Zabudnite na obyčajné kokosové guľky: S TÝMTO receptami ohúrite každého milovníka sladkého!
8. 12. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:12)

Zdroj: shuttrestock
Vianočné maškrtenie môže byť aj zdravé. Spravte si tieto jednoduché raw dobroty a neobanujete. Môžete ich aj pekne zabaliť a podarovať ako milé prekvapenie.

Lieskové s mandľami
25 kúskov
● 25 g celých lieskovcov
● 125 g sušených datlí bez jadierok
● 100 g mletých lieskovcov
● 40 g mandľového masla
● 20 g kakaa
● 75 ml mandľového mlieka
● štipka soli
● 100 g horkej čokolády
Do sekáčika alebo mixéra pridáme všetky suroviny okrem čokolády, celých orechov a mandľového mlieka. Počas mixovania postupne pridávame mandľové mlieko tak, aby sme získali hladkú formovateľnú zmes. Zo zmesi odoberáme za lyžičku cesta, do stredu vtlačíme celý oriešok a vyformujeme do guľky. Pokračujeme, až kým neminieme všetku zmes. Nad horúcim vodným kúpeľom rozpustíme čokoládu a guľky do nej namočíme. Vyberieme a dáme stuhnúť na plech vystlaný papierom na pečenie.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: shuttrestock
Guľky, ktoré vás nabijú energiou
Brusnicové s pistáciami
25 kúskov
● 100 g pistácií
● 150 g kešu orechov
● 200 g sušených datlí bez jadierok
● 100 g sušených brusníc
Pistácie a kešu orechy nasekáme najemno, datle nahrubo. Dáme do mixéra a mixujeme. Pridáme 2 ČL horúcej vody a znova rozmixujeme. Mala by nám vzniknúť formovateľná zmes, inak pridáme ešte trocha vody. Zo zmesi tvarujeme menšie guľky, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme vychladiť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 60 minút
Figové s chiasemienkami
30 kúskov
● 200 g sušených datlí bez jadierok
● 75 g sušených fíg
● 150 g makadamiových orechov
● 100 g chia semienok
● škorica
Nasekáme datle, figy a orechy nahrubo. Zmiešame s 2 PL chia semienok a 1/2 ČL škorice a rozmixujeme spolu s 2 ČL horúcej vody. Zo zmesi vyformujeme guľky, ktoré zo všetkých strán vyváľame v chia semienkach.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: shuttrestock
Figové s chia semienkami
Marhuľové s kokosom
15 kúskov
● 200 g sušených marhúľ
● 3 PL ovsených vločiek
● 10 PL strúhaného kokosu
● 2 PL agávového sirupu
● 1 PL kokosového oleja
Marhule nasekáme v sekáčiku najemno. Na suchej panvici krátko opečieme 4 PL kokosu a ovsené vločky. Pridáme sirup a kokosový olej, privedieme do varu a stiahneme z ohňa. Vmiešame 4 PL kokosu a marhule a zapracujeme. Necháme vychladnúť. Potom navlhčenými rukami zo zmesi vyformujeme guľky, ktoré môžeme obaliť vo zvyšnom kokose. Dáme vychladiť.
Čas prípravy: 20 minút