Zamilovaná pizza či srdiečkové fašírky? Na vašu valentínsku večeru partner zaručene nezabudne!
8. 2. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: Shutterstock
Samozrejme, že dopriať si dobré jedlo v prostredí romantickej reštaurácie má svoje čaro. No ani tá najlepšia špecialita šéfkuchára netromfne jedlo, ktoré pripravíte doma s láskou.

Zdroj: NČpŽ
Srdiečkové fašírky
4 porcie
1 staršia žemľa ● 1 veľká cibuľa ● 500 g miešaného mletého mäsa (hovädzie, bravčové) ● 1 vajce ● 1 PL horčice ● soľ ● mleté čierne korenie ● strúhanka na obalenie ● masť na vyprážanie
Žemľu namočíme na 10 minút do vody. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Žemľu v rukách dobre vyžmýkame a dáme s mäsom, vajcom, cibuľou a horčicou do misy. Pridáme 1 zarovnanú ČL soli a 1/2 ČL mletého čierneho korenia. Premiešame, aby sa zmes spojila, a necháme asi 5 minút odstáť. Potom navlhčenými rukami nanesieme na pracovnú dosku, utlačíme na hrúbku asi 1,5 cm a pomocou formičky vykrojíme stredne veľké srdiečka. Opatrne obalíme v strúhanke a vypražíme v rozhorúčenej masti dozlatista.
Čas prípravy: 20 minút
Čas opekania: 6 minút/1 kus
Zdroj: shutterstock
Srdiečkové fašírky
Cestoviny s paradajkami a kuraťom
2 porcie
1 šalotka ● 1 strúčik cesnaku ● 300 g kuracích pŕs ● 180 g cestovín v tvare srdca ● 3 PL oleja ● 1 konzerva cherry paradajok ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 ČL talianskej zmesi korenia ● 2 papričky čili ● 50 g parmezánu ● petržlenová vňať na posypanie
Šalotku a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Kuracie prsia nakrájame na menšie kocky. Cestoviny uvaríme v dostatočne osolenej vode al dente (na skus tvrdé). Na panvici rozhorúčime olej, pridáme mäso a sprudka opečieme. Osolíme a zalejeme paradajkami. Privedieme do varu a varíme asi 2 minúty. Pridáme soľ, korenie a čili papričky. Cestoviny zlejeme, nepreplachujeme a ihneď vmiešame do omáčky. Ako posledné vmiešame nastrúhaný syr. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Cestoviny s paradajkami a kuraťom
Zamilovaná pizza
4 kúsky
250 ml vlažnej vody ● 1 PL cukru ● 1 kocka droždia ● 1 ČL soli ● 500 g hladkej múkyObloženie: 2 PL olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 250 ml pasírovaných paradajok ● oregano ● tymian ● soľ ● 12 až 16 cherry paradajok ● 250 g strúhanej mozzarelly ● čerstvá bazalka
Do misky nalejeme vlažnú vodu a pridáme cukor. Droždie rozdrvíme a zamiešame do cukrovej vody. V mise zmiešame múku so soľou a spolu s kváskom vymiesime na hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu. Po vykysnutí premiesime a rozdelíme na
4 časti, ktoré vyvaľkáme a vytvarujeme do srdca. V hrnci ohrejeme olivový olej, pridáme prelisovaný cesnak a zalejeme pasírovanými paradajkami. Dochutíme soľou a bylinkami. Cherry paradajky nakrájame. Pizze potrieme paradajkovou omáčkou a obložíme syrom a cherry paradajkami. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Ozdobíme čerstvou bazalkou a ihneď podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 15 minút/1 kus
Zdroj: Shutterstock
Zamilovaná pizza