Zasýti a chutí skvele: Upiecť si zeleninový koláč je NAJ možnosť, ako využiť zásoby zo špajzy
31. 8. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Ale vždy je vynikajúci. Rýchla príprava, harmónia chutí, zasýti a pritom nezaťaží. Upiecť si zeleninový koláč je tá najlepšia možnosť, ako spotrebovať zásoby zo špajzy.

Slaninový s poľným šalátom
8 kúskov
125 g špaldovej múky ● 125 g hladkej pšeničnej múky ● soľ ● 125 g masla ● 1 vajce ● studená voda podľa potreby ● pažítka na ozdobenie
Na obloženie:
200 g prerastenej slaniny ● 150 g syra (gouda) ● 3 PL posekaného poľného šalátu ● 250 ml kyslej smotany ● 125 ml smotany na varenie (obsah tuku 12 %) ● 4 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie ● 30 g postrúhaného parmezánu na posypanie
Z preosiatej zmesi oboch múk, zo soli a studeného pokrájaného masla pripravíme posýpku. Pridáme vajce, vodu podľa potreby a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a 30 minút necháme postáť v chlade. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vyložíme ním dno a boky formy (priemer 24 cm) až po okraj. Cesto popicháme vidličkou a dáme ho predpiecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 175 °C. Plátky slaniny opečieme, syr nastrúhame a poľný šalát posekáme. Kyslú smotanu zmiešame so sladkou. Pridáme vajcia, osolíme, okoreníme a premiešame. Na vlažné cesto dáme slaninu, poľný šalát a vrstvu strúhaného syra. Zalejeme smotanovo-vajcovou masou, posypeme strúhaným parmezánom a pečieme pri rovnakej teplote 25 minút. Koláč podávame teplý, ozdobený pažítkou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Slaninový s poľným šalátom
Tuniakový s olivami a paradajkami
8 kúskov
250 g hladkej múky ● 125 g studeného masla ● 1 ČL soli ● 1 vajce ● 2 až 3 PL studenej vody ● paradajky a mladá cibuľka na ozdobenie
Na obloženie:
1 väčšia konzerva tuniaka v oleji ● 100 g zelených olív v slanom náleve ● 50 g paradajok v oleji ● 150 g mozzarelly na strúhanie ● 3 vajcia ● 200 g kyslej smotany ● soľ ● mleté čierne korenie
Náš tip: Do cesta pridajte 50 g nízkotučného tvarohu. Bude vláčnejšie.
Do múky zapracujeme pokrájané studené maslo, soľ a urobíme hrubšiu posýpku. Pridáme vajce, postupne prilievame vodu a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme do chladu asi na hodinu. Tuniaka zlejeme z oleja, olivy a paradajky pokrájame na kolieska. Mozzarellu postrúhame nahrubšie. Vajcia vymiešame so smotanou, osolíme, pridáme mozzarellu, korenie a premiešame. Vychladené cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a boky formy s priemerom 28 cm. Boky formy vyložíme až po horný okraj. Cesto popicháme vidličkou a pred pečením dáme na 10 minút do chladničky. Potom ho predpekáme asi 12 minút v rúre vyhriatej na 175 °C. Na vlažné predpečené cesto rozložíme tuniaka, olivy a paradajky. Rovnomerne zalejeme vajcovo-smotanovou zmesou a pečieme asi
20 minút. Koláč pred podávaním ozdobíme jarnou cibuľkou a paradajkami.
Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 1 hodina 10 minút
Čas pečenia: 32 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Tuniakový s olivami a paradajkami