Reklama

Vyskúšajte 5 tipov na jedlá z cukety: Dá sa použiť na toľko spôsobov a vždy chutí vynikajúco!

Lahodný zapekanec s petržlenovou vňaťou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Máloktorá zelenina sa dá použiť na toľko spôsobov a vždy chutiť vynikajúco. Cuketa taká rozhodne je, a tak neváhajte a naplno využite jej sezónu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    CUKETOVÝ ZAPEKANEC S PETRŽLENOVOU VŇAŤOU A MAJORÁNOM

    6 kúskov

    - 2 stredne veľké cukety
    - 1 cibuľa
    - 100 g nastrúhanej goudy
    - 1 šálka strúhanky (1 šálka = 150 ml)
    - 1/4 šálky oleja
    - 1/2 šálky nakrájanej petržlenovej vňate
    - 1 PL natrhaných lístkov čerstvého majoránu
    - 200 až 250 g šunky nakrájanej najemno
    - 4 vajcia
    - 1 balíček prášku do pečiva
    - 2 ČL domácej vegety bez glutamanu
    - soľ
    - mleté čierne korenie
    - šalát ako príloha

    Cukety opláchneme, osušíme, odrežeme konce a nastrúhame spolu s ošúpanou cibuľou do hlbšej misy. Pridáme syr, strúhanku, olej, petržlenovú vňať, majorán, šunku, vajcia a prášok do pečiva. Zmes ochutíme soľou, korením a podľa chuti vegetou. Dobre premiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C na 25 až 30 minút. Skúšku správneho prepečenia urobíme zapichnutím špajdle do stredu cesta. Ak je špajdľa suchá, cesto je upečené. Cuketový zapekanec je dobrý teplý so zeleninovým šalátom, ale výborne chutí aj studený ako desiata.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Lahodný zapekanec s petržlenovou vňaťou

    CUKETOVÁ PIZZA

    2 porcie

    Na cesto:
    - 400 g hladkej celozrnnej múky
    - 1 balíček sušeného droždia
    - 1 ČL soli
    - 220 ml vody
    - 1 PL olivového oleja

    Na obloženie:
    - 2 PL nasekaných drvených paradajok
    - 80 g prosciutta
    - 2 mladé menšie cukety
    - 5 až 6 cherry paradajok
    - za hrsť mladého špenátu alebo bazalky
    - syr feta na posypanie
    - olivový olej
    - mleté biele korenie

    V mise zmiešame múku, droždie, soľ a vlažnú vodu zmiešanú s olivovým olejom. Vypracujeme pružné cesto, vytvarujeme z neho guľu a dáme vykysnúť. Potom cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme dve pizze. Na pizzu rozotrieme rozdrvené paradajky, poukladáme plátky prosciutta, tenké plátky cukety nakrájané škrabkou a polovičky paradajok. Posypeme lístkami špenátu alebo bazalky (časť odložíme na ozdobenie) a rozmrvenou fetou. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme korením. Pizze pečieme asi 15 minút v dobre vyhriatej rúre pri 200 až 220 °C.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas kysnutia: 30 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    CUKETOVÁ POLIEVKA S BYLINKAMI A CHLEBOVÝMI KRUTÓNMI

    3 porcie

    - 2 mladé cibuľky
    - 1 strúčik cesnaku
    - 1 väčšia cuketa
    - 2 PL nasekaných lístkov čerstvej mäty a tymianu
    - 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
    - 1 ČL citrónovej šťavy (podľa chuti)
    - 1,2 l zeleninového vývaru
    - 1 väčší zemiak na zahustenie
    - hrsť eidamu nastrúhaného najemno
    - 3 PL kyslej smotany
    - chlebové krutóny na ozdobenie
    - soľ, mleté čierne korenie
    - 1 PL oleja
    - 1 ČL masla

    V hrnci rozohrejeme olej s maslom a osmažíme očistené cibuľky nakrájané na kolieska a prelisovaný cesnak. Opečieme dosklovita a pridáme cuketu nakrájanú na kolieska. Na miernom ohni opekáme asi 15 minút, osolíme, okoreníme, pridáme dve tretiny nasekaných byliniek a citrónovú kôru aj šťavu. Podusíme asi 5 minút a zalejeme horúcim vývarom. Zemiak ošúpeme, najemno nastrúhame a dáme do polievky. Varíme asi 10 minút. Uvarenú polievku odstavíme a vmiešame kyslú smotanu, zvyšné bylinky (necháme aj na ozdobu), citrónovú šťavu a polovicu eidamu. Krátko rozmixujeme ponorným mixérom. Do rozmixovanej polievky vmiešame trochu byliniek a podávame posypané chlebovými krutónmi a zvyšným syrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Svieža polievka s bylinkami a chlebovými krutónmi

    CUKETOVÝ KOLÁČ S RUMOVÝMI HROZIENKAMI

    16 kúskov

    - hrsť sušených hrozienok
    - hrsť vlašských orechov (posekaných nahrubo)
    - 200 ml rumu
    - 2 vajcia
    - 200 g trstinového cukru
    - 1 balíček vanilkového cukru
    - 400 g hladkej múky
    - 100 g špaldovej múky
    - 1 ČL sódy bikarbóny
    - 1 balíček škoricového cukru
    - 160 ml repkového oleja
    - 200 ml kyslej smotany
    - 1 väčšia cuketa (nastrúhaná nahrubo)
    - práškový cukor na posypanie

    Hrozienka a orechy namočíme do rumu asi hodinu pred pečením. Vajcia s trstinovým a vanilkovým cukrom dobre vyšľaháme do hustej peny. Obe múky preosejeme so sódou a primiešame škoricový cukor. Do vyšľahaných vajec s cukrom postupne zapracujeme múku s cukrom a so škoricou, olej, kyslú smotanu a cuketu. Na záver vmiešame namočené hrozienka aj orechy spolu s rumom. Cesto premiešame a pomocou stierky ho prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláč pečieme asi 30 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C. Pre istotu urobíme skúšku špajdľou. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Chrumkavý koláč s rumovými hrozienkami

    RIZOTO S CUKETOU

    3 porcie

    - 1 stredná cibuľa
    - 1 až 2 strúčiky cesnaku
    - 150 g ryže arborio
    - 150 ml zeleninového vývaru
    - 1 väčšia cuketa
    - 1 ČL masla
    - 1 PL posekanej petržlenovej vňate
    - 100 g nastrúhaného čedaru
    - štipka muškátového orieška
    - soľ, mleté čierne korenie
    - olej

    V hlbšej panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu nasekanú najemno a 5 minút opekáme. Vmiešame prelisovaný cesnak a 2 až 3 minúty smažíme s cibuľou na miernom ohni. Prisypeme ryžu a za stáleho miešania opekáme 5 minút. Potom prilejeme 150 ml horúceho vývaru a na miernom ohni varíme asi 5 minút, kým ryža nevsiakne všetku tekutinu. Prilejeme zvyšný vývar, umytú a nastrúhanú cuketu a varíme pár minút, kým ryža celkom nezmäkne a nebude krémová. Panvicu s rizotom odstavíme z ohňa, pridáme maslo, petržlenovú vňať a nastrúhaný čedar. Ochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Zľahka premiešame a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.