Zdá sa vám kombinácia škvariek a lekváru zvláštna? Nedajte sa odradiť, táto dobrota je ako sen
13. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdá sa vám kombinácia škvariek a sladkého lekváru prinajmenšom nezvyčajná? Nedajte sa odradiť, táto dobrota starých materí vás prekvapí lahodnou chuťou.

40 kúskov
1 200 g polohrubej múky ● 1 kocka droždia ● 1 vajce ● 700 ml mlieka ● 3 ČL soli ● malé množstvo cukru ● 400 g škvariek ● veľký pohár slivkového lekváru ● vajce na potretie
1 Všetky suroviny si pripravíme a odvážime. Škvarky pomelieme.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 1
2 Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 3
3 Múku posolíme, vlejeme pripravený kvások, vlažné mlieko a vajce. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 2
4 Hotové cesto premiestnime na dosku, trochu porozťahujeme a dáme naň pomleté škvarky. Ak sú škvarky dosť slané, už nesolíme, ak nie, môžeme ešte posoliť.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 4
5 Preložíme tretinu cesta zdola k stredu a zhora k stredu. Potom zľava doprava a sprava doľava, vždy tretinu cesta. Vznikne bochník, ktorý na doske roztlačíme rukami. Postup zopakujeme dvakrát, vždy v opačnom poradí.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 5
6 Cesto rozvaľkáme, nakrájame na menšie štvorce, ktoré naplníme lekvárom, preložíme a vytvoríme trojuholníky. Potrieme vajcom zmiešaným s vodou a pečieme 15 až 20 minút pri 180 °C.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 6
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Dobrú chuť!