Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Fantastické dobroty z jahôd! Panna cottu s jahodovou omáčkou zvládne naozaj každý: Rozplýva sa v ústach

Tieto druhy ovocia zo stravy určite nevynechajte.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Len málokto ich nemá rád. Hodia sa nielen do dezertov, ale aj do sviežich šalátov.

Panna cotta

Potrebujete:

■ 1 liter smotany na šľahanie

■ 6 ks plátkov želatíny

■ 6 polievkových lyžíc práškového cukru

■ 1 vanilkový struk

Jahodová omáčka:

■ 450 g jahôd

■ 70 g kryštálového cukru

■ 2 lyžice vody

Ako na to:

1. Do hrnca vlejte smotanu, pridajte cukor a rozrezaný vanilkový struk. Vymiešajte na miernom ohni, kým sa cukor rozpustí.

2. Želatínu namočte na tri minúty do vody. Potom plátky vložte do smotany a miešajte, až pokým sa nerozpustí. Pozor, želatína sa nesmie variť, čiže smotanu udržujte na miernom ohni.

3. Keď sa želatína rozpustí, zmes vlejte do formičiek alebo sklených pohárov a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na tri hodiny.

4. V. hrnci zohrejte nakrájané jahody s vodou a cukrom. Povarte chvíľu domäkka a vyšľahajte tyčovým mixérom. Pred podávaním zmes nalejte na stuhnutú panna cottu. Na dozdobenie použite čerstvé ovocie – jahody, čučoriedky alebo maliny.

Šalát s jahodami

Potrebujete:

■ 80 g čerstvého kozieho syra

■ 100 g špenátových listov

■ 150 g jahôd

■ 10 g orechov

■ 5 ml olivového oleja

■ 5 ml balzamikového octu

■ 5 g medu

Ako na to:

1. Na začiatok si vytvorte zálievku z oleja, octu a medu, ktorú osoľte a okoreňte.

2. Jahody nakrájajte na tenké plátky a vložte do stredne veľkej misky.

3. K jahodám pridajte umytý špenát a zálievku. Spolu ľahko premiešajte.

4. Šalát na tanieri posypte rozdrobeným syrom a nasekanými orechmi.

TIP: Namiesto kozieho syra môžete použiť napríklad fetu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS