Zaváraná držková polievka
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:22)

Zdroj: © StockFood
15 minút, 5 porcií
Potrebujeme: 200 gram koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb), 500 gram očistené teľacie držky, 1 kus bobkový list, 5 kus celé čierne korenie, 60 gram cibuľa, 1 strúčik cesnak, 2 polievková lyžica repkový olej, 1 polievková lyžica mletá sladká červená paprika, 100 mililiter biele víno, 1 polievková lyžica nasekané čerstvé bylinky (tymian, majorán, petržlenová vňať), soľ, mleté čierne korenie, čerstvo mletý muškátový oriešok
1.
Do veľkého hrnca dáme 1,5 litra vody, očistené držky, bobkový list, zrniečka čierneho korenia a očistenú nahrubo nakrájanú koreňovú zeleninu. Privedieme do varu, teplotu znížime a prikryté varíme domäkka 1 až 2 hodiny.
2.
Držky vyberieme a necháme odkvapkať. Vývar precedíme, potrebujeme 1 l, ak je ho málo, doplníme mäsovým vývarom. Držky nakrájame na rezančeky.
3.
V inom hrnci na oleji opečieme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak a na veľmi jemnom ohni orestujeme aj papriku. Podlejeme bielym vínom a vývarom a 15 minút povaríme.
4.
Uvarené nakrájané držky dáme do vývaru, pridáme nasekané bylinky a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
5.
Do čistých pohárov rozdelíme pripravenú polievku tak, aby ostali 3 cm od okraja voľné. Poháre uzavrieme a v horúcom vodnom kúpeli (100 °C) sterilizujeme 90 minút.