Zdravé a super chrumkavé hranolky zo sladkých zemiakov: Bez vyprážania, raz-dva hotové v rúre
2. 8. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:15)

Zdroj: Shutterstock
Oranžové hranolky zo sladkých zemiakov sú skvelou a zdravšou alternatívou ku klasickým hranolkám.
Skúste ich ako prílohu k hamburgeru, steaku alebo aj k rybám. My vás naučíme, ako si ich pripraviť pekne chrumkavé.
Hranolky si môžete pripraviť z ošúpaných, ale aj neošúpaných zemiakov. V druhom prípade však treba šupku dôkladne očistiť. Najchrumkavejšie budú, keď použijete tie ošúpané.
Najprv ich rozpolte, aby sa vám dobre krájali. Pri krájaní je dôležitý výzor, ale nie z estetických dôvodov. Keďže sú sladké zemiaky pevnejšie a tvrdšie ako konzumné, je ich krájanie trocha náročnejšie. Zemiaky otočte reznou stranou nadol a nakrájajte na rovnako hrubé plátky, tie potom nakrájajte na 0,5 cm široké hranolčeky.
Zdroj: Archív
Sladké zemiaky
Po nakrájaní vložte hranolčeky do misy s vodou a nechajte odležať, najlepšie celú noc, ale najmenej 1 hodinu. Čím dlhšie budú hranolky vo vode ležať, tým viac škrobu sa z nich vyplaví, a tým budú aj chrumkavejšie. Aby ste ich nemuseli piecť v rúre hodiny, zbavte ich prebytočnej vody suchou utierkou.
Rúru predhrejte na 230 stupňov, pričom plech nechajte v rúre. Tajomstvo chrumkavých hranoliek je úplne jednoduché. Škrob! Nie ten, čo sa nachádza v zemiakoch, ale aj ten, ktorý pridáte zvonka.
Hranolčeky obaľte pred pečením do škrobového kabátika. Môžete použiť zmes škrobu s trochou vody, pričom hranolčeky do zmesi len krátko ponorte a hneď vyberte, okoreňte, položte na plech vystlaný papierom na pečenie pokvapkaný olivovým olejom a šup s nimi do rúry.
Zdroj: Shutterstock
Bataty dodajú vášmu telu podstatne viac balastných látok.
Ako druhú možnosť môžete nasypať škrob do plastového vrecúška, pridať po častiach hranolky a trasením ich pokryť škrobovou vrstvou. A tiež šup s nimi na plech a do rúry.
Hranolčeky sa pečú pri teplote 230 stupňov asi 25 minút. Dôležité je popritom pravidelne otvárať dvere rúry, aby mohla vznikajúca para unikať von. Po upečení rúru vypnite a pri otvorených dverách nechajte hranolčeky pár minút odležať. Ešte teplé ich osoľte a ihneď podávajte.
Náš tip na záver: Na ochutenie použite zmes mletého čierneho korenia, mletej sladkej papriky, rozmarínu a čili.