Zázračný CESNAK vás zaručene postaví na nohy: S pár šikovnými trikmi tromfnete aj svoju svokru!
31. 1. 2021, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 22:08)

Zdroj: StockFood
Áno, priznávame, celkom sme mu podľahli aj my. Ale už vieme, ako krotiť jeho silu, aby chutil aj ostatným. Tu je pár skvelých receptov, ktoré nikto neodmietne.
Cesnaková polievka s chlebovými tyčinkami
4 PORCIE
● 5 zemiakov
● 3 lyžice masla
● 2 menšie hlávky cesnaku
● 1 bobkový list
● štvrť lyžičky oregana
● voda
● 1 cibuľa
● soľ, mleté čierne korenie
● olej
NA TYČINKY:
● 1 šálka hladkej múky
● pol lyžičky cukru
● pol lyžičky sušeného droždia
● štvrť lyžičky soli
● voda
● olivový olej
Pripravte tyčinky: Do misy dajte múku, cukor, sušené droždie, soľ a 2 lyžičky olivového oleja. Dobre zamiešajte a po malých dávkach prilievajte vlažnú vodu. Vymieste vláčne cesto a rozvaľkajte ho na polcentimetrovú hrúbku. Nakrájajte na tyčinky široké 1,3 cm a každý prúžok ešte stočte do špirály. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 30 minút. Sledujte ich a každých 5 minút otočte, aby sa dobre upiekli.Zemiaky očistite, umyte a nakrájajte na kocky. V hrnci rozohrejte maslo a zemiaky na ňom opekajte asi 5 minút. Pridajte celé očistené strúčiky cesnaku, bobkový list, oregano, soľ a mleté čierne korenie.Zalejte litrom horúcej vody a varte, kým zemiaky nezmäknú. Bobkový list vyberte a polievku rozmixujte ponorným mixérom.V panvici rozohrejte olej a opečte na ňom očistenú cibuľu nakrájanú na kolieska. Polievku nalejte do tanierov, posypte mletým čiernym korením, opraženou cibuľou a pridajte chrumkavé tyčinky.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: StockFood
Cesnaková polievka
Pečený cesnak s olivovým olejom
4 PORCIE
● 10 veľkých hláv cesnaku
● čerstvý tymian
● vločky morskej soli
● mleté čierne korenie
● extra panenský olivový olej
Z cesnakových hláv zhora odkrojte asi tretinu. Dajte ich do nádoby na pečenie a výdatne polejte olivovým olejom. Posypte lístkami tymianu, vločkami soli a mletým čiernym korením. Zakryte alobalom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Alobal odstráňte a pečte ďalších 10 minút dozlatista.
Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: StockFood
NÁŠ TIP- Plná misa pečeného cesnaku. Šup s ním na chrumkavú hrianku!
Aj ony ho miluju
Cameron Diaz (48)
Cesnak miluje a tvrdí, že je pre ňu dôležitým nástrojom v boji proti vírusom počas celej zimy. Používa ho v kombinácii s olivovým olejom a citrónom.
Zdroj: shutterstock
Cameron Diaz
Dove Cameron (24)
Americká herečka a speváčka, ktorá hrala dvojitú rolu Liv a Maddie v rovnomennom komediálnom seriáli od Disney Channel, miluje cesnakové hrianky. Rovnako má rada cesnakovú zemiakovú kašu!
Zdroj: shutterstock
Dove Cameron
Meghan Markle (39)
Vojvodkyňa zo Sussexu prezradila, že na raňajky si často dáva celozrnnú hrianku z kváska s popučeným avokádom, ktoré dochucuje soľou, cesnakom, čiernym korením a kvapkou olivového oleja.
Zdroj: shutterstock
Meghan Markle
Kurča s cesnakom
4 PORCIE
● 8 malých kuracích stehien
● 6 strúčikov cesnaku
● lístky čerstvej šalvie (alebo sušenej)
● 100 ml bieleho vína
● 1 bageta
● soľ, mleté čierne korenie
● extra panenský olivový olej
Stehná umyte, osušte a rozdeľte na hornú a dolnú časť. Osoľte, okoreňte a v panvici opečte na rozpálenom oleji. Mäso preložte do zapekacej misy, pridajte cesnaky v šupke a lístky šalvie. Podlejte vínom a malým množstvom vody a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 45 minút. Bagetu nakrájajte na plátky, potrite strúčikom cesnaku, pokvapkajte olivovým olejom a v rúre upečte dozlatista. Opečenú bagetu uložte na servírovaciu misu medzi kúsky upečeného kurčaťa.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: StockFood
NÁŠ TIP- Nebojte sa množstva cesnaku. Cesnak a kuracie mäso si dokonale rozumejú! Štipľavá chuť celkom zmizne a mäso perfektne prevonia.
Cesnakový chlieb s tymianom
4 PORCIE
● 300 gramov pšeničnej hladkej múky (typ 00)
● 8 g čerstvého droždia
● 1 lyžička cukru
● 1 lyžica extra panenského olivového oleja
● 150 ml mlieka
● 1 lyžička soli
NA MARINÁDU:
● 2 strúčiky cesnaku
● pol lyžičky sušeného tymianu
● 4 lyžice extra panenského olivového oleja
● štipka soli
Droždie rozpustite v malom množstve vlažnej vody a pridajte cukor. Múku nasypte do misy, do stredu dajte droždie. Pridajte lyžicu olivového oleja a vlažné mlieko. Premiešajte a prisypte soľ. Vymieste hladké a nelepivé cesto.Misu s cestom zakryte fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.Urobte marinádu: Očistite cesnak a nakrájajte ho nadrobno. V miske ho zmiešajte s tymianom, so 4 lyžicami olivového oleja a štipkou soli.
Cesto zľahka rozvaľkajte a nakrájajte asi na 12 kúskov. Z každého kúska urobte bochníček a celý potrite marinádou. Bochníčky poukladajte do vymasteného hrnca, ktorý môžete dať do rúry, tak aby sa čiastočne prekrývali. Hrniec zakryte čistou utierkou a chlieb nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Ak vám zostala marináda, chlieb ňou ešte potrite.Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút, podľa potreby aj dlhšie. Pre istotu urobte test špajdľou.
Čas prípravy: 90 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: StockFood
Cesnakový chlieb s tymianom
Zaváraný cesnak
2 POHÁRE, 4 PORCIE
● 400 g cesnaku
NA NÁLEV:
● 500 ml vody
● 160 ml vínneho octu
● 2 lyžice medu
● pol lyžičky koriandra
● pol lyžičky oregana
● 1 klinček
● pol lyžičky celého čierneho korenia
● 1 sušená paprička čili
● 1 bobkový list
● 2 vetvičky majoránu
● 1 lyžička soli
Do hrnca nalejte vodu a uveďte ju do varu. Pridajte cesnaky a varte ich 3 minúty. Sceďte a odložte.Uvarte nálev z vody, octu, medu, zo všetkých korenín a zo soli. Zaváracie nádobky naplňte cesnakom a zalejte horúcim nálevom. Otočte hore dnom, zakryte dekou a nechajte vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: StockFood
Pickled garlic with herbs and chilli being made
Ako ho ešte pripraviť?
Cesnak je správnym priateľom milovníkov ostrých chutí. Ale nielen ich. Pečený cesnak svoju štipľavosť stráca a je to delikatesa.
1. AGLIO OLIO E PEPERONCINO
Hádam najjednoduchšie talianske cestoviny. Stačí k nim pridať olivový olej, cesnak, čili, petržlenovú vňať a parmezán.
2. KREVETY S CESNAKOM
Minimalistické. Krevety a neošúpané strúčiky cesnaku dajte do zapekacích misiek, zalejte olivovým olejom a šup do rúry. Osoľte a podávajte s čerstvým chlebom. Jedna báseň.
3. 40 STRÚČIKOV + jedno kurča
Podľa tohto receptu z Provensalska ho pečie aj Nigella. Rozvoňajte ním svoju kuchyňu.
4. PYRÉ
Hodí sa k pečenej jahňacine aj hydine. Očistené strúčiky cesnaku z troch hlávok povarte v mlieku do zmäknutia. Osoľte, okoreňte a pridajte olivový olej. Cesnaky vyberte a rozmixujte so 6 lyžicami mlieka. Dochuťte vínnym octom.
Prečo po ňom siahnuť?
Počas druhej svetovej vojny sa ním liečilo úplne všetko, keďže zásoba antibiotík zďaleka nestačila. Preto sa cesnaku hovorí ruský penicilín. No chorým ho predpisovali už antickí lekári a v stredoveku ním odháňali nielen choroby, ale aj zlé sily. Vy cesnakom nikoho neodplašíte, ak po ňom schrúmete zrnká kávy, čerstvú petržlenovú vňať alebo vypijete pohár mlieka. No keď vás jeho vôňa predsa len straší, porozhliadnite sa po čínskom cesnaku v supermarkete.
Vedeli ste, že Číňania majú na svedomí až 70 percent svetovej produkcie cesnaku, a kým sa dostane do našich obchodov, ubehne aj rok, takže musí byť špeciálne chemicky ošetrený? Už sa vám viac pozdáva ten náš ostrejší? My sme jednoznačne za! Vykopaný z vlastnej záhrady a dobre vysušený už smeroval do špajzy. Skáčeme sto metrov vysoko, že vďaka sírnym zlúčeninám s úžasnými antibiotickými účinkami, béčkam, céčku, selénu, zinku a éčku nám pomôže zatočiť so zimnými bacilmi a možno z neho dokonca opeknieme. Veru, cesnak okrem iného omladzuje a úspešne likviduje baktérie, ktoré spôsobujú akné.