Zajac na smotane
19. 12. 2012, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:43)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy a pečenia: 100 minút; 4 porcie
Potrebujeme: 800 g zajačieho mäsa, 50 g údenej slaniny, 60 g masti, 1 cibuľa, 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), celé čierne korenie, celé nové korenie, 2 bobkové listy, 50 g hladkej múky, 200 ml smotany na šľahanie, citrónová šťava
Postup:
1. Umyté mäso odblaníme a prešpikujeme na malé kocky nakrájanou slaninou. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky, koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky.
2. V pekáči rozpustíme masť, na ktorej dosklovita opečieme cibuľu a pridáme zeleninu. Do zeleninového základu pridáme oba druhy korenia a bobkové listy. Nakoniec pridáme mäso a krátko spolu opečieme. Podlejeme vodou, zakryjeme a vložíme do vyhriatej rúry.
3. Pred koncom pečenia mäso odokryjeme. Králika vyberieme a naporciujeme. Zo zeleninového základu vyberieme korenie a bobkové listy, preložíme do mixéra a dohladka rozmixujeme. Múku rozhabarkujeme v smotane. Rozmixovanú zeleninu prelejeme do hrnca, privedieme do varu, zahustíme zátrepkou a dochutíme citrónovou šťavou. Králika podávame s parenou alebo so žemľovou knedľou.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 50 – 60 minút