Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vyrobte si chutné darčeky pre blízkych: Mandarínkový likér či domáce karamelky potešia každého!

Domáce karamelky

Zdroj: archív Dobré jedloo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kto povedal, že darčeky musíte nevyhnutne kupovať? Vlastnoručne vyrobené špeciality, do ktorých ste vložili svoju lásku a energiu, isto potešia každého.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianoce sú predo dvermi. INŠPIRUJTE SA a privítajte ich štýlovým prírodným venčekom!

    Mandarínkový likér

    1 l

    15 mandarínok (chemicky neošetrených) ● 320 g krupicového cukru ● 6 hviezdičiek badiánu ● 10 toboliek kardamómu ● 100 g medu ● 300 ml vodky

    Mandarínky umyjeme a ostrúhame z nich kôru – iba vrchnú oranžovú časť. Potom plody rozkrojíme a vyžmýkame šťavu. Kôru aj šťavu dáme do kastróla, pridáme cukor a korenie. Pomaly privedieme do varu a varíme asi 10 minút. Odstavíme. Keď zmes trochu schladne, vmiešame med. Po úplnom vychladnutí zamiešame aj vodku. Likér necháme zopár hodín odležať, ideálne cez noc. Precedíme ho do darčekovej fľaše a venujeme.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedloo

    Mandarínkový likér

    Domáce karamelky

    40 kúskov

    NA ČOKOLÁDOVÉ: 375 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 165 g horkej čokolády (70 %) ● 330 g horkej čokolády (55 %) ● 2 hrste nasekaných mandlí

    NA KARAMELOVÉ: 397 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 150 ml mlieka ● 450 g trstinového cukru ● 115 g masla

    Na čokoládové karamelky zmiešame v hrnci kondenzované mlieko s nasekanou čokoládou a za stáleho miešania pomaly zahrievame. Keď vznikne lesklá hutná hmota, hrniec odstavíme a vmiešame mandle. Zmes preložíme do zapekacej misy (20 cm) vyloženej papierom na pečenie. Necháme ju stuhnúť, ideálne zopár hodín. Potom ju rozkrájame na karamelky a pekne zabalíme. Na karamelové zmiešame všetky suroviny vo väčšom hrnci a pomaly za stáleho miešania zahrievame. Najprv sa rozpustí cukor, začne bublať a výrazne zväčší svoj objem (preto väčší hrniec). Varíme 15 až 20 minút a stále miešame. Keď sa za vareškou začne tvoriť cestička, odstavíme, no urobíme test teplomerom – hmota by mala mať 118 až 120 °C. Ak teplomer nemáme, pripravíme pohár so studenou vodou. Hmotu naberieme na lyžičku a kvapneme ju do pohára. Keď sa vo vode „zaguľatí“ a bude držať tvar, zmes na karamelky je uvarená. Opäť ju prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a necháme stuhnúť. Potom ju rozkrájame a zabalíme podľa vlastnej fantázie.

    Čas prípravy: 10 až 30 minút

     Rýchla kuskusová večera

    1 pohár (500 ml)

    NA BYLINKOVÝ: 200 g kuskusu ● 2 ČL sušenej mäty ● 2 ČL sušeného oregana ● 1 ČL vločiek čili ● hrsť zlatých hrozienok ● hrsť sušených brusníc ● 1 PL nasekaných pistácií

    NA MAROCKÝ: 200 g kuskusu ● 2 ČL korenia ras elhanout (africká koreninová zmes škorice, muškátového orieška, kardamómu, čili a klinčekov – zoženiete v lepších potravinách) ● hrsť tekvicových jadier ● hrsť nakrájaných sušených marhúľ ● 4 tobolky kardamómu

    Všetky suroviny na oba druhy kuskusu iba dobre premiešame a presypeme do darčekového pohára. Pekne ozdobíme. Nezabudneme pripnúť krátky návod na prípravu: Zmes zalejeme asi dvojnásobným množstvom vriacej vody, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 až 10 minút napučať. Podávame ako prílohu alebo hlavné jedlo so šalátom.

    Čas prípravy: 5 minút

    Zdroj: archív Dobré jedloo

    Rýchla kuskusová večera

     Mix na chai latté

    1 pohár (500 ml)

    20 toboliek kardamómu ● 1 PL celého červeného korenia ● 1 PL celého čierneho korenia ● 2 PL feniklových semien ● 1 PL sušeného koriandra ● 1 PL klinčekov ● 3 celé škorice (nalámané) ● 50 g sypaného čierneho čaju ● 4 PL nasekaného kandizovaného zázvoru

    Všetko korenie najprv krátko opečieme na panvici, aby sa rozvoňalo. Necháme vychladnúť a vmiešame čaj so zázvorom. Potom zmes presypeme do darčekového pohára. K darčeku nezabudneme pribaliť návod: Jednu lyžicu mixu dáme do sitka a prelejeme 150 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 3 až 5 minút a potom dochutíme medom a mliekom.

    Čas prípravy: 20 minút

     Viac inšpirácií na chutné darčeky pre svojich najbližších nájdete v najnovšom čísle mesačníka Dobré jedlo.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.