Potrebujeme:

1 bielok, 200 g práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy, podľa potreby  1 ČL škrobovej múčky

Takto sa to podarí:

Vo väčšej mise vymiešame bielok s niekoľkokrát preosiatym cukrom, škrobom a citrónovou šťavou. Poleva je hotová, ak sa leskne a je vláčna. V prípade, že je bielok väčší a poleva riedka, pridáme ďalší preosiaty cukor.


 

Suroviny

Bielok: Na klasickú bielu medovníkovú polevu vždy používame čerstvý bielok. Pri oddeľovaní bielku od žĺtka dbáme o to, aby sa do bielku nedostala ani minimálna časť žĺtka, pretože by mohla výsledok zafarbiť. Pred začiatkom miešania necháme bielok krátko odstáť v izbovej teplote, lepšie sa totiž spojí s cukrom.

Práškový cukor: Do polevy používame práškový cukor. Čím je je cukor jemnejší, tým lepšie sa spojí s bielkom. Pred zamiešaním k bielku cukor niekoľkokrát preosejeme cez jemné sito. Ak chceme mať istotu, že je cukor dôkladne preosiaty, môžeme ho presypať aj cez čistú dámsku silonku. Tak v ňom neostanú kryštáliky, ktoré by mohli pri zdobení upchať otvor zdobiaceho vrecka alebo kornútu.

Zemiakový škrob: Na zahustenie môžeme použiť zemiakový škrob, ktorý je biely a nezafarbí polevu. Vďaka kukuričnej škrobovej múčke by mohla výsledná poleva získať farbu so žltými odtieňmi. Škrob však iba uľahčuje zahustenie, v tradičných receptoch sa nepoužíva. Nahrádza ho totiž dlhšie miešanie.

Pomôcky

Pred samotným zdobením si pripravíme špeciálne igelitové vrecko s plastovým mininadstavcom alebo pevné mikroténové vrecko, do ktorého urobíme ihlou malý otvor. Môžeme si však vyrobiť aj kornút z pergamenového papiera. S týmito pomôckami však na medovníky nanášame kontúrové ozdoby. Pre jemnejšie tieňovanie zriedenou polevou použijeme malý štetec. Poleva sa dá nanášať aj pomocou čistej injekčnej striekačky s úzkym otvorom.

 

Ako správne miešať

Polevu miešame ručne alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva by sa za žiadnych okolností nemala šľahať. Dostalo by sa tak do nej priveľa vzduchu, vďaka čomu by skôr uschla, začala by sa drobiť a opadávať. Miešame dôkladne a minimálne 20 minút. Výsledná poleva by mala mať konzistenciu vyšľahanej šľahačky a nemala by odkvapkávať. Zahustiť sa dá pridaním cukru, škrobom alebo dlhším miešaním. Ak si pri zdobení neveríme, účinným spôsobom, ako vytvoriť linku na medovníkoch je aj špajdľa, ktorú namáčame do polevy a vzor ňou na medovník nakreslíme.

Zdobenie

Vždy 1 až 2 lyžice polevy dáme do pripraveného vrecúška alebo kornúta. Hore ho zrolovaním alebo preložením stlačíme, čím polevu posunieme k otvoru. Jemným tlakom prstov a zároveň pohybom ruky v smere linky ozdobíme medovníky najprv dookola po obvode. Môžeme si pomôcť voľnou rukou, ktorá medovník pridŕža a prípadne ním pomaly otáča. Na ďalšiu dávku polevy si musíme zobrať nový kornútok, vrecúško stačí prepláchnuť vodou.

Tieňovanie

Časť polevy prelejeme do pohára a zriedime ju niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Zriedenú polevu nanášame štetcom na predely vytvorené (už zaschnutou) linkou hustej polevy. Necháme zaschnúť a prípadné ďalšie ornamenty nanesieme až potom.

Natieranie

Ide o najrýchlejší a najjednoduchší spôsob ako ozdobiť medovníky. Bielkovú polevu trochu zriedime citrónovou šťavou. Polevu plochým štetcom nanesieme na medovníky a vytvorenú glazúru necháme dôkladne uschnúť.

Je dobré vedieť, že...

1. Polevu na medovníky nanášame až deň-dva po ich upečení. Inak by sa poleva lámala a odlupovala.

2. Poleva schne približne 30 minút.

4. S ozdobenými medovníkmi treba zaobchádzať opatrne, aby sa nepoškodilo a nerozmazalo hotové dielo.

5. Pred ozdobovaním si pripravte skutočne veľa voľného priestoru.