Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zdravé a super chrumkavé hranolky zo sladkých zemiakov: Bez vyprážania, raz-dva hotové v rúre

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Oranžové hranolky zo sladkých zemiakov sú skvelou a zdravšou alternatívou ku klasickým hranolkám.

Skúste ich ako prílohu k hamburgeru, steaku alebo aj k rybám. My vás naučíme, ako si ich pripraviť pekne chrumkavé.

Hranolky si môžete pripraviť z ošúpaných, ale aj neošúpaných zemiakov. V druhom prípade však treba šupku dôkladne očistiť. Najchrumkavejšie budú, keď použijete tie ošúpané.

Najprv ich rozpolte, aby sa vám dobre krájali. Pri krájaní je dôležitý výzor, ale nie z estetických dôvodov. Keďže sú sladké zemiaky pevnejšie a tvrdšie ako konzumné, je ich krájanie trocha náročnejšie. Zemiaky otočte reznou stranou nadol a nakrájajte na rovnako hrubé plátky, tie potom nakrájajte na 0,5 cm široké hranolčeky.

Zdroj: Archív

Sladké zemiaky

Po nakrájaní vložte hranolčeky do misy s vodou a nechajte odležať, najlepšie celú noc, ale najmenej 1 hodinu. Čím dlhšie budú hranolky vo vode ležať, tým viac škrobu sa z nich vyplaví, a tým budú aj chrumkavejšie. Aby ste ich nemuseli piecť v rúre hodiny, zbavte ich prebytočnej vody suchou utierkou.

Rúru predhrejte na 230 stupňov, pričom plech nechajte v rúre. Tajomstvo chrumkavých hranoliek je úplne jednoduché. Škrob! Nie ten, čo sa nachádza v zemiakoch, ale aj ten, ktorý pridáte zvonka.

Hranolčeky obaľte pred pečením do škrobového kabátika. Môžete použiť zmes škrobu s trochou vody, pričom hranolčeky do zmesi len krátko ponorte a hneď vyberte, okoreňte, položte na plech vystlaný papierom na pečenie pokvapkaný olivovým olejom a šup s nimi do rúry.

Zdroj: Shutterstock

Bataty dodajú vášmu telu podstatne viac balastných látok.

Ako druhú možnosť môžete nasypať škrob do plastového vrecúška, pridať po častiach hranolky a trasením ich pokryť škrobovou vrstvou. A tiež šup s nimi na plech a do rúry.

Hranolčeky sa pečú pri teplote 230 stupňov asi 25 minút. Dôležité je popritom pravidelne otvárať dvere rúry, aby mohla vznikajúca para unikať von. Po upečení rúru vypnite a pri otvorených dverách nechajte hranolčeky pár minút odležať. Ešte teplé ich osoľte a ihneď podávajte.

Náš tip na záver: Na ochutenie použite zmes mletého čierneho korenia, mletej sladkej papriky, rozmarínu a čili.

Vyberáme pre vás niečo PLUS