Zaspomínajte si na lákavé dobroty u babičky: Vyskúšajte TOP tipy na retro jedlá za pár šupov
24. 11. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 19:04)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Zaspomínajte si na prázdniny u starkej a na lákavé vône, ktoré sa šírili z kuchyne. Jej jedlá boli rýchle, chutné a pritom lacné
Podlesník z plechu
4 porcie
3 surové zemiaky ● 3 uvarené zemiaky ● 1 vajce ● hladká múka ● 2 strúčiky cesnaku ● sušený majorán ● drvená rasca ● mleté čierne korenie ● nastrúhané jablko alebo hrsť kyslej kapusty ● prerastená slanina ● olej ● soľ
Zemiaky uvaríme domäkka. Necháme mierne vychladnúť a nastrúhame ich do misy. Pridáme k nim aj nastrúhané surové zemiaky. Pridáme vajce, hladkú múku, prelisovaný cesnak, sušený majorán, drvenú rascu, nastrúhané jablko alebo kyslú kapustu, soľ a mleté čierne korenie. Dobre premiešame. Na vymastený plech nalejeme cesto a rozotrieme ho v rovnomernej vrstve. Posypeme slaninou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Upečený podlesník nakrájame na kocky a podávame s kyslým mliekom.
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Podlesník z plechu
Šmorn s ovocím
4 porcie
4 vajcia ● štipka soli ● 50 g kryštálového cukru ● 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry ● 4 PL mlieka ● 100 g hladkej múky ● 250 g smotanového syra ● 2 PL smotany na šľahanie ● olej
OKREM TOHO: práškový cukor ● zavárané ovocie alebo jablkové pyré
Dve vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Dva žĺtky dáme do misy a pridáme k nim dve celé vajcia. Vyšľaháme so štipkou soli, s cukrom a citrónovou kôrou postrúhanou najemno. Pridáme mlieko, múku a prírodný syr a smotanu. Dva bielky vyšľaháme dotuha a zľahka ich zapracujeme do cesta. Miešame krátko, aby v ceste zostali kopčeky snehu. Do najväčšej panvice, akú máme doma, nalejeme cesto do výšky 2 až 3 cm. Opečieme ho z jednej strany dozlatista. Cesto natrháme vidličkami na menšie kúsky a tie ešte opekáme nachrumkavo zo všetkých strán. Dáme na taniere, posypeme cukrom a podávame so zaváraným ovocím alebo s jablkovým pyré.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Šmorn s ovocím
Džatky
4 porcie
1 kg zemiakov ● 100 g hladkej múky ● 100 g polohrubej múky ● soľ
OKREM TOHO: prerastená slanina ● cibuľa ● bryndza
Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. V osolenej vode ich uvaríme domäkka, môžeme ich aj mierne rozvariť. Vodu zlejeme, ale asi tretinu si necháme. Do horúcich zemiakov preosejeme hladkú aj polohrubú múku. Hrniec odložíme na 15 minút pod perinu. Zemiaky s múkou popučíme pučidlom, prilejeme zvyšnú vodu, ak treba, prisypeme ešte múku. Z cesta robíme guľky vo veľkosti vlašských orechov. Pridáme vyškvarenú slaninu, zalejeme tukom a môžeme pridať aj bryndzu.
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas odležania: 15 minút
Náš tip
Ak sa vám zdajú džatky veľmi suché, pridajte k bryndzi kyslú smotanu.
Rýchla cesnačka
4 porcie
1 PL masti ● 5 strúčikov cesnaku ● 1 až 2 PL hladkej múky ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1,2 l vody (alebo voda z uvarených zemiakov) ● majorán ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 vajce ● kocky opečeného chleba
V hrnci rozohrejeme kopcovitú lyžicu masti. Pridáme prelisovaný cesnak alebo pokrájaný nadrobno. Krátko opražíme, pridáme mletú červenú papriku, múku a za stáleho miešania ešte opražíme. Prilejeme vodu, zamiešame a polievku necháme zovrieť. Pridáme majorán, soľ a korenie a ešte 10 minút povaríme. Do cesnačky môžeme primiešať rozšľahané vajce a na tanieri do nej pridáme opečený chlieb pokrájaný na kocky.
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Rýchla cesnačka
Mäso v máčale
4 porcie
600 až 800 g bravčovej sviečkovice ● mletá rasca ● 2 cibule ● 1 bobkový list ● smotana na varenie alebo mlieko ● soľ ● mleté čierne korenie
Mäso umyjeme a nakrájame na plátky hrubé 2 cm. Zľahka naklepeme. Osolíme, okoreníme a posypeme mletou rascou. Uložíme v jednej vrstve na plech na pečenie, poukladáme naň kolieska cibule, pridáme bobkový list a zalejeme smotanou alebo mliekom tak, aby bolo mäso zakryté. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 25 minút alebo dovtedy, kým sa mlieko nevyparí a nevznikne máčala – omáčka zo smotany. Mäso servírujeme z plechu a podávame s chlebom, ktorým vytierame omáčku.
Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 25 minút
Náš tip
K mäsu môžete uvariť aj zemiaky, poliať ich maslom a posypať materinou dúškou.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Mäso v máčale