A práve naopak, hrušky by nemali byť na stromoch ponechané príliš dlho, pretože nebudú chutiť šťavnato, ale namiesto toho budú skôr múčne. Ako teda zistiť, či sú zrelé?

Skúška zrelosti plodov

Stará záhradnícka tradícia odporúča zistiť to podľa farby jadier. Jablká a hrušky by preto mali byť zbierané v čase, keď majú ich jadrá tmavšiu farbu. Zoberte spadnuté ovocie a rozrežte ho, a tak ľahko skontrolujete ich stav. Druhá skúška, hlavne pri jablkách s dostatočne dlhou stopkou, funguje tak, že nakloníte ovocie až o 90 stupňov. V prípade, že je ovocie zrelé, ľahko sa odtrhne. Ak zostáva stopka pevne pripojená k stromu, mali by ste so zberom ešte trochu počkať.

Young woman bites in a apple
Young woman bites in a apple
Zdroj: iStockphoto