Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Východná kuchyňa je pastva pre oči aj chuťové poháriky: Vyskúšajte tieto skvelé exotické jedlá

Kuracia tikka masala

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Východná kuchyňa je pastva pre oči aj chuťové poháriky. Rozšírte si obzory a vyskúšajte tieto skvelé exotické jedlá.

Kuracia tikka masala

4 porcie

675 g kuracích pŕs ● 25 g čerstvého zázvoru ● 2 PL mletej rasce ● 2 PL kurkumy ● 2 PL mletého koriandra ● 1 PL citrónovej šťavy ● 3 PL plnotučného bieleho jogurtu ● 175 g cibule ● 1 paprička čili ● 10 PL masla ghí (prepusteného masla) ● 1 a 1/2 PL hnedého cukru ● 400 g pasírovaných paradajok ● 200 ml smotany na šľahanie ● soľ ● zväzok čerstvej mäty ● 4 strúčiky cesnaku

Kuracie prsia osušíme papierovou utierkou a nakrájame šikmo asi na 1,5 cm široké pásy. Zázvor ošúpeme. Ošúpeme a prelisujeme 1 strúčik cesnaku. Pridáme ku kuracím prsiam a vmiešame aj po 1 PL rasce, kurkumy, koriandra, jogurtu a citrónovej šťavy. Premiešame a dáme marinovať aspoň na 5 hodín do chladničky. Očistíme cibuľu a 3 strúčiky cesnaku a nasekáme nahrubo. Čili očistíme a nasekáme najemno alebo nakrájame na kolieska. Vo väčšom hrnci rozhorúčime 4 PL masla ghí, pridáme cibuľu a cesnak a zľahka opečieme. Vmiešame cukor, čili, zvyšok koriandra, kurkumy a rasce a krátko opražíme. Zalejeme paradajkami, smotanou a 100 ml vody. Dochutíme soľou a varíme asi 5 minút. Vo veľkej panvici rozhorúčime zvyšok masla ghí, pridáme kuracie mäso a na vysokej teplote opekáme z oboch strán dozlatista. Mäso vyberieme a pridáme spolu s polovicou zväzku mäty do omáčky. Varíme 2 až 3 minúty. Podávame posypané zvyškom mäty, s nánom alebo jazmínovou ryžou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas marinovania: 5 hodín
Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Shutterstock

Kuracia tikka masala

Perzské mäsové guľky kufteh

4 porcie

500 g mletého hovädzieho mäsa ● 200 g cibule ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 2 ČL kurkumy ● 2 ČL himalájskej soli ● 1 ČL korenia sumac ● 1 ČL koriandrových semienok ● 1/8 ČL kajenského korenia ● 3 PL olivového oleja ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia ● 500 g pasírovaných paradajok ● 2 PL limetovej šťavy ● 12 cherry paradajok ● 50 g sušeného dráča obyčajného (plody)

Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Do veľkej misy pridáme mäso, cibuľu, petržlenovú vňať, kurkumu,
1 ČL soli, korenie sumac, koriander a kajenské korenie. Dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili, a zo zmesi vytvarujeme mokrými rukami väčšie guľky. V hlbšej panvici rozhorúčime olivový olej a mäsové guľky na ňom z oboch strán opečieme dozlatista. Počas opekania posypeme guľky zvyškom kurkumy, citrónovou kôrou a korením. Zalejeme citrónovou šťavou, teplotu znížime a dusíme asi 10 minút. Vlejeme pasírované paradajky, pridáme cherry paradajky a dochutíme soľou. Posypeme sušeným ovocím a dusíme pod pokrievkou asi 10 minút. Podávame s basmati ryžou a so šalátom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút

Zdroj: Shutterstock

Perzské mäsové guľky kufteh

Indická ryžová panvička biryani

2 porcie

200 g ryže basmati ● 2 strúčiky cesnaku ● 5 cm zázvoru ● 1 zelená paprička čili ● 1/2 zväzku koriandra ● 2 ČL rímskej rasce ● 1 ČL koriandra (semienok) ● 2 klinčeky ● 4 zrniečka kardamómu ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 10 kešu orechov ● 1 ČL kurkumy ● 1 ČL korenia garam masala ● 2 PL kokosového oleja ● 1 ČL hnedého cukru ● 1 cibuľa ● 300 g kuracích pŕs ● 2 PL masla ghí ● 1 bobkový list ● 1 drievko škorice ● 30 g hrozienok ● 450 ml kuracieho vývaru ● soľ

Ryžu viackrát prepláchneme, zalejeme vlažnou vodou a necháme odležať 20 minút. Očistíme cesnak a zázvor a nasekáme ich nahrubo. Papričku čili rozpolíme, vyškriabeme jadierka. Koriandrovú vňať nasekáme a 2 PL odložíme bokom. Rozhorúčime panvicu na strednom ohni, pridáme rascu, koriandrové semienka, klinčeky a 2 zrniečka kardamómu. Pražíme asi 2 minúty, kým nezačne korenie pekne voňať, potom vyberieme a rozdrvíme v mažiari. Rozdrvené korenie dáme do mixéra s cesnakom, so zázvorom, s papričkou čili, koriandrom, paradajkovým pretlakom, orechmi, korením garam masala, 2 PL kokosového oleja, 1 ČL soli a 1 ČL hnedého cukru a rozmixujeme na pastu. Podľa potreby pridáme vodu alebo kokosový olej. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na jemné plátky. Mäso nakrájame na kocky. Ryžu zlejeme a necháme dobre odkvapkať. V panvici rozhorúčime 2 PL masla ghí, pridáme cibuľu, bobkový list, škoricu a zvyšok kardamómu. Dusíme asi 10 minút, pridáme kurkumu, mäso a rozmixovanú pastu. Spolu opekáme asi 3 minúty. Do hrnca pridáme ryžu s hrozienkami a zalejeme vývarom. Privedieme do varu, zakryjeme pokrievkou, teplotu stiahneme na stredný stupeň a varíme spolu 10 minút, kým sa takmer všetka tekutina nevyparí. Premiešame, hrniec prekryjeme čistou utierkou, položíme pokrievku a dobre zatlačíme, aby sme hrniec utesnili. Teplotu znížime na najnižší stupeň a dusíme spolu 5 minút. Stiahneme z ohňa a necháme odstáť ešte 10 minút. Biryani prevzdušníme vidličkou a podávame posypané zvyškom koriandrovej vňate.

Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Shutterstock

Indická ryžová panvička biryani

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.