Zapekaný baklažán s mozzarellou
2. 9. 2006, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:30)

Zdroj: Archív
2 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY: 25 MINÚT 1 baklažán morskú soľ 4 zrelé rajčiaky 1 cibuľu 2 strúčiky cesnaku 4 PL za studena lisovaného olivového oleja 250 g mletého hovädzieho mäsa 1 ČL čerstvých oreganových lístkov 125 g mozzarelly niekoľko bazalkových lístkov
1. Baklažán očistíme, umyjeme, pozdĺžne nakrájame na 1 cm hrubé plátky, osolíme a necháme odležať. 2. Z rajčiakov vykrojíme stopkové lôžko, krátko ich sparíme, ošúpeme a pokrájame na kocky. Cibuľu aj cesnak ošúpeme a oboje najemno posekáme. Rúru predhrejeme na 200 °C. 3. Baklažán osušíme. V teflónovej panvici rozohrejeme 3 PL oleja a plátky na ňom z oboch strán dohneda opečieme. Vyberieme a necháme na papierovej utierke odkvapkať. 4. V druhej panvici rozohrejeme zvyšný olej a cibuľu a cesnak na ňom pri nízkej teplote do sklovita orestujeme. Pridáme mleté mäso a za stáleho miešania ho opekáme, kým sa nezačne drobiť. Okoreníme soľou, oreganom a vmiešame rajčiaky. 5. Ohňovzdornú misu vyložíme plátkami baklažánu. Na to navrstvíme mäsovú zmes. Mozzarellu necháme odkvapkať, pokrájame na plátky a rozložíme na mäso. 6. Pečieme v rúre na strednom stupni asi 20 minút. Ozdobíme bazalkou a podávame.