Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vyskúšajte polievku ako hlavné jedlo: Máme pre vás 5 nevšedných, no extra chutných tipov

Cícerová
s pečeným
karfiolom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Miska horúcej hustej polievky padne vhod po každej sánkovačke či prechádzke mrazivou krajinou. Máme pre vás zopár nevšedných, no extra chutných tipov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravé varenie Zuzky Vačkovej: TAKTO herečka motivuje

    Zelerový krém s jablkom a horčicou

    4 porcie

    1 cibuľa ● 250 g zeleru ● 100 g anglickej slaniny ● 1 jablko ● 1,5 l zeleninového vývaru ● 1 bobkový list ● 2 PL dijonskej horčice ● 200 ml smotany na šľahanie ● 150 g tofu ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL masla + 2 PL olivového oleja

    V hrnci rozohrejeme maslo a olej. Opečieme na nich cibuľu nakrájanú nadrobno. Neskôr pridáme slaninu nakrájanú na kocky a opečieme ju tiež. Pridáme očistený zeler nakrájaný na malé kocky, ošúpané jablko nakrájané na kocky a bobkový list. Krátko podusíme a zalejeme zeleninovým vývarom. Osolíme a varíme asi 15 minút alebo do zmäknutia zeleru. Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Polievku dochutíme horčicou, korením a zjemníme smotanou. Podávame ju s tofu nakrájaným na plátky a nasucho opečeným na panvici. Nakoniec ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Zelerový krém s jablkom a horčicou

    Brokolicová s kozím syrom

    4 porcie

    750 g brokolice ● 10 g masla ● 1 strúčik cesnaku ● 1,5 l zeleninového vývaru ● soľ ● 100 ml smotany na šľahanie ● 1/2 ČL muškátového orieška ● 100 g čerstvého kozieho syra ● mleté čierne korenie

    NA KRUTÓNY: 3 krajce chleba ● 30 g masla ● 1 strúčik cesnaku ● 2 vetvičky rozmarínu

    Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na ružičky. Hlúb ošúpeme a nakrájame na plátky. Na horúcom masle v hrnci orestujeme cesnak nakrájaný nadrobno a pokrájaný hlúb. Prilejeme vývar a povaríme na miernom ohni aspoň 5 minút. Pridáme ružičky brokolice, povaríme a spolu s vývarom rozmixujeme. Za stáleho miešania prilejeme smotanu a dochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením. Na krutóny nakrájame chlieb na kocky a orestujeme na panvici s rozpusteným maslom, prelisovaným cesnakom a rozmarínom. Polievku podávame posypanú rozmarínovými krutónmi a nadrobeným kozím syrom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Brokolicová s kozím syrom

     Cícerová s pečeným karfiolom

    4 porcie

    150 g žltého hrachu ● 10 g masla ● 1 malá cibuľa ● 1 ČL čerstvého majoránu ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL hladkej múky ● 150 g karfiolu ● 1 l zeleninového vývaru ● 1/2 ČL čili ● 1 ČL mletej kurkumy ● 1 mrkva ● 1 petržlen ● 50 g kukurice ● 300 g cícera z konzervy ● 4 guľôčky čierneho korenia ● 1/2 ČL rímskej rasce ● soľ ● olej

    Sušený hrach predvaríme podľa návodu na obale. Na panvici rozohrejeme maslo a opečieme na ňom cibuľu nakrájanú najemno. Pridáme majorán, prelisovaný cesnak a opečieme. Zaprášime múkou, premiešame a zalejeme vývarom. Rúru predhrejeme na 180 °C. Karfiol dáme na pekáč, pokvapkáme ho olejom, posypeme čili a kurkumou. V rúre pečieme asi 15 minút. Pridáme mrkvu a petržlen nakrájané na kocky. Povaríme, a keď je zelenina napoly uvarená, pridáme kukuricu, predvarený hrach a cícer. Polievku dochutíme celým korením, rímskou rascou a soľou a varíme približne 30 minút. Potom pridáme karfiol a všetko spolu rozmixujeme na jemný krém. Niekoľko kúskov karfiolu si necháme na ozdobu.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 15 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cícerová s pečeným karfiolom

     Ostrá thajská s červeným karí

    4 porcie

    300 g kuracích pŕs ● 2 ČL červenej karí pasty ● 1 cibuľa ● 3 až 4 cm kúsok zázvoru ● 3 až 4 zemiaky ● 2 stonky citrónovej trávy ● 3 limetové (kafrové) listy ● 200 ml kokosového mlieka ● 200 g ryže ● čerstvý koriander ● soľ ● 2 PL kokosového oleja

    V hrnci rozohrejeme kokosový olej a pridáme karí pastu. Miešame, aby sa rozvoňala. Potom pridáme cibuľu nakrájanú na prúžky, orestujeme ju a pridáme zázvor nakrájaný na kúsky. Do hrnca pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a rovnako nakrájané zemiaky. Zalejeme 1,2 litra vody a povaríme asi 10 minút. Do polievky dáme citrónovú trávu, limetové listy a soľ. Varíme 20 minút alebo dovtedy, kým zemiaky nebudú takmer mäkké a mäso uvarené. Do polievky prilejeme kokosové mlieko a 10 minút povaríme. Ryžu uvaríme podľa návodu a servírujeme spoločne s polievkou ako hlavné jedlo.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 45 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Ostrá thajská s červeným karí

    Tekvicová s kokosovým mliekom

    6 porcií

    1 maslová tekvica ● 2 šalotky ● 2 PL zelenej karí pasty ● 300 ml kokosového mlieka ● 400 ml zeleninového vývaru ● za hrsť bazalky ● za hrsť tekvicových semienok ● olivový olej

    Maslovú tekvicu ošúpeme, vyberieme semiačka a nakrájame ju na kocky. Na oleji necháme zosklovatieť šalotky nakrájané najemno, pridáme karí pastu a krátko ju opečieme, aby rozvoniavala. Do hrnca prisypeme tekvicu. Prilejeme 200 ml kokosového mlieka aj zeleninový vývar a polievku privedieme do varu. Keď začne vrieť, znížime teplotu a necháme ju bez pokrievky 10 minút pomaly variť. Polievku rozmixujeme nahladko. Zvyšné mlieko zohrejeme a pred servírovaním ho nalejeme do polievky. Nakoniec ju ozdobíme bazalkou, tekvicovými semienkami opečenými nasucho a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj:

    Tekvicová s kokosovým mliekom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.