Zapekaný kuskus
9. 9. 2008, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:56)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Čas prípravy: 20 minút; čas pečenia: 30 minút.
Potrebujeme: 500 g mrazenej zeleninovej zmesi, 400 g kuskusu, 600 ml zeleninového vývaru, 3 PL olivového oleja, 2 jarné cibuľky, 300 g morčacích prsičiek, 200 g ovčieho syra, 1 PL arabskej zmesi korenia (muškátový kvet, zázvor, čili, sušená zelenina, rasca...), soľ, mleté čierne korenie, 300 ml mlieka, 2 vajcia, 1/2 zväzku petržlenovej vňate, 1/2 zväzku bazalky, olivový olej na vymastenie formy
Postup:
1. Vývar privedieme do varu, pridáme doň 1 PL oleja, nalejeme na kuskus a necháme 10 minút postáť. Morčacie mäso a zelené cibuľky nakrájame na kúsky dlhé asi 1/2 cm, opečieme na oleji a ochutíme soľou, čiernym a arabským korením.
2. K mäsu pridáme napučaný kuskus, rozmrazenú zeleninu a polovicu rozdrobeného syra. Pekáč alebo zapekaciu misu vymastíme olejom a navrstvíme do nej mäsovo-zeleninovú zmes s kuskusom.
3. Vajcia rozšľaháme s mliekom, ochutíme soľou, korením, nalejeme na zmes, ešte posypeme zvyšným syrom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 30 minút. Nákyp podávame posypaný čerstvými nasekanými bylinkami.