Vyrobte si chutné darčeky pre blízkych: Mandarínkový likér či domáce karamelky potešia každého!
17. 12. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:02)

Zdroj: archív Dobré jedloo
Kto povedal, že darčeky musíte nevyhnutne kupovať? Vlastnoručne vyrobené špeciality, do ktorých ste vložili svoju lásku a energiu, isto potešia každého.

Mandarínkový likér
1 l
15 mandarínok (chemicky neošetrených) ● 320 g krupicového cukru ● 6 hviezdičiek badiánu ● 10 toboliek kardamómu ● 100 g medu ● 300 ml vodky
Mandarínky umyjeme a ostrúhame z nich kôru – iba vrchnú oranžovú časť. Potom plody rozkrojíme a vyžmýkame šťavu. Kôru aj šťavu dáme do kastróla, pridáme cukor a korenie. Pomaly privedieme do varu a varíme asi 10 minút. Odstavíme. Keď zmes trochu schladne, vmiešame med. Po úplnom vychladnutí zamiešame aj vodku. Likér necháme zopár hodín odležať, ideálne cez noc. Precedíme ho do darčekovej fľaše a venujeme.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedloo
Mandarínkový likér
Domáce karamelky
40 kúskov
NA ČOKOLÁDOVÉ: 375 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 165 g horkej čokolády (70 %) ● 330 g horkej čokolády (55 %) ● 2 hrste nasekaných mandlí
NA KARAMELOVÉ: 397 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 150 ml mlieka ● 450 g trstinového cukru ● 115 g masla
Na čokoládové karamelky zmiešame v hrnci kondenzované mlieko s nasekanou čokoládou a za stáleho miešania pomaly zahrievame. Keď vznikne lesklá hutná hmota, hrniec odstavíme a vmiešame mandle. Zmes preložíme do zapekacej misy (20 cm) vyloženej papierom na pečenie. Necháme ju stuhnúť, ideálne zopár hodín. Potom ju rozkrájame na karamelky a pekne zabalíme. Na karamelové zmiešame všetky suroviny vo väčšom hrnci a pomaly za stáleho miešania zahrievame. Najprv sa rozpustí cukor, začne bublať a výrazne zväčší svoj objem (preto väčší hrniec). Varíme 15 až 20 minút a stále miešame. Keď sa za vareškou začne tvoriť cestička, odstavíme, no urobíme test teplomerom – hmota by mala mať 118 až 120 °C. Ak teplomer nemáme, pripravíme pohár so studenou vodou. Hmotu naberieme na lyžičku a kvapneme ju do pohára. Keď sa vo vode „zaguľatí“ a bude držať tvar, zmes na karamelky je uvarená. Opäť ju prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a necháme stuhnúť. Potom ju rozkrájame a zabalíme podľa vlastnej fantázie.
Čas prípravy: 10 až 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedloo
Domáce karamelky
Rýchla kuskusová večera
1 pohár (500 ml)
NA BYLINKOVÝ: 200 g kuskusu ● 2 ČL sušenej mäty ● 2 ČL sušeného oregana ● 1 ČL vločiek čili ● hrsť zlatých hrozienok ● hrsť sušených brusníc ● 1 PL nasekaných pistácií
NA MAROCKÝ: 200 g kuskusu ● 2 ČL korenia ras elhanout (africká koreninová zmes škorice, muškátového orieška, kardamómu, čili a klinčekov – zoženiete v lepších potravinách) ● hrsť tekvicových jadier ● hrsť nakrájaných sušených marhúľ ● 4 tobolky kardamómu
Všetky suroviny na oba druhy kuskusu iba dobre premiešame a presypeme do darčekového pohára. Pekne ozdobíme. Nezabudneme pripnúť krátky návod na prípravu: Zmes zalejeme asi dvojnásobným množstvom vriacej vody, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 až 10 minút napučať. Podávame ako prílohu alebo hlavné jedlo so šalátom.
Čas prípravy: 5 minút
Zdroj: archív Dobré jedloo
Rýchla kuskusová večera
Mix na chai latté
1 pohár (500 ml)
20 toboliek kardamómu ● 1 PL celého červeného korenia ● 1 PL celého čierneho korenia ● 2 PL feniklových semien ● 1 PL sušeného koriandra ● 1 PL klinčekov ● 3 celé škorice (nalámané) ● 50 g sypaného čierneho čaju ● 4 PL nasekaného kandizovaného zázvoru
Všetko korenie najprv krátko opečieme na panvici, aby sa rozvoňalo. Necháme vychladnúť a vmiešame čaj so zázvorom. Potom zmes presypeme do darčekového pohára. K darčeku nezabudneme pribaliť návod: Jednu lyžicu mixu dáme do sitka a prelejeme 150 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 3 až 5 minút a potom dochutíme medom a mliekom.
Čas prípravy: 20 minút
Viac inšpirácií na chutné darčeky pre svojich najbližších nájdete v najnovšom čísle mesačníka Dobré jedlo.
Zdroj: archív Dobré jedloo
Mix na chai latté