Vyskúšajte jednoduchý obrátený koláč: Pečie sa skoro sám a tá chuť, zvládne ho naozaj KAŽDÝ!
24. 2. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: Laura Witteková
Receptov na jednoduché koláče nie je nikdy dosť. A hlavne keď sa pečú skoro sami. Tento s ananásom zvládnu aj ZAČIATOČNÍCI.
Obrátený ananásový koláč
8 až 10 kúskov
450 g čerstvého ananásu ● 200 ml vody ● 330 g krupicového cukru ● 190 g masla izbovej teploty ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 3 vajcia ● 300 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 60 g mandlí (mletých najemno) ● 250 g bieleho jogurtu
Do hrnca dáme ananás nakrájaný na plátky, vodu, 200 g cukru a privedieme do varu. Varíme 10 až 15 minút, kým sa tekutina nezredukuje a nevznikne sirup. Dno formy (20 cm) vystelieme papierom na pečenie a formu obalíme alobalom. Na dno poukladáme plátky ananásu od okraja smerom do stredu a polejeme polovicou sirupu. Na cesto dáme do misy maslo, cukor, vanilkový extrakt a vyšľaháme na svetlú penu. Po jednom pridáme vajcia a vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, so sódou bikarbónou a s mletými mandľami. Nakoniec pridáme jogurt a všetko dobre zapracujeme, ale nepremiešame. Cesto opatrne nalejeme na poukladaný ananás a formu položíme na plech. Plech s formou vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 50 až 60 minút. Ak by vrch koláča rýchlejšie tmavol, prikryjeme ho alobalom. Koláč vyberieme z rúry, obkrúžime nožom okolo bokov, aby sme ho uvoľnili z formy, a necháme 5 minút chladnúť. Potom formu prikryjeme plochým podnosom a opatrne, ale rýchlo preklopíme hore dnom. Uvoľníme formu, odstránime jej dno a koláč necháme vychladnúť. Podávame ho poliaty zvyšným sirupom.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: Laura Witteková
OBRÁTENÝ ANANÁSOVÝ KOLÁČ
Vyskúšajte aj tento recept:
