Reklama

Zahrejú vás i pohladia na duši! Vďaka týmto 5 jedlám bude vaša zima stáť za to! Určite...

Soupa - Polievkové bistro. Na snímke je morčacia polievka s cícerom.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Miska teplej polievky, pikantné čili či voňavé korenie – to sú overené prostriedky, ako sa zohriať aj zvnútra, keď vonku vládne zima a mráz. A k tomu si aj skvelo pochutnáte.

Šťavnaté kuracie kúsky s mangovým čatní

4 porcie

1 väčšia šalotka (cibuľa) ● 1 ČL korenia karí (alebo 1/2 ČL žltej karí pasty) ● čili podľa chuti ● 1 väčšia PL paradajkového pretlaku ● 1/2 PL cukru ● 2 až 3 PL majonézy (alebo kokosového krému) ● 1 PL limetovej alebo citrónovej šťavy ● čerstvý koriander ● olivový olej (kokosový) ● uvarené kuracie mäso a opečená bruschetta na podávanie

NA ČATNÍ: 1 mango ● 2 až 3 PL cukru ● trocha rímskej rasce ● 1/2 ČL soli ● 1 ČL nastrúhaného zázvoru ● 1 PL vínneho octu

Najprv pripravíme mangové čatní. Mango popicháme vidličkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 40 minút. Z upečeného manga vydlabeme dužinu a preložíme do panvičky. Pridáme cukor, rímsku rascu, soľ, nastrúhaný zázvor a lyžicu vínneho octu. Zredukujeme na konzistenciu džemu. Na olivovom (kokosovom) oleji opražíme šalotku nakrájanú najemno, pridáme žltú karí pastu alebo korenie, čili podľa chuti a asi dve minúty pražíme. Primiešame paradajkový pretlak, osladíme cukrom a chvíľku povaríme. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí primiešame majonézu alebo kokosový krém, osolíme, okoreníme, dochutíme citrónom alebo limetou a nasekaným čerstvým koriandrom. Nakoniec vmiešame dve lyžice mangového čatní a uvarené mäso nakrájané nadrobno. Podávame s opečenou bruschettou.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 10 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: MATEJ KALINA

kuracie kúsky v kokosovom mlieku s domácim mangovým čatni

Teplé pyré z bielej fazule so zeleninou

4 porcie

250 g veľkej bielej fazule ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku + na dochutenie ● citrónová šťava ● jesenná zelenina (mrkva, paštrnák, petržlen, tekvica, repa, kel, karfiol, kaleráb, pór) ● čerstvé bylinky (petržlen, tymian, majorán) ● javorový sirup alebo iné sladidlo ● šalát baby gem alebo čakanka ● drvené sušené papričky čili ● 1 až 2 PL paradajkového pretlaku ● 1 ČL hnedého cukru ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej a maslo

Fazuľu namočíme do studenej osolenej vody na 12 až 24 hodín (väčšia fazuľa potrebuje dlhší čas). Prepláchneme ju a uvaríme v čerstvej osolenej vode domäkka (ideálne v tlakovom hrnci). Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme v panvici na oleji alebo masle, pridáme prelisovaný cesnak, chvíľu osmažíme a panvicu odstavíme. Jej obsah premiešame takmer so všetkou scedenou fazuľou a s časťou vody z varenia. Všetko pomixujeme stolným alebo tyčovým mixérom dokrémova. Dochutíme citrónovou šťavou, korením, soľou, olivovým olejom, a ak treba, ďalším čerstvým prelisovaným cesnakom. Zeleninu očistíme, ošúpeme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Postupne a po­dľa tvrdosti ju vhadzujeme do osolenej vriacej vody. Zeleninu scedíme (trochu tekutiny necháme bokom) a krátko osmažíme na olivovom oleji. Primiešame čerstvé nasekané bylinky, pár lyžíc vody z varenia zeleniny a lyžičku sladidla (napríklad javorového sirupu), ktoré krásne zvýrazní chuť vyzretej zeleniny. Dosolíme. Očistené šaláty rozkrojíme pozdĺžne na polovice alebo štvrtiny, potrieme ich olejom, osolíme, bohato posypeme mletým korením a krátko sprudka opečieme zo všetkých strán. Drvené sušené papričky čili osmažíme na olivovom oleji, pridáme lyžicu paradajkového koncentrátu (alebo dve pretlaku) a lyžičku hnedého cukru. Prevaríme, a ak treba omáčku zriediť, pridáme trochu vody z varenia zeleniny. Teplé pyré podávame so zeleninou, šalátom a sladkým čili olejom.

Čas prípravy: 30 minút

Čas namáčania: 24 hodín

Čas varenia: 40 minút

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

TEPLÉ PYRÉ Z BIELEJ FAZULE S JESENNOU ZELENINOU

Tekvicový prívarok s kôprom a cviklovými fašírkami

4 porcie

NA PRÍVAROK: 800 g až 1 kg bielej tekvice ● 2 menšie cibule ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 PL múky alebo kukuričného škrobu ● 1 ČL soli ● 1 PL octu a cukru na dochutenie ● čerstvý kôpor

NA FAŠÍRKY: 500 g cvikly ● 250 g uvareného pšena ● 2 až 3 vajcia ● 1/2 šálky strúhanky (+ na obaľovanie) ● 1 cibuľa (nakrájaná, orestovaná) ● 1 strúčik cesnaku ● mletá rasca ● čerstvé bylinky (petržlenová vňať, tymian) ● soľ ● ružové korenie ● olej

Pripravíme fašírky. Cviklu nastrúhame najemno. Pridáme pšeno uvarené podľa návodu na obale, vajcia, strúhanku, nakrájanú a opraženú cibuľu, pretlačený cesnak, rascu, drvené ružové korenie a soľ. Nakoniec zapracujeme nasekané čerstvé bylinky. Z hmoty tvarujeme fašírky, obalíme ich v strúhanke a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 °C na 20 minút alebo ich vysmažíme na oleji v panvici. Uvaríme prívarok. Tekvicu nastrúhame. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme tekvicu a dusíme asi 15 minút. Potom zalejeme smotanou zmiešanou s lyžicou škrobu (múky), necháme prevrieť. Prívarok dochutíme soľou, korením, octom, cukrom a ozdobíme nasekaným kôprom. Podávame s teplými fašírkami.

Čas prípravy: 25 minút

Čas varenia: 20 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: MATEJ KALINA

Na snímke je tekvicový prívarok s cviklovými fašírkami.

Morčacia polievka s cícerom a čili

4 porcie

1 väčšia cibuľa (alebo 2 menšie) ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● 300 g morčacích pŕs ● 250 g mrkvy ● zázvor (môže byť aj nakladaný) ● čili podľa chuti ● 200 g zemiakov ● 200 g paradajok ● 200 g uvareného cícera ● petržlenová vňať ● olej

Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme nakrájané mäso, mrkvu, zázvor nastrúhaný najemno, čili nasekané najemno, korenie aj soľ. Primiešame nakrájané zemiaky a zalejeme vodou. Polievku varíme 15 minút, potom pridáme paradajky nakrájané na mesiačiky, uvarený cícer a ešte chvíľku povaríme. V miskách ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: MATEJ KALINA

Soupa - Polievkové bistro. Na snímke je morčacia polievka s cícerom.

Zázvorovo-medové pšeno s lososom

4 porcie

250 g pšena ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1,5 cm kúsok zázvoru ● 1 PL paradajko-vého pretlaku ● 450 ml vývaru alebo vody ● 600 až 800 g filety z lososa ● 1 brokolica ● kúsok čerstvej alebo mletej sušenej papričky čili ● med ● čerstvé bylinky alebo šalát ● sójová omáčka ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový alebo sezamový olej

Pšeno dôkladne prepláchneme horúcou vodou, scedíme ho a necháme v sitku odkvapkať. Očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme v hrnci na olivovom oleji, pridáme prelisovaný cesnak a očistený zázvor nakrájaný nadrobno. Po minúte pridáme aj paradajkový pretlak. Dôkladne ho opražíme, no nenecháme spáliť – zvýrazníme tak chuť a farbu pretlaku. Primiešame pšeno, soľ, mleté korenie a po minúte zalejeme teplým vývarom alebo vodou. Privedieme do varu, stíšime plameň a hrniec prikryjeme. Necháme pšeno absorbovať tekutinu (10 až 15 minút), odstavíme, raz premiešame a necháme bokom prikryté dôjsť. Pšeno by malo zostať jemne chrumkavé. Zatiaľ nakrájame filetu z lososa na menšie kúsky, jemne narežeme kožu na každom kúsku a opečieme ich osolené najskôr kožou nadol na stredne rozpálenom oleji. Zo začiatku ich jemne pritlačíme k panvici. Takmer všetok čas opekáme porcie na panvici kožou nadol, ku koncu ich opečieme aj z ostatných strán. Zatiaľ odložíme na tanier a dáme bokom. Brokolicu rozoberieme na ružičky, minútu ju povaríme v osolenej vriacej vode a scedíme. Trochu vody z varenia si necháme. Čerstvé nakrájané alebo drvené sušené čili opražíme na olivovom oleji, pridáme brokolicu a lyžicu vody z jej varenia. Premiešame, odstavíme, a ak treba, dosolíme. Teplé pšeno dochutíme trochou medu a čerstvými bylinkami, ak chceme, pridáme pár lyžičiek sójovej omáčky. Opečeného lososa podávame so pšenom a s čili brokolicou.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 30 minút

Zdroj: Natália Jablonková

ZÁZVOROVO-MEDOVÉ PŠENO S LOSOSOM A ČILI BROKOLICOU

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.