Závin plnený mäsom
8. 2. 2007, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:15)

Zdroj: Archív
NA 1 PLECH; ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT 200 g netučného tvarohu 250 g múky a múku na posypanie dosky...
...1 vrecúško kypriaceho prášku
1/2 lyžičky soli
1 vajce
4 lyžice slnečnicového oleja
Plnka:
1 žemľu
2 cibule, 1 strúčik cesnaku
150 g prerastenej údenej slaniny
2 lyžice repkového oleja
400 g mletého miešaného mäsa
1 vajce po 1 lyžičke bazalkových, oreganových a tymianových lístkov
štipku kajenského korenia, mleté čierne korenie, soľ
200 g pásikov z nakladanej kapie
1 žĺtok a 2 lyžice mlieka na potretie
POSTUP:
1. Na cesto dáme do misy tvaroh, múku s kypriacim práškom, soľ, vajce a olej. Kuchynským robotom vymiesime hladké cesto. Plech vystelieme papierom a rúru predhrejeme na 180 °C. 2. Na plnku namočíme žemľu do vody a dôkladne vyžmýkame. Cibuľu s cesnakom ošúpeme a pokrájame nadrobno. Slaninu zbavíme kože a pokrájame na drobné kocky. 3. V panvici rozohrejeme olej a opečieme slaninu. Pridáme cibuľu s cesnakom a opražíme do sklovita. Všetko necháme trocha vychladnúť. 4. Vyžmýkanú žemľu potrháme na kúsky a s mletým mäsom a vajcom pridáme k slanine a cibuli. Všetko dôkladne premiesime, posolíme a okoreníme. 5. Dosku jemne posypeme múkou a cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 35 x 40 cm. Rovnomerne ho potrieme mäsovou plnkou a zadné okraje necháme voľné. Na plnku rozložíme pásiky nakladanej a odkvapkanej kapie. 6. Cesto zvinieme a položíme na plech švíkom dolu. Povrch potrieme žĺtkom s mliekom, okraje zahneme a pritlačíme k sebe. 7. Pečieme v predhriatej rúre do zlatohneda. Podávame samostatne alebo s paradajkovou omáčkou či zeleným šalátom.