40 kúskov
1 200 g polohrubej múky ● 1 kocka droždia ● 1 vajce ● 700 ml mlieka ● 3 ČL soli ● malé množstvo cukru ● 400 g škvariek ● veľký pohár slivkového lekváru ● vajce na potretie
1 Všetky suroviny si pripravíme a odvážime. Škvarky pomelieme.
2 Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť.
3 Múku posolíme, vlejeme pripravený kvások, vlažné mlieko a vajce. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
4 Hotové cesto premiestnime na dosku, trochu porozťahujeme a dáme naň pomleté škvarky. Ak sú škvarky dosť slané, už nesolíme, ak nie, môžeme ešte posoliť.
5 Preložíme tretinu cesta zdola k stredu a zhora k stredu. Potom zľava doprava a sprava doľava, vždy tretinu cesta. Vznikne bochník, ktorý na doske roztlačíme rukami. Postup zopakujeme dvakrát, vždy v opačnom poradí.
6 Cesto rozvaľkáme, nakrájame na menšie štvorce, ktoré naplníme lekvárom, preložíme a vytvoríme trojuholníky. Potrieme vajcom zmiešaným s vodou a pečieme 15 až 20 minút pri 180 °C.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút