Zázračný medvedí cesnak: 2 skvelé recepty na lahodnú polievku či pečené zemiaky so syrom feta
11. 4. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: anc
Po veľkonočnom hodovaní sa telu žiada niečo ľahšie a zdravšie. Spojte príjemné s užitočným, na výlete do prírody si nazbierajte medvedí cesnak a pripravte si tieto lahôdky.
Možno ho máte vo vašich záhradkách, kúpite ho na farmárskych trhoch, ale nájdete ho aj divoko rásť v lese alebo v parku. Medvedí cesnak je nabitý vitamínmi, a ak sa za ním vydáte do prírody, nebude vás stáť ani cent. Jeho lahodná chuť vám bude odmenou za trochu snaženia.
Medvedí cesnak rastie zvyčajne na vlhkých tienistých miestach. Len si ho nepomýlite so konvalinkami, ktoré majú podobné listy. Konvalinky ich majú lesklé, medvedí cesnak matné. Stačí, keď ho pošúchate medzi prstami, a jeho vôňa vám ukáže, či máte tie správne listy.
Použiť ho môžete všade, kam patrí cesnak alebo pažítka. Je skvelý len tak nasekaný a nasypaný na zemiaky či na chlieb s maslom, v šaláte alebo namiesto klasického cesnaku v špenáte. Veľmi obľúbená je krémová polievka z neho a môžete skúsiť ho pripraviť len na masle ako prílohu namiesto špenátu.
Krémová polievka s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
1 l zeleninového vývaru, 2 ks cibule, 2 ks žĺtok, 2 polievkové lyžice masla, 2 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice oleja, 200 g smotany na varenie, 250 g cesnaku medvedieho, podľa chuti korenie čierne drvené, soľ
Postup prípravy
1. Cesnak ošúpte, nakrájajte na plátky, na horúcom oleji opečte do zlatista a osušte na papierovej utierke.
2. Medvedí cesnak umyte a ešte mokrý vložte do vriacej osolenej vody, chvíľu povarte, zlejte a sprudka ochlaďte studenou vodou.
3. Cibuľu ošúpte, nakrájajte nadrobno a na rozohriatom masle nechajte opražre do sklovita, pridajte medvedí cesnak, krátko poduste, podlejte vývarom a nechajte variť. Hrniec odstavte a ponorným mixérom všetko dôkladne rozmixujte.
4. Žĺtky rozmiešame v smotane a za stáleho miešania vlejte do polievky, ochuťte soľou a korením.
5. Polievku rozdeľte na porcie a podávajte s opečenými cesnakovými lupienkami.
Pečené zemiaky s medvedím cesnakom a syrom feta
Potrebujeme:
6 ks zemiakov, 1 zväzok cesnaku medvedieho, 200 g syra feta , podľa potreby soľ, čierne mleté korenie čierne mleté, olivový olej
Postup prípravy
1. Vyberieme 6 veľkých zemiakov. Ak máte menšie, použite ich viac.
2. Zemiaky umyjeme a pozdĺžne rozkrojíme.
3. Do pekáča vyloženého papierom na pečenie naukladáme jednotlivé polovičky zemiakov rezom hore. Osolíme a okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme na 200 ° C cca 30 minút do mäkka.
4. Medzitým opláchneme medvedí cesnak a nasekáme na asi 2 cm dlhé kúsky.
5. V panvici rozpustíme trochu olivového oleja a cesnak na ňom orestujeme.
6. Zemiaky vyberieme z rúry a rozložíme na taniere a ešte teplé posypeme syrom feta a ozdobíme orestovaným cesnakom. Skvele chutia s pohárom mlieka.