Zaváraný pikantný guláš
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:22)

Zdroj: © StockFood
20 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kilogram hovädzie mäso (pliecko), 500 gram cibuľa, 2 strúčik cesnak, 50 gram prerastená slanina, 2 polievková lyžica masť, 2 polievková lyžica mletá sladká červená paprika, 0.5 čajová lyžička sušený majorán, 0.5 čajová lyžička mletá rasca, 2 polievková lyžica paradajkový pretlak, 1 kus bobkový list, 150 mililiter červené víno, 500 mililiter mäsový vývar, soľ, mleté čierne korenie
1.
Mäso nakrájame na 2,5 cm kocky. Na masti opečieme nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak, na kocky nakrájanú slaninu a potom ešte z každej strany orestujeme kocky mäsa. Dochutíme soľou, korením, paprikou, rascou, majoránom a paradajkovým pretlakom. Podlejeme vínom, pridáme bobkový list a necháme trochu povariť.
2.
Potom pridáme vývar a na miernom ohni prikryté varíme asi hodinu. Podľa potreby ešte raz dochutíme.
3.
Necháme trochu vychladnúť a ešte teplý rozdelíme do čistých pohárov tak, aby ostali 3 cm po okraj voľné. Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme v horúcom vodnom kúpeli (100 °C) asi 90 minút.