Zdravé dezerty bez pečenia: Ak sa vám nechce zapínať rúru, ochutnajte tieto úžasné maškrty
16. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:40)

Zdroj: shutterstock
Počas horúcich letných dní nemáme chuť zapínať rúru, aby sme si upiekli zdravú maškrtu. Pri týchto osviežujúcich receptoch to ani nebude nutné.

Nepečený mrkvový koláčik
8 kúskov
● 4 mrkvy● 100 g vlašských orechov● 150 g datlí● 50 g strúhaného kokosu● 20 g kokosového oleja● 200 g orechov kešu● 1 ČL škorice● 2 ČL vanilkovej esencie● 3 PL agávového sirupu● 1 ČL citrónovej šťavy● štipka muškátového orieška● štipka soli
Kešu namočíme aspoň hodinu vopred do vody. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Do mixéra dáme datle a vlašské orechy a nasekáme. Pridáme trocha vody z kešu, kokos, škoricu, 1 ČL vanilkovej esencie, muškátový oriešok a soľ a pomixujeme. Pridáme mrkvu a všetko dobre premiešame. Polovicu natlačíme do pripravenej tortovej formy. Namočené orechy zlejeme a spolu s kokosovým olejom, citrónovou šťavou, agávovým sirupom a so zvyšnou vanilkovou esenciou rozmixujeme. Polovicu krému nanesieme na korpus vo forme, prikryjeme zvyšnou mrkvovou zmesou a znova natrieme vrstvu kešu krému. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky a pred podávaním ozdobíme čerstvými čučoriedkami a orechmi.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: shutterstock
Nepečený mrkvový koláčik
Broskyňový sorbet
4 porcie
● 5 zrelých broskýň● 1 limeta● 3 až 4 vetvičky medovky● 5 až 6 PL agávového sirupu
Broskyne umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme jadierka. Dužinu nakrájame a dáme aspoň na 3 hodiny do mrazničky. Limetu umyjeme pod horúcou vodou, osušíme a nastrúhame kôru. Potom ju rozpolímea vytlačíme z nej šťavu. Medovku opláchneme, vytrasieme z nej vodu a nasekáme. Do mixéra dáme zamrznuté broskyne, agávový sirup, medovku, limetovú kôru a šťavu. Rozmixujeme na hladkú zmes. Ihneď podávame ozdobené čerstvým ovocím podľa chuti.
Čas prípravy: 10 minút
Čas mrazenia: 3 hodiny
Zdroj: shutterstock
Broskyňový sorbet
Malinová raw torta
6 kúskov
NA KORPUS:● 80 g datlí● 100 g ovsených vločiek● 1 PL kokosového oleja
NA KRÉM:● 200 g orechov kešu● 200 g malín● 50 g datlí● šťava z 1/2 limety● 1 vanilkový struk
NA OZDOBU:● čerstvé maliny
Orechy zalejeme vodou a necháme aspoň 1 hodinu odležať. Menšiu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Na korpus rozmixujeme datle, pridáme ovsené vločky, kokosový olej a znova mixujeme. Zmes natlačíme na dno pripravenej formy a dáme do chladničky. Na krém rozmixujeme precedené orechy kešu, maliny, datle, dreň z vanilky a šťavuz limety na hladkú zmes. Nanesieme na vychladený korpus, povrch zarovnáme a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Ozdobíme malinami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas namáčania: 1 hodina
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: shutterstock
Malinová raw torta
Černicové mini cheesecaky
12 kúskov
NA KORPUS:● 120 g vlašských orechov● 75 g ovsených vločiek● 100 g datlí
NA PLNKU:● 300 g orechov kešu● 160 ml kokosového mlieka (konzerva)● 120 ml agávového sirupu● 2 PL citrónovej šťavy● 1 ČL vanilkovej esencie
NA OZDOBU:● 120 g černíc● čerstvé ovocie
Formu na mafiny zľahka naolejujeme. Do jamiek vložíme košíčky, aby sme koláčiky ľahko vybrali. Do mixéra dáme orechy, ovsené vločky a datle. Rozmixujeme nahrubo. Zmes natlačíme do košíčkov. Na plnku nahladko rozmixujeme kešu, kokosové mlieko, agávový sirup a vanilkovú esenciu. Do pripravených košíčkov nalejeme 2/3 tejto zmesi a dáme na približne 20 minút do mrazničky. K zvyšku krému pridáme černice a rozmixujeme dohladka. Nalejeme na jemne stuhnuté cheesecaky a dáme do mrazničky najmenej na 2 hodiny, aby pekne stuhli. Pred podávaním vyberieme 10 minút vopred, aby boli krémovejšie,a ozdobíme čerstvým ovocím.
Čas prípravy: 25 minút
Čas mrazenia: 2 hodiny a 20 minút
Zdroj: shutterstock
Černicové mini cheesecaky
Pomarančové rezy
12 kúskov
NA KRÉM:● 400 g nízkotučného tvarohu● 200 g smotanového syra● 400 ml smotany na šľahanie● 12 plátkov želatíny● 5 PL brezového cukru (xylitol)● 1 pomaranč● kôra z 1 citróna● 1 vanilkový struk
NA POLEVU:● 4 pomaranče● 125 ml pomarančovej šťavy● 1 číre tortové želé
Smotanu vyšľaháme dotuha. V mise vymiešame tvaroh, smotanový syr, brezový cukor, kôru z pomaranča aj citróna a dreň z vanilkového struku dohladka. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme 10 minút odstáť. Potom ju rozpustíme v teplej šťave z 1 pomaranča. Smotanu opatrne zapracujeme do tvarohovej zmesi a vmiešame pomarančovú želatínu. Nalejeme do tortovej formy, ideálne vystlanej potravinárskou fóliou, a dáme do chladničky minimálne na 4 hodiny. Na polevu očistíme pomaranče, ostrým nožom vyrežeme dužinu a rozmixujeme spolu s pomarančovou šťavou. Zo zmesi a z tortového želé pripravíme podľa návodu želatínu, ktorú nalejeme na vychladený tvarohový krém. Dáme do chladničky stuhnúť, najlepšie na celú noc. Pred podávaním ozdobíme čerstvým pomarančom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Zdroj: shutterstock
Pomarančové rezy
Jednoduchý malinový dezert
4 porcie
● 500 g malín● 4 PL brezového cukru● šťava z 1 limety● 100 g bieleho jogurtu● 1 vanilkový struk● 100 ml smotany na šľahanie● štipka stužovadla šľahačky
Zopár malín odložíme bokom na ozdobu, zvyšok potlačíme vidličkou a zmiešame s limetovou šťavou a 3 PL brezového cukru. Nanesieme do pripravených pohárov. V miske vymiešame jogurt, smotanu, dreň z vanilkového struku a 1 PL brezového cukru dohladka. Nakoniec zamiešame štipku stužovadla. Pekne nanesieme lyžicou alebo cukrárskym vreckom na malinovú vrstvu a ozdobíme čerstvými malinami. Dáme do chladničky vychladiť a podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Jednoduchý malinový dezert