Vyskúšajte 5 tipov na jedlá z cukety: Dá sa použiť na toľko spôsobov a vždy chutí vynikajúco!
22. 9. 2022, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:09)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Máloktorá zelenina sa dá použiť na toľko spôsobov a vždy chutiť vynikajúco. Cuketa taká rozhodne je, a tak neváhajte a naplno využite jej sezónu.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku

CUKETOVÝ ZAPEKANEC S PETRŽLENOVOU VŇAŤOU A MAJORÁNOM
6 kúskov
- 2 stredne veľké cukety
- 1 cibuľa
- 100 g nastrúhanej goudy
- 1 šálka strúhanky (1 šálka = 150 ml)
- 1/4 šálky oleja
- 1/2 šálky nakrájanej petržlenovej vňate
- 1 PL natrhaných lístkov čerstvého majoránu
- 200 až 250 g šunky nakrájanej najemno
- 4 vajcia
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 ČL domácej vegety bez glutamanu
- soľ
- mleté čierne korenie
- šalát ako príloha
Cukety opláchneme, osušíme, odrežeme konce a nastrúhame spolu s ošúpanou cibuľou do hlbšej misy. Pridáme syr, strúhanku, olej, petržlenovú vňať, majorán, šunku, vajcia a prášok do pečiva. Zmes ochutíme soľou, korením a podľa chuti vegetou. Dobre premiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C na 25 až 30 minút. Skúšku správneho prepečenia urobíme zapichnutím špajdle do stredu cesta. Ak je špajdľa suchá, cesto je upečené. Cuketový zapekanec je dobrý teplý so zeleninovým šalátom, ale výborne chutí aj studený ako desiata.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Lahodný zapekanec s petržlenovou vňaťou
CUKETOVÁ PIZZA
2 porcie
Na cesto:
- 400 g hladkej celozrnnej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 ČL soli
- 220 ml vody
- 1 PL olivového oleja
Na obloženie:
- 2 PL nasekaných drvených paradajok
- 80 g prosciutta
- 2 mladé menšie cukety
- 5 až 6 cherry paradajok
- za hrsť mladého špenátu alebo bazalky
- syr feta na posypanie
- olivový olej
- mleté biele korenie
V mise zmiešame múku, droždie, soľ a vlažnú vodu zmiešanú s olivovým olejom. Vypracujeme pružné cesto, vytvarujeme z neho guľu a dáme vykysnúť. Potom cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme dve pizze. Na pizzu rozotrieme rozdrvené paradajky, poukladáme plátky prosciutta, tenké plátky cukety nakrájané škrabkou a polovičky paradajok. Posypeme lístkami špenátu alebo bazalky (časť odložíme na ozdobenie) a rozmrvenou fetou. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme korením. Pizze pečieme asi 15 minút v dobre vyhriatej rúre pri 200 až 220 °C.
Čas prípravy: 10 minút
Čas kysnutia: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Šťavnatá pizza
CUKETOVÁ POLIEVKA S BYLINKAMI A CHLEBOVÝMI KRUTÓNMI
3 porcie
- 2 mladé cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 väčšia cuketa
- 2 PL nasekaných lístkov čerstvej mäty a tymianu
- 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 ČL citrónovej šťavy (podľa chuti)
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 1 väčší zemiak na zahustenie
- hrsť eidamu nastrúhaného najemno
- 3 PL kyslej smotany
- chlebové krutóny na ozdobenie
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 PL oleja
- 1 ČL masla
V hrnci rozohrejeme olej s maslom a osmažíme očistené cibuľky nakrájané na kolieska a prelisovaný cesnak. Opečieme dosklovita a pridáme cuketu nakrájanú na kolieska. Na miernom ohni opekáme asi 15 minút, osolíme, okoreníme, pridáme dve tretiny nasekaných byliniek a citrónovú kôru aj šťavu. Podusíme asi 5 minút a zalejeme horúcim vývarom. Zemiak ošúpeme, najemno nastrúhame a dáme do polievky. Varíme asi 10 minút. Uvarenú polievku odstavíme a vmiešame kyslú smotanu, zvyšné bylinky (necháme aj na ozdobu), citrónovú šťavu a polovicu eidamu. Krátko rozmixujeme ponorným mixérom. Do rozmixovanej polievky vmiešame trochu byliniek a podávame posypané chlebovými krutónmi a zvyšným syrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Svieža polievka s bylinkami a chlebovými krutónmi
CUKETOVÝ KOLÁČ S RUMOVÝMI HROZIENKAMI
16 kúskov
- hrsť sušených hrozienok
- hrsť vlašských orechov (posekaných nahrubo)
- 200 ml rumu
- 2 vajcia
- 200 g trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 400 g hladkej múky
- 100 g špaldovej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 balíček škoricového cukru
- 160 ml repkového oleja
- 200 ml kyslej smotany
- 1 väčšia cuketa (nastrúhaná nahrubo)
- práškový cukor na posypanie
Hrozienka a orechy namočíme do rumu asi hodinu pred pečením. Vajcia s trstinovým a vanilkovým cukrom dobre vyšľaháme do hustej peny. Obe múky preosejeme so sódou a primiešame škoricový cukor. Do vyšľahaných vajec s cukrom postupne zapracujeme múku s cukrom a so škoricou, olej, kyslú smotanu a cuketu. Na záver vmiešame namočené hrozienka aj orechy spolu s rumom. Cesto premiešame a pomocou stierky ho prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláč pečieme asi 30 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C. Pre istotu urobíme skúšku špajdľou. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Chrumkavý koláč s rumovými hrozienkami
RIZOTO S CUKETOU
3 porcie
- 1 stredná cibuľa
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- 150 g ryže arborio
- 150 ml zeleninového vývaru
- 1 väčšia cuketa
- 1 ČL masla
- 1 PL posekanej petržlenovej vňate
- 100 g nastrúhaného čedaru
- štipka muškátového orieška
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
V hlbšej panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu nasekanú najemno a 5 minút opekáme. Vmiešame prelisovaný cesnak a 2 až 3 minúty smažíme s cibuľou na miernom ohni. Prisypeme ryžu a za stáleho miešania opekáme 5 minút. Potom prilejeme 150 ml horúceho vývaru a na miernom ohni varíme asi 5 minút, kým ryža nevsiakne všetku tekutinu. Prilejeme zvyšný vývar, umytú a nastrúhanú cuketu a varíme pár minút, kým ryža celkom nezmäkne a nebude krémová. Panvicu s rizotom odstavíme z ohňa, pridáme maslo, petržlenovú vňať a nastrúhaný čedar. Ochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Zľahka premiešame a ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Krémové rizoto