Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vyskúšajte jednoduchý obrátený koláč: Pečie sa skoro sám a tá chuť, zvládne ho naozaj KAŽDÝ!

OBRÁTENÝ ANANÁSOVÝ KOLÁČ

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Receptov na jednoduché koláče nie je nikdy dosť. A hlavne keď sa pečú skoro sami. Tento s ananásom zvládnu aj ZAČIATOČNÍCI.

Obrátený ananásový koláč

 

8 až 10 kúskov

 

450 g čerstvého ananásu ● 200 ml vody ● 330 g krupicového cukru ● 190 g masla izbovej teploty ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 3 vajcia ● 300 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 60 g mandlí (mletých najemno) ● 250 g bieleho jogurtu

 

Do hrnca dáme ananás nakrájaný na plátky, vodu, 200 g cukru a privedieme do varu. Varíme 10 až 15 minút, kým sa tekutina nezredukuje a nevznikne sirup. Dno formy (20 cm) vystelieme papierom na pečenie a formu obalíme alobalom. Na dno poukladáme plátky ananásu od okraja smerom do stredu a polejeme polovicou sirupu. Na cesto dáme do misy maslo, cukor, vanilkový extrakt a vyšľaháme na svetlú penu. Po jednom pridáme vajcia a vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, so sódou bikarbónou a s mletými mandľami. Nakoniec pridáme jogurt a všetko dobre zapracujeme, ale nepremiešame. Cesto opatrne nalejeme na poukladaný ananás a formu položíme na plech. Plech s formou vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 50 až 60 minút. Ak by vrch koláča rýchlejšie tmavol, prikryjeme ho alobalom. Koláč vyberieme z rúry, obkrúžime nožom okolo bokov, aby sme ho uvoľnili z formy, a necháme 5 minút chladnúť. Potom formu prikryjeme plochým podnosom a opatrne, ale rýchlo preklopíme hore dnom. Uvoľníme formu, odstránime jej dno a koláč necháme vychladnúť. Podávame ho poliaty zvyšným sirupom.

Čas prípravy: 40 minút

Čas pečenia: 60 minút

Zdroj: Laura Witteková

OBRÁTENÝ ANANÁSOVÝ KOLÁČ

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Lahodný citrónový koláč Key Lemon krok za krokom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.