. Na panvici rozohrejeme olivový olej, na ktorom speníme cesnak s cibuľou, pridáme baklažán a cuketu a 5 minút dusíme.
3. Potom k zmesi pridáme kukuricu a nakrájané paradajky. Osolíme, okoreníme a dusíme ešte 10 minút. Potom zmes odstavíme.
4. Naklepané rezne posypeme grilovacím korením, obalíme v celozrnnej múke a opečieme na troche oleja. Rezne vyberieme, necháme odkvapkať a podávame so zeleninovou zmesou a s bylinkovou ryžou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút

Streda: Marhuľový nákyp

4 porcie

● 12 polovíc marhúľ● 85 g hladkej múky● štipka soli● 300 ml mlieka● 100 ml smotany na šľahanie● 4 vajcia● 85 g kryštálového cukru● dreň z 1 vanilkového struku● maslo na vymastenie misiek

1. Štyri misky vhodné na zapekanie vymastíme maslom. Do každej dáme po tri polovice marhúľ a zľahka pocukrujeme.
2. Múku prešľaháme vo väčšej mise s mliekom, so smotanou, so soľou, s vajcami a s vanilkovou dreňou.
3. Mliečnu zmes nalejeme do misiek k marhuliam. Preložíme ich na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme 10 až 12 minút. Mliečna zmes by mala stuhnúť a získať svetlohnedú farbu.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 12 minút

Bleskový tip
Namiesto cukru môžete vyskúšať med a namiesto čerstvých marhúľ pokojne použite zavárané alebo sušené. Tie sušené je dobré pred použitím namočiť.

Marhuľový nákyp
Marhuľový nákyp
Zdroj: archív

Štvrtok: Špízy z kuracej  pečene

4 porcie

● 300 g kuracej pečene● 150 g hrubších plátkov anglickej slaniny● 3 cibule● mleté čierne korenie● soľ● 3 PL oleja● lístky čerstvej šalvie

1. Kuracie pečienky umyjeme, očistíme a na troche oleja rýchlo orestujeme. Odstavíme, necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky.
2. Slaninu nakrájame na rovnako veľké kúsky ako pečienky. Cibule ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.
3. Drevené špajdle potrieme olejom a striedavo na ne napichujeme pečienky, slaninu a cibuľu. Na panvici rozohrejeme zvyšný olej, na ktorom špízy prudko opečieme zo všetkých strán.
4. Hotové preložíme na servírovací tanier a posypeme sekanou šalviou. Podávame s varenými zemiakmi alebo pečivom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút

Špízy z kuracej pečene
Špízy z kuracej pečene
Zdroj: archív

Piatok: Plnené paradajky s cuketou a mäsom

4 porcie

● 8 veľkých pevných paradajok● 2 cibule● 2 strúčiky cesnaku● 1 cuketa● 3 PL oleja● soľ● mleté čierne korenie● 450 g mletého hovädzieho mäsa● 1 ČL čerstvého nasekaného tymianu● 2 stonky ligurčeka● 2 vajcia

1. Paradajky umyjeme, osušíme a každej odrežeme vrch. Lyžicou paradajky vydlabeme. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Cuketu umyjeme a nakrájame na drobné kocky.
2. Na panvici ohrejeme olej, na ktorom opečieme cibuľu, cesnak a cuketu. Osolíme a okoreníme.
3. Opečenú zmes odstavíme, necháme vychladnúť a zmiešame v mise s mletým mäsom. Pridáme tymian a nasekaný ligurček. Nakoniec do zmesi zapracujeme vajcia a naplníme ňou vydlabané paradajky.
4. Naplnené paradajky poukladáme do zapekacej misy a pozakrývame vrchnými časťami. Pečieme 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Po upečení paradajky opatrne lyžicou rozdelíme na taniere a ešte teplé podávame.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút

Plnené paradajky s cuketou a mäsom
Plnené paradajky s cuketou a mäsom
Zdroj: archív