Zázračná sója pomôže pri viacerých ochoreniach: 7 vecí, ktoré ste o tejto strukovine nevedeli
28. 5. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)

Zdroj: www.alfabio.com
Sója si poradí s cholesterolom aj krvným cukrom, pomôže rozpustiť žlčníkové kamene, ochráni aj pred rakovinou. Ako ju jedávať?
1. Medzi najmladšie strukoviny pestované v Európe patri sója. Sója fazuľová patrí z biologického hľadiska medzi strukoviny, no pre svoje najčastejšie použitie je zaraďovaná medzi olejniny.
2. Sója má zo všetkých pestovaných strukovín najvyšší obsah bielkovín v semene, ktoré sa vyznačujú i výbornou skladbou esenciálnych amínokyselín. Je málo rastlinných druhov, ktoré už v minulosti ponúkali a dnes stále ponúkajú toľko spôsobov využitia ako sója.
Ako ju jedávať?
3. Využívajú sa celé semená v najrôznejších úpravách (šaláty, oriešky, šroty, plnotučná alebo odtučnená múka) alebo po technologickej úprave sa v potravinárskom priemysle získava celý rad výrobkov (sójová múka, krupica, olej, tuky, sójové mlieko, sójové omáčky, šľahačka, syry, sójové maslo, mäso, lecitín, polievkové korenie a pod.).
4. Výživná hodnota sóje je najvyššia spomedzi strukovín. Napríklad 500 g sóje sa z tohto pohľadu rovná 2 kg mäsa, 5 l mlieka alebo 28 slepačím vajciam.
Pri ktorých ochoreniach pomôže?
5. Sója znižuje hladiny cholesterolu v krvi, pôsobí na rozpúšťanie žlčníkových kameňov, reguluje a optimalizuje činnosť ciev či reguluje hladinu krvného cukru.
6. Sója sa skladá viac než z tretiny z bielkovín, z tretiny škrobov a z približne 18 percent tukov. Je výborným zdrojom lecitínu a širokého spektra vitamínov B. Z mnohých minerálov treba spomenúť vápnik, fosfor, horčík, železo a veľký podiel vlákniny.
7. Vedci zistili, že Japonci, ktorí ju jedia šesť krát týždenne, majú niekoľkonásobne znížené riziko rakoviny.
Výrobky zo sóje
Sójové mlieko sa pripravuje z bôbov, namáčaných vo vode, potom zomletých, upravených a prefiltrovaných.
Sójový olej je stolový olej s vysokou kvalitnou a neutrálnou chuťou. Obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín.
Tofu je sójový syr. Pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka. Potom sa niekoľko dní lisuje, až získa polotuhú konzistenciu.
Sójová omáčka sú vlastne fermentované sójové bôby, voda a morská soľ. Proces fermentácie trvá 6 až 12 mesiacov.
Sójové mäso môže obsahovať iba bôby, alebo byť kombinované s obilninou múkou a orechmi. Na trhu existujú rôzne ochutené druhy (sójové kocky, granuly, plátky, drť, filé, hamburgery, párky, atď.).