Východná kuchyňa je pastva pre oči aj chuťové poháriky: Vyskúšajte tieto skvelé exotické jedlá
20. 5. 2020, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:37)

Zdroj: Shutterstock
Východná kuchyňa je pastva pre oči aj chuťové poháriky. Rozšírte si obzory a vyskúšajte tieto skvelé exotické jedlá.
Kuracia tikka masala
4 porcie
675 g kuracích pŕs ● 25 g čerstvého zázvoru ● 2 PL mletej rasce ● 2 PL kurkumy ● 2 PL mletého koriandra ● 1 PL citrónovej šťavy ● 3 PL plnotučného bieleho jogurtu ● 175 g cibule ● 1 paprička čili ● 10 PL masla ghí (prepusteného masla) ● 1 a 1/2 PL hnedého cukru ● 400 g pasírovaných paradajok ● 200 ml smotany na šľahanie ● soľ ● zväzok čerstvej mäty ● 4 strúčiky cesnaku
Kuracie prsia osušíme papierovou utierkou a nakrájame šikmo asi na 1,5 cm široké pásy. Zázvor ošúpeme. Ošúpeme a prelisujeme 1 strúčik cesnaku. Pridáme ku kuracím prsiam a vmiešame aj po 1 PL rasce, kurkumy, koriandra, jogurtu a citrónovej šťavy. Premiešame a dáme marinovať aspoň na 5 hodín do chladničky. Očistíme cibuľu a 3 strúčiky cesnaku a nasekáme nahrubo. Čili očistíme a nasekáme najemno alebo nakrájame na kolieska. Vo väčšom hrnci rozhorúčime 4 PL masla ghí, pridáme cibuľu a cesnak a zľahka opečieme. Vmiešame cukor, čili, zvyšok koriandra, kurkumy a rasce a krátko opražíme. Zalejeme paradajkami, smotanou a 100 ml vody. Dochutíme soľou a varíme asi 5 minút. Vo veľkej panvici rozhorúčime zvyšok masla ghí, pridáme kuracie mäso a na vysokej teplote opekáme z oboch strán dozlatista. Mäso vyberieme a pridáme spolu s polovicou zväzku mäty do omáčky. Varíme 2 až 3 minúty. Podávame posypané zvyškom mäty, s nánom alebo jazmínovou ryžou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas marinovania: 5 hodín
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Kuracia tikka masala
Perzské mäsové guľky kufteh
4 porcie
500 g mletého hovädzieho mäsa ● 200 g cibule ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 2 ČL kurkumy ● 2 ČL himalájskej soli ● 1 ČL korenia sumac ● 1 ČL koriandrových semienok ● 1/8 ČL kajenského korenia ● 3 PL olivového oleja ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia ● 500 g pasírovaných paradajok ● 2 PL limetovej šťavy ● 12 cherry paradajok ● 50 g sušeného dráča obyčajného (plody)
Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Do veľkej misy pridáme mäso, cibuľu, petržlenovú vňať, kurkumu,
1 ČL soli, korenie sumac, koriander a kajenské korenie. Dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili, a zo zmesi vytvarujeme mokrými rukami väčšie guľky. V hlbšej panvici rozhorúčime olivový olej a mäsové guľky na ňom z oboch strán opečieme dozlatista. Počas opekania posypeme guľky zvyškom kurkumy, citrónovou kôrou a korením. Zalejeme citrónovou šťavou, teplotu znížime a dusíme asi 10 minút. Vlejeme pasírované paradajky, pridáme cherry paradajky a dochutíme soľou. Posypeme sušeným ovocím a dusíme pod pokrievkou asi 10 minút. Podávame s basmati ryžou a so šalátom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Perzské mäsové guľky kufteh
Indická ryžová panvička biryani
2 porcie
200 g ryže basmati ● 2 strúčiky cesnaku ● 5 cm zázvoru ● 1 zelená paprička čili ● 1/2 zväzku koriandra ● 2 ČL rímskej rasce ● 1 ČL koriandra (semienok) ● 2 klinčeky ● 4 zrniečka kardamómu ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 10 kešu orechov ● 1 ČL kurkumy ● 1 ČL korenia garam masala ● 2 PL kokosového oleja ● 1 ČL hnedého cukru ● 1 cibuľa ● 300 g kuracích pŕs ● 2 PL masla ghí ● 1 bobkový list ● 1 drievko škorice ● 30 g hrozienok ● 450 ml kuracieho vývaru ● soľ
Ryžu viackrát prepláchneme, zalejeme vlažnou vodou a necháme odležať 20 minút. Očistíme cesnak a zázvor a nasekáme ich nahrubo. Papričku čili rozpolíme, vyškriabeme jadierka. Koriandrovú vňať nasekáme a 2 PL odložíme bokom. Rozhorúčime panvicu na strednom ohni, pridáme rascu, koriandrové semienka, klinčeky a 2 zrniečka kardamómu. Pražíme asi 2 minúty, kým nezačne korenie pekne voňať, potom vyberieme a rozdrvíme v mažiari. Rozdrvené korenie dáme do mixéra s cesnakom, so zázvorom, s papričkou čili, koriandrom, paradajkovým pretlakom, orechmi, korením garam masala, 2 PL kokosového oleja, 1 ČL soli a 1 ČL hnedého cukru a rozmixujeme na pastu. Podľa potreby pridáme vodu alebo kokosový olej. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na jemné plátky. Mäso nakrájame na kocky. Ryžu zlejeme a necháme dobre odkvapkať. V panvici rozhorúčime 2 PL masla ghí, pridáme cibuľu, bobkový list, škoricu a zvyšok kardamómu. Dusíme asi 10 minút, pridáme kurkumu, mäso a rozmixovanú pastu. Spolu opekáme asi 3 minúty. Do hrnca pridáme ryžu s hrozienkami a zalejeme vývarom. Privedieme do varu, zakryjeme pokrievkou, teplotu stiahneme na stredný stupeň a varíme spolu 10 minút, kým sa takmer všetka tekutina nevyparí. Premiešame, hrniec prekryjeme čistou utierkou, položíme pokrievku a dobre zatlačíme, aby sme hrniec utesnili. Teplotu znížime na najnižší stupeň a dusíme spolu 5 minút. Stiahneme z ohňa a necháme odstáť ešte 10 minút. Biryani prevzdušníme vidličkou a podávame posypané zvyškom koriandrovej vňate.
Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Indická ryžová panvička biryani