Vyskúšajte polievku ako hlavné jedlo: Máme pre vás 5 nevšedných, no extra chutných tipov
14. 1. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Miska horúcej hustej polievky padne vhod po každej sánkovačke či prechádzke mrazivou krajinou. Máme pre vás zopár nevšedných, no extra chutných tipov.

Zelerový krém s jablkom a horčicou
4 porcie
1 cibuľa ● 250 g zeleru ● 100 g anglickej slaniny ● 1 jablko ● 1,5 l zeleninového vývaru ● 1 bobkový list ● 2 PL dijonskej horčice ● 200 ml smotany na šľahanie ● 150 g tofu ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL masla + 2 PL olivového oleja
V hrnci rozohrejeme maslo a olej. Opečieme na nich cibuľu nakrájanú nadrobno. Neskôr pridáme slaninu nakrájanú na kocky a opečieme ju tiež. Pridáme očistený zeler nakrájaný na malé kocky, ošúpané jablko nakrájané na kocky a bobkový list. Krátko podusíme a zalejeme zeleninovým vývarom. Osolíme a varíme asi 15 minút alebo do zmäknutia zeleru. Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Polievku dochutíme horčicou, korením a zjemníme smotanou. Podávame ju s tofu nakrájaným na plátky a nasucho opečeným na panvici. Nakoniec ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zelerový krém s jablkom a horčicou
Brokolicová s kozím syrom
4 porcie
750 g brokolice ● 10 g masla ● 1 strúčik cesnaku ● 1,5 l zeleninového vývaru ● soľ ● 100 ml smotany na šľahanie ● 1/2 ČL muškátového orieška ● 100 g čerstvého kozieho syra ● mleté čierne korenie
NA KRUTÓNY: 3 krajce chleba ● 30 g masla ● 1 strúčik cesnaku ● 2 vetvičky rozmarínu
Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na ružičky. Hlúb ošúpeme a nakrájame na plátky. Na horúcom masle v hrnci orestujeme cesnak nakrájaný nadrobno a pokrájaný hlúb. Prilejeme vývar a povaríme na miernom ohni aspoň 5 minút. Pridáme ružičky brokolice, povaríme a spolu s vývarom rozmixujeme. Za stáleho miešania prilejeme smotanu a dochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením. Na krutóny nakrájame chlieb na kocky a orestujeme na panvici s rozpusteným maslom, prelisovaným cesnakom a rozmarínom. Polievku podávame posypanú rozmarínovými krutónmi a nadrobeným kozím syrom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Brokolicová s kozím syrom
Cícerová s pečeným karfiolom
4 porcie
150 g žltého hrachu ● 10 g masla ● 1 malá cibuľa ● 1 ČL čerstvého majoránu ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL hladkej múky ● 150 g karfiolu ● 1 l zeleninového vývaru ● 1/2 ČL čili ● 1 ČL mletej kurkumy ● 1 mrkva ● 1 petržlen ● 50 g kukurice ● 300 g cícera z konzervy ● 4 guľôčky čierneho korenia ● 1/2 ČL rímskej rasce ● soľ ● olej
Sušený hrach predvaríme podľa návodu na obale. Na panvici rozohrejeme maslo a opečieme na ňom cibuľu nakrájanú najemno. Pridáme majorán, prelisovaný cesnak a opečieme. Zaprášime múkou, premiešame a zalejeme vývarom. Rúru predhrejeme na 180 °C. Karfiol dáme na pekáč, pokvapkáme ho olejom, posypeme čili a kurkumou. V rúre pečieme asi 15 minút. Pridáme mrkvu a petržlen nakrájané na kocky. Povaríme, a keď je zelenina napoly uvarená, pridáme kukuricu, predvarený hrach a cícer. Polievku dochutíme celým korením, rímskou rascou a soľou a varíme približne 30 minút. Potom pridáme karfiol a všetko spolu rozmixujeme na jemný krém. Niekoľko kúskov karfiolu si necháme na ozdobu.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Cícerová s pečeným karfiolom
Ostrá thajská s červeným karí
4 porcie
300 g kuracích pŕs ● 2 ČL červenej karí pasty ● 1 cibuľa ● 3 až 4 cm kúsok zázvoru ● 3 až 4 zemiaky ● 2 stonky citrónovej trávy ● 3 limetové (kafrové) listy ● 200 ml kokosového mlieka ● 200 g ryže ● čerstvý koriander ● soľ ● 2 PL kokosového oleja
V hrnci rozohrejeme kokosový olej a pridáme karí pastu. Miešame, aby sa rozvoňala. Potom pridáme cibuľu nakrájanú na prúžky, orestujeme ju a pridáme zázvor nakrájaný na kúsky. Do hrnca pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky a rovnako nakrájané zemiaky. Zalejeme 1,2 litra vody a povaríme asi 10 minút. Do polievky dáme citrónovú trávu, limetové listy a soľ. Varíme 20 minút alebo dovtedy, kým zemiaky nebudú takmer mäkké a mäso uvarené. Do polievky prilejeme kokosové mlieko a 10 minút povaríme. Ryžu uvaríme podľa návodu a servírujeme spoločne s polievkou ako hlavné jedlo.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 45 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Ostrá thajská s červeným karí
Tekvicová s kokosovým mliekom
6 porcií
1 maslová tekvica ● 2 šalotky ● 2 PL zelenej karí pasty ● 300 ml kokosového mlieka ● 400 ml zeleninového vývaru ● za hrsť bazalky ● za hrsť tekvicových semienok ● olivový olej
Maslovú tekvicu ošúpeme, vyberieme semiačka a nakrájame ju na kocky. Na oleji necháme zosklovatieť šalotky nakrájané najemno, pridáme karí pastu a krátko ju opečieme, aby rozvoniavala. Do hrnca prisypeme tekvicu. Prilejeme 200 ml kokosového mlieka aj zeleninový vývar a polievku privedieme do varu. Keď začne vrieť, znížime teplotu a necháme ju bez pokrievky 10 minút pomaly variť. Polievku rozmixujeme nahladko. Zvyšné mlieko zohrejeme a pred servírovaním ho nalejeme do polievky. Nakoniec ju ozdobíme bazalkou, tekvicovými semienkami opečenými nasucho a môžeme podávať.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj:
Tekvicová s kokosovým mliekom