Reklama

Zdravé dezerty bez pečenia: Ak sa vám nechce zapínať rúru, ochutnajte tieto úžasné maškrty

Malinová raw torta

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Počas horúcich letných dní nemáme chuť zapínať rúru, aby sme si upiekli zdravú maškrtu. Pri týchto osviežujúcich receptoch to ani nebude nutné.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oslaďte si leto týmto sviežim koláčikom! Jeden kúsok nikdy nestačí!

    Nepečený mrkvový koláčik

    8 kúskov

    ● 4 mrkvy● 100 g vlašských orechov● 150 g datlí● 50 g strúhaného kokosu● 20 g kokosového oleja● 200 g orechov kešu● 1 ČL škorice● 2 ČL vanilkovej esencie● 3 PL agávového sirupu● 1 ČL citrónovej šťavy● štipka muškátového orieška● štipka soli

    Kešu namočíme aspoň hodinu vopred do vody. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Do mixéra dáme datle a vlašské orechy a nasekáme. Pridáme trocha vody z kešu, kokos, škoricu, 1 ČL vanilkovej esencie, muškátový oriešok a soľ a pomixujeme. Pridáme mrkvu a všetko dobre premiešame. Polovicu natlačíme do pripravenej tortovej formy. Namočené orechy zlejeme a spolu s kokosovým olejom, citrónovou šťavou, agávovým sirupom a so zvyšnou vanilkovou esenciou rozmixujeme. Polovicu krému nanesieme na korpus vo forme, prikryjeme zvyšnou mrkvovou zmesou a znova natrieme vrstvu kešu krému. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky a pred podávaním ozdobíme čerstvými čučoriedkami a orechmi.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Nepečený mrkvový koláčik

     Broskyňový sorbet

    4 porcie

    ● 5 zrelých broskýň● 1 limeta● 3 až 4 vetvičky medovky● 5 až 6 PL agávového sirupu

    Broskyne umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme jadierka. Dužinu nakrájame a dáme aspoň na 3 hodiny do mrazničky. Limetu umyjeme pod horúcou vodou, osušíme a nastrúhame kôru. Potom ju rozpolímea vytlačíme z nej šťavu. Medovku opláchneme, vytrasieme z nej vodu a nasekáme. Do mixéra dáme zamrznuté broskyne, agávový sirup, medovku, limetovú kôru a šťavu. Rozmixujeme na hladkú zmes. Ihneď podávame ozdobené čerstvým ovocím podľa chuti.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas mrazenia: 3 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Broskyňový sorbet

    Malinová raw torta

    6 kúskov

    NA KORPUS:● 80 g datlí● 100 g ovsených vločiek● 1 PL kokosového oleja

    NA KRÉM:● 200 g orechov kešu● 200 g malín● 50 g datlí● šťava z 1/2 limety● 1 vanilkový struk

    NA OZDOBU:● čerstvé maliny

    Orechy zalejeme vodou a necháme aspoň 1 hodinu odležať. Menšiu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Na korpus rozmixujeme datle, pridáme ovsené vločky, kokosový olej a znova mixujeme. Zmes natlačíme na dno pripravenej formy a dáme do chladničky. Na krém rozmixujeme precedené orechy kešu, maliny, datle, dreň z vanilky a šťavuz limety na hladkú zmes. Nanesieme na vychladený korpus, povrch zarovnáme a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Ozdobíme malinami.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas namáčania: 1 hodina
    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: shutterstock

    Malinová raw torta

    Černicové  mini cheesecaky

    12 kúskov

    NA KORPUS:● 120 g vlašských orechov● 75 g ovsených vločiek● 100 g datlí

    NA PLNKU:● 300 g orechov kešu● 160 ml kokosového mlieka (konzerva)● 120 ml agávového sirupu● 2 PL citrónovej šťavy● 1 ČL vanilkovej esencie

    NA OZDOBU:● 120 g černíc● čerstvé ovocie

    Formu na mafiny zľahka naolejujeme. Do jamiek vložíme košíčky, aby sme koláčiky ľahko vybrali. Do mixéra dáme orechy, ovsené vločky a datle. Rozmixujeme nahrubo. Zmes natlačíme do košíčkov. Na plnku nahladko rozmixujeme kešu, kokosové mlieko, agávový sirup a vanilkovú esenciu. Do pripravených košíčkov nalejeme 2/3 tejto zmesi a dáme na približne 20 minút do mrazničky. K zvyšku krému pridáme černice a rozmixujeme dohladka. Nalejeme na jemne stuhnuté cheesecaky a dáme do mrazničky najmenej na 2 hodiny, aby pekne stuhli. Pred podávaním vyberieme 10 minút vopred, aby boli krémovejšie,a ozdobíme čerstvým ovocím.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas mrazenia: 2 hodiny a 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Černicové mini cheesecaky

    Pomarančové rezy 

    12 kúskov

    NA KRÉM:● 400 g nízkotučného  tvarohu● 200 g smotanového syra● 400 ml smotany na šľahanie● 12 plátkov želatíny● 5 PL brezového cukru (xylitol)● 1 pomaranč● kôra z 1 citróna● 1 vanilkový struk

    NA POLEVU:● 4 pomaranče● 125 ml pomarančovej šťavy● 1 číre tortové želé

    Smotanu vyšľaháme dotuha. V mise vymiešame tvaroh, smotanový syr, brezový cukor, kôru z pomaranča aj citróna a dreň z vanilkového struku dohladka. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme 10 minút odstáť. Potom ju rozpustíme v teplej šťave z 1 pomaranča. Smotanu opatrne zapracujeme do tvarohovej zmesi a vmiešame pomarančovú želatínu. Nalejeme do tortovej formy, ideálne vystlanej potravinárskou fóliou, a dáme do chladničky minimálne na 4 hodiny. Na polevu očistíme pomaranče, ostrým nožom vyrežeme dužinu a rozmixujeme spolu s pomarančovou šťavou. Zo zmesi a z tortového želé pripravíme podľa návodu želatínu, ktorú nalejeme na vychladený tvarohový krém. Dáme do chladničky stuhnúť, najlepšie na celú noc. Pred podávaním ozdobíme čerstvým pomarančom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas chladenia: 12 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Pomarančové rezy

     Jednoduchý malinový dezert

    4 porcie

    ● 500 g malín● 4 PL brezového cukru● šťava z 1 limety● 100 g bieleho jogurtu● 1 vanilkový struk● 100 ml smotany na šľahanie● štipka stužovadla šľahačky

    Zopár malín odložíme bokom na ozdobu, zvyšok potlačíme vidličkou a zmiešame s limetovou šťavou a 3 PL brezového cukru. Nanesieme do pripravených pohárov. V miske vymiešame jogurt, smotanu, dreň z vanilkového struku a 1 PL brezového cukru dohladka. Nakoniec zamiešame štipku stužovadla. Pekne nanesieme lyžicou alebo cukrárskym vreckom na malinovú vrstvu a ozdobíme čerstvými malinami. Dáme do chladničky vychladiť a podávame.

    Čas prípravy: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Jednoduchý malinový dezert

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.
    Výber pre vás