Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Za májovou bryndzou sa skrýva tajomstvo, čo jej dodáva výnimočnú chuť?

Halušky sú v našich domácnostiach obľúbenou klasikou

Zdroj: Kaufland

Reklama

Obľúbená lahôdka v našich domácnostiach nesmie chýbať počas celého roka, ale na jar chutí špeciálne. Akú alchýmiu pri výrobe májovej bryndze používajú skúsení majstri a kde ju s istotou nájdete?

Nie je jedlo ako jedlo a ak existuje také, na ktoré väčšina Slovákov nedá dopustiť, sú to tradičné bryndzové halušky. Keď sa do nich ponorí lyžica, začína sa rituál. Vôňa roztopenej bryndze, ktorá sa rozlieva po tanieri, okamžite prebudí spomienky na detstvo, na kuchyňu starých rodičov a na miesto, kde sa cítime doma. Áno, aj to dokáže výnimočná pochúťka, ktorá má pevné miesto aj v našich dejinách. Kombinácia bryndze s haluškami prišla na svet na salašoch, kde sa varilo jednoducho, no sýto a postupne sa jedlo pastierov stalo neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne.  

Zdroj: Kaufland

V Považskej Bystrici vyrábajú množstvo mliečnych pochúťok

Za všetkým je ovčie mlieko  

Tradičná chuť bryndze v sebe ukrýva oveľa viac, než správny pomer ovčieho a kravského syra. Z čerstvého mlieka sa vyrába celoročne, ale špeciálnu chuť má v období, keď sa ovečky prvýkrát po zime dostanú na zelené pasienky. Vôňa mladého sena a dostatok sviežej jarnej trávy sa prenášajú do samotnej bryndze. „Chuť ovčieho mlieka je počas jari výnimočná - svieža, mierne sladkastá, plná jedinečných vôní,“ zdôrazňuje Radovan Pazderka, riaditeľ spoločnosti NiKA, ktorá je jedným z najväčších slovenských výrobcov bryndze a jej príbeh píše vyše tridsať rokov. Mliekareň z Považskej Bystrice predá každoročne v máji viac ako tridsať percent celkovej ročnej produkcie bryndze, ktorá presahuje hranicu tisíc ton. Samozrejme, milovníci obľúbenej pochúťky ju nájdu aj pod červenou strechou.  

Zdroj: Kaufland

Pod výnimočnosť májovej bryndze sa podpisuje aj chuť ovčieho mlieka

„V Kauflande dlhodobo podporujeme slovenských dodávateľov, ktorí na naše pulty dodávajú kvalitné a čerstvé produkty, tak ako spoločnosť NiKA. Spolupracujeme s nimi celoročne, ale počas jarnej sezóny si v našich predajniach všímame väčší záujem práve o májovú bryndzu a v porovnaní s koncom roka jej predajnosť narastie až o dvadsaťpäť percent. Vyrába sa z čerstvého mlieka, má výraznejšiu chuť, čo ešte viac zvyšuje jej obľúbenosť, hovorí Veronika Gregušková z oddelenia mliečnych produktov v spoločnosti Kaufland.  

Do hry vystupujú skúsenosti aj zmysly  

Dobrá bryndza sa nerobí len rukami, ale aj chuťou a čuchom. Každá várka ovčieho syra zreje trochu inak a pod jej chuť sa podpisuje kvalita mlieka aj sezónnosť.  Skúsený syrár musí denne sledovať, ako mení svoju vôňu, konzistenciu, farbu či chuť, aby zistil, kedy je syr pripravený. A ako proces výroby vyzerá? Ovčie mlieko sa najskôr zohreje, zasyrí a spracuje na hrudkový ovčí syr. Zreje približne osem dní, po dozretí ho podľa tradičnej receptúry osolia, pridajú kravský syr, až z hmoty vznikne jemná, hladká bryndza. „Hoci sme moderná mliekareň a pri výrobe používame najnovšie technológie, výroba bryndze je umenie. Zrenie ovčej či kravskej hrudky sa nedá naučiť z papiera, pretože tu hrajú dôležitú úlohu zmysly, skúsenosti aj  dôvera v tradičné remeslo,“ pripomína riaditeľ spoločnosti NiKA. 

Čerstvá chutí najlepšie  

Verili by ste, že bryndza, ktorú kupujete v obchodnom reťazci, bola pred dvoma dňami ešte v hrudke? V Považskej Bystrici ide čerstvosť a kvalita ruka v ruke, aj preto sa dostáva do predajní už do 48 hodín od výroby. „Bryndza z mliekarne NiKA patrí medzi najvyhľadávanejšie produkty v sortimente čerstvých mliečnych výrobkov a zákazníci ju nájdu aj v produktovom rade K-Classic. Najlepšie chutí čerstvá, preto si dávame záležať, aby cesta od dodávateľa na naše pulty trvala čo najkratšie. Vďaka tomu si zachováva najvyššiu kvalitu, tradičnú chuť aj probiotické vlastnosti,“ pokračuje nákupkyňa Veronika Gregušková.  

Zdroj: Kaufland

Bryndzu zo spoločnosti NiKA nájdete v predajniach Kauflandu

Produkty, kde sa k remeslu pridáva aj láska  

„Naše produkty majú svoju kvalitu aj vďaka ľuďom, ktorí do ich výroby dávajú srdce. U nás v mliekarni vznikli krásne príbehy lásky a máme aj zamestnancov, ktorí tu pracujú dvadsať či tridsať rokov,“ hovorí s hrdosťou v hlase riaditeľ Radovan Pazderka, ktorý sa so svojou manželkou dokonca zoznámil pri ochutnávke májovej bryndze. Mliekareň prináša do regálov obchodného reťazca aj obľúbené syry, nátierky so syrovým a bryndzovým základom, tvarohové dezerty, ale aj inovatívne výrobky ako termix vo vrecku, ktorý sa už tiež časom zaradil medzi klasiku. Mesačne ich zo spoločnosti NiKA odíde viac ako 400 000 kusov, čo je dôkaz, že kombinácia kvalitného tvarohu, čistých surovín bez pridaných konzervantov a praktického obalu sa stala hitom medzi deťmi aj dospelými. Ale je jedno, ktorú z považskobystrických pochúťok si v Kauflande vložíte do košíka, pri každej máte istotu, že okrem tradičných ingrediencií  je v nej namiešané aj poctivé remeslo a láska. Ako inak, veď sú vyrobené z lásky k Slovensku

PR článok

Vyberáme pre vás niečo PLUS