40 kúskov

1 200 g polohrubej múky ● 1 kocka droždia ● 1 vajce ● 700 ml mlieka ● 3 ČL soli ● malé množstvo cukru ● 400 g škvariek ● veľký pohár slivkového lekváru ● vajce na potretie

1 Všetky suroviny si pripravíme a odvážime. Škvarky pomelieme.

Krok 1
Krok 1
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

2 Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť.

Krok 3
Krok 3
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

3 Múku posolíme, vlejeme pripravený kvások, vlažné mlieko a vajce. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.

Krok 2
Krok 2
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

4 Hotové cesto premiestnime na dosku, trochu porozťahujeme a dáme naň pomleté škvarky. Ak sú škvarky dosť slané, už nesolíme, ak nie, môžeme ešte posoliť.

Krok 4
Krok 4
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

5 Preložíme tretinu cesta zdola k stredu a zhora k stredu. Potom zľava doprava a sprava doľava, vždy tretinu cesta. Vznikne bochník, ktorý na doske roztlačíme rukami. Postup zopakujeme dvakrát, vždy v opačnom poradí.

Krok 5
Krok 5
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

6 Cesto rozvaľkáme, nakrájame na menšie štvorce, ktoré naplníme lekvárom, preložíme a vytvoríme trojuholníky. Potrieme vajcom zmiešaným s vodou a pečieme 15 až 20 minút pri 180 °C.

Krok 6
Krok 6
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút

Dobrú chuť!
Dobrú chuť!
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK