Fantastické dobroty z jahôd! Panna cottu s jahodovou omáčkou zvládne naozaj každý: Rozplýva sa v ústach
8. 8. 2018, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:53)

Zdroj: Shutterstock
Len málokto ich nemá rád. Hodia sa nielen do dezertov, ale aj do sviežich šalátov.
Panna cotta
Potrebujete:
■ 1 liter smotany na šľahanie
■ 6 ks plátkov želatíny
■ 6 polievkových lyžíc práškového cukru
■ 1 vanilkový struk
Jahodová omáčka:
■ 450 g jahôd
■ 70 g kryštálového cukru
■ 2 lyžice vody
Ako na to:
1. Do hrnca vlejte smotanu, pridajte cukor a rozrezaný vanilkový struk. Vymiešajte na miernom ohni, kým sa cukor rozpustí.
2. Želatínu namočte na tri minúty do vody. Potom plátky vložte do smotany a miešajte, až pokým sa nerozpustí. Pozor, želatína sa nesmie variť, čiže smotanu udržujte na miernom ohni.
3. Keď sa želatína rozpustí, zmes vlejte do formičiek alebo sklených pohárov a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na tri hodiny.
4. V. hrnci zohrejte nakrájané jahody s vodou a cukrom. Povarte chvíľu domäkka a vyšľahajte tyčovým mixérom. Pred podávaním zmes nalejte na stuhnutú panna cottu. Na dozdobenie použite čerstvé ovocie – jahody, čučoriedky alebo maliny.
Šalát s jahodami
Potrebujete:
■ 80 g čerstvého kozieho syra
■ 100 g špenátových listov
■ 150 g jahôd
■ 10 g orechov
■ 5 ml olivového oleja
■ 5 ml balzamikového octu
■ 5 g medu
Ako na to:
1. Na začiatok si vytvorte zálievku z oleja, octu a medu, ktorú osoľte a okoreňte.
2. Jahody nakrájajte na tenké plátky a vložte do stredne veľkej misky.
3. K jahodám pridajte umytý špenát a zálievku. Spolu ľahko premiešajte.
4. Šalát na tanieri posypte rozdrobeným syrom a nasekanými orechmi.
TIP: Namiesto kozieho syra môžete použiť napríklad fetu.