Zabudnutá zelenina znižuje tlak, upokojí trávenie a vyčistí pleť zvnútra: Už sa jej nevyhýbajte
17. 9. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:00)

Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Nemýľte si ho! Paštrnák má jemnejšiu chuť ako petržlen a jeho výživová hodnota je vyššia. Znižuje tlak, upokojí trávenie a vyčistí pleť zvnútra.

Vzdialený bratranec mrkvy a rodný brat petržlenu. Viac sa mu nevyhýbajte, ale objavte jeho úžasnú chuť aj zdravotné benefity. Dlhý žltkastý koreň so šťavnatou bielou dužinou je čerstvý oveľa lahodnejší ako petržlen. Aj keď si mnohí myslia, že medzi týmito dvoma koreňovými zeleninami nie je žiadny rozdiel, nie je to pravda.
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Lepší ako petržlen
Lepší ako petržlen
Petržlen síce viac vonia, no paštrnák je pre ľudský organizmus oveľa prospešnejší a výživnejší. Až polovica odporúčanej dennej dávky vitamínu C je obsiahnutá približne v 100 gramoch tohto zázračného koreňa. Zimy sa nebojí. Odoláva veľmi nízkym až mrazivým teplotám. V záhrade ho preto môžete zbierať aj v chladnejších mesiacoch. Aj by ste mali. Okrem vitamínu C obsahuje celú plejádu béčok. Okrem toho triumfuje vysokým obsahom draslíka, mangánu, horčíka, fosforu, železa, vlákniny, kyseliny listovej a alkaloidu pastinacín. Vďaka týmto látkam má močopudné účinky. Pozitívne vplýva na zdravie srdca a ciev, reguluje krvný tlak i cholesterol v krvi a posilňuje pokožku. Paštrnák dokonca môže zlepšovať duševné zdravie a mierne pôsobí ako antidepresívum.
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Zabudnutá zelenina paštrnák
Kedysi namiesto cukru
Kedysi dávno sa používal ako zdroj cukru, keďže neboli k dispozícii trstinové a repné cukry. V polovici 19. storočia ho nahradili zemiaky ako hlavný zdroj škrobu, a tak sa upustilo od jeho pestovania. Pečený paštrnák je však ešte stále v niektorých častiach po anglicky hovoriaceho sveta považovaný za nevyhnutnú súčasť vianočnej večere. V kuchyni sa využíva podobne ako mrkva, petržlen alebo zeler. Môžete ho pripraviť nad parou, restovať alebo piecť. V minulosti sa paštrnák sušil a následne mlel na múku, z ktorej sa piekol chlieb medovníkovej chuti.
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Kedysi namiesto cukru
Paštrnáková FRITTATA
4 PORCIE
● 3 veľké paštrnáky● 1 veľká mrkva● 1 cuketa● 2 mladé cibuľky● 3 vajcia● 150 g čedaru● 2 lyžice petržlenovej vňate● 1-2 lyžice hladkej múky● soľ● mleté čierne korenie● 2 lyžice olivového oleja
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Jedlo ako liek
1. Paštrnáky a mrkvu ošúpte, spolu s cuketou umyte a najemno nastrúhajte. Mladú cibuľku zbavte zelenej vňate a nakrájajte nadrobno.
2. V panvici zohrejte olej na strednú teplotu. Zeleninu na ňom opekajte asi 5 minút, kým nezmäkne. Odstráňte z ohňa a nechajte 10 minút chladnúť.
3. Zmes dajte do misy a pridajte k nej rozšľahané vajcia, syr nastrúhaný nahrubo, nakrájanú petržlenovú vňať a múku. Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
4. Rúru predhrejte na 180 °C. Do stredne veľkého plechu dajte papier na pečenie. Nalejte naň zeleninovú zmes a pečte asi 15 minút, podľa potreby aj dlhšie.
5. Upečenú frittatu vyberte z rúry a nechajte 10 minút chladnúť. Potom ju vyberte z plechu a nechajte celkom vychladnúť.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Paštrnáková frittata
Raňajkové PLACKY
4 PORCIE
● 450 g zemiakov● 350 g paštrnáka● 1 malá cibuľa● 1 strúčik cesnaku● 1 vajce● soľ, mleté biele korenie● olej
Ako príloha:
● plátky prosciutta● cherry paradajky● vajcia
1. Zemiaky a paštrnák očistite, umyte a nahrubo nastrúhajte. Nastrúhané zemiaky postláčajte rukami, aby ste odstránili čo najviac tekutiny.
2. K zelenine primiešajte očistenú cibuľu a cesnak, obe nakrájané nadrobno, rozšľahané vajce, soľ a korenie. Zmes rozdeľte na 8 placiek.
3. V panvici zohrejte 2 lyžice oleja a na miernom ohni postupne opekajte placky z každej strany 4 až 5 minút alebo kým nie sú zlatisté.
4. Placky vyberte na papierovú utierku. Kým sa pečú, v grilovacej panvici alebo v rúre pod grilom opečte plátky prosciutta a paradajky. Ako ďalšiu prílohu spravte stratené vajce alebo volské oko a môžete servírovať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Raňajkové PLACKY
Paštrnákové ČIPSY PRE CELÚ RODINU
● 1,5 kg paštrnáka● olej● soľ● mletá údená paprika + kajenské korenie
1. Paštrnák očistite, umyte a osušte. Škrabkou na zemiaky z neho krájajte dlhé tenké plátky. Oddeľte ich od seba.
2. Do väčšieho hrnca nalejte olej, hladina by mala byť vysoká aspoň 5 cm. Rozohrejte ho a na skúšku doň vhoďte plátok paštrnáka. Ak hnedne prirýchlo, znížte teplotu, lebo by ste čipsy spálili a boli by horké.
3. Do horúceho oleja vkladajte v malých množstvách plátky paštrnáka a krátko ich opekajte dozlatista či do ružovkasta. Vyberte dierovanou lyžicou na papierovú utierku a osoľte. Pred podávaním posypte údenou paprikou alebo malým množstvom kajenského korenia.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Paštrnákové čipsy
Namiesto zemiakov
V receptoch vymeňte zemiaky za rovnaké množstvo paštrnáka a váš jedálny lístok sa okamžite vymaní z nudného stereotypu.
Vegánky milujú paštrnák
Hviezdy ako Alicia Silverstone (44), ktoré sa hlásiak vegánstvu, milujú koreňovú zeleninu nielen do smoothie, ale aj ako bežné jedlo. Musia sa ubezpečiť, že jedia dostatok vitamínova minerálov, napríklad vitamín B12 , ktorý nájdete ajv tejto chutnej zelenine.
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Alicia Silverstone
Herečka Portia de Rossi (48), ktorá žije s komičkouEllen DeGeneresovou a v roku 2008 sa za ňu aj vydala, je známou vegánkou a propagátorkou bezmäsitej stravy. Práve u nej ste mohli zahliadnuť recept na pečený paštrnák s bylinkami a korením.
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Portia de Rossi
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Dobrá rada Ak chcete, aby vám paštrnák vydržal čo najdlhšie čerstvý, zabaľte ho do navlhčenej utierky a uložte do chladničky. Takto si uchová viac živín ako pri izbovej teplote.
Exotický ŠALÁT K MÄSU
4 PORCIE
● pol pomela(alebo ružovéhograpefruitu)● 6 paštrnákov● 1 mučenka● 1 karambola● čerstvá petržlenová vňať
Na zálievku:
● 2 lyžice bieleho vínneho octu● 2 lyžičky medu● 2 lyžice olivového oleja● trochu šťavy z pomela● soľ, čerstvo pomleté čierne korenie● pečené alebo grilované mäso na podávanie
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Šalátu nikdy nie je dosť! Veľmi dobre si rozumie slovenský paštrnák s exotickou mučenkou, karambolou a pomelom.
1. Pomelo ošúpte a zbavte ho aj bielej šupky vnútri. Potom z jednotlivých dielikov odstráňte tenkú šupku a nakrájajte ich na menšie kúsky. Zo zvyšku pomela vytlačte šťavu.
2. Paštrnáky očistite, umyte a škrabkou na zemiaky nakrájajte na pásiky. Mučenku prekrojte na polovice a vyberte zrnká, karambolu umyte a nakrájate na tenké plátky. Petržlenovú vňať nakrájajte nahrubo.
3. V miske zmiešajte ocot, med, olej, soľ a korenie. Pridajte trochu šťavy z pomela.
4. Vo väčšej mise zmiešajte plátky paštrnáka s kúskami pomela, so zrnkami z mučenky, s plátkami karamboly a petržlenovou vňaťou. Polejte zálievkou a podávajte k pečenému alebo ku grilovanému kuraciemu či bravčovému mäsu alebo aj k steaku.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: archív, gettyimages, shutterstock
Exotický ŠALÁT K MÄSU