Reklama

Zdravé varenie v rýchlosti? Ako pripraviť zdravé jedlá, aj keď nemáte čas 

Ilustračné foto

Zdroj: estradaantonu/Adobestock.com

Reklama

Pozná to asi každý jeden z nás? Ponáhľame sa z jednej schôdzky na druhú, cestou si rýchlo kúpime niečo na jedenie a za chodu rýchlo skonzumujeme, pričom nielen chuť a pôžitok zvyčajne idú bokom. Stravovanie touto formou nie je ale ani z krátkodobého hľadiska vhodné, zdravé a už vôbec nie pre ľudský organizmus užitočné. Aby ste sa preto vyhli negatívnym následkom takéhoto správania a nie práve ideálneho životného štýlu, existuje veľmi jednoduché riešenie v podobe stratégie na prípravu zdravých jedál bez straty času a energie.

Presvedčte sa spolu s nami, že zdravé a pritom rýchle varenie je možné a dokonca bezproblémové. 

Plánovanie a dobré vybavenie kuchyne je základ 

Ešte predtým, než sa vrhnete na hľadanie a výber vhodných receptov, je dobré si urobiť menší prieskum dostupných možností. Znamená to skontrolovať, aké máte k dispozícii kapacity na varenie a skladovanie. Je predsa dobre známe, že úspech realizácie akéhokoľvek plánu závisí od nástrojov, ktoré na jeho realizáciu použijete.  

Zásadnú úlohu v tomto smere zohráva nielen veľkosť chladničky a mrazničky, ale aj to, akým riadom je kuchyňa vybavená a či disponuje zariadením, ako je napríklad šikovný Tescoma strojček na prípravu cestovín, ktorý dokáže proces prípravy inak náročných jedál veľmi dobre uľahčiť a zefektívniť.  

Až po vykonaní menšieho prieskumu vybavenia a jeho menšieho doplnenia by ste mali začať vyberať recepty a spísať nákupný zoznam potravín na ich zhotovenie. Nielen peniaze, ale aj čas vám v tomto prípade tiež ušetrí, ak si všetko nakúpite na celý týždeň dopredu a vždy podľa potreby potom už len vyberiete z komory alebo chladničky. 

Predvarenie jedla vám ušetrí čas, peniaze aj námahu 

Keď je kuchynský priestor zabezpečený potrebným vybavením a potravinami, prichádza rad na samotné varenie, ktoré môže (v závislosti od konkrétneho receptu) zabrať zhruba 1,5 až 2 hodiny, čo nie je veľa, ale ani málo.  

Proces varenia zlepšuje stráviteľnosť mnohých surovín a uvoľňuje dôležité živiny, ktoré by inak boli pre telo nedostupné. Navyše, varenie znižuje riziko potravinových infekcií tým, že ničí škodlivé mikroorganizmy a baktérie. 

Predvarením niektorých pokrmov je možné každodenný proces stravovania tiež výrazne skrátiť a pritom ušetriť aj množstvo vyprodukovaného odpadu, čoho dôvod je veľmi logický. Kým predvarené jedlá sa dajú z opakovane použiteľných nádob a pri správnom skladovaní bez problémov konzumovať aj niekoľko dní po sebe, kupované a nie práve najzdravšie rýchle občerstvenie naopak vytvára množstvo odpadu. 

Multifunkčný ryžovar Tescoma vám uľahčí a urýchli nielen prípravu zdravej ryže, ale tiež umožní tepelné spracovanie iných obľúbených potravín a pokrmov na pare, čím konkrétne suroviny neprídu o svoje vitamíny i chuť a vaše telo o potrebné živiny a energiu. Proces varenia alebo parenia potravín je v tejto unikátnej nádobe nielen rýchlejší a zdravší, ale aj bez rizika pripálenia a prekypenia. Jednoduchšie a dlhšie sa v tomto špeciálnom „hrnci“ udržiava aj servírovacia teplota pokrmu, takže ho nemusíte po niekoľkých hodinách opätovne ohrievať a zbytočne strácať čas a energiu. 

Potraviny vhodné na rýchle a zdravé varenie 

Konkrétne a zároveň všeobecné zostavenie zoznamu surovín vhodných na nenáročné varenie nie je vôbec komplikované, pretože mnohým sú tieto položky dobre známe a dokonca už možno aj dlhodobou súčasťou kuchyne. Podstatné je, aby si spracovanie takýchto potravín nevyžadovalo dlhé a náročné tepelné upravenie a pritom boli bezpečné na konzumáciu a zachovávali si svoju vysokú nutričnú hodnotu.  

  • Celkom určite sem patrí zelenina bohatá na vlákninu, ako napríklad brokolica, špenát alebo cuketa, ktorá je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov a môže byť pripravená na spomínanej pare, v rúre alebo krátkym restovaním, čím sa zároveň minimalizuje strata živín.
  • Celozrnné produkty, ako napríklad hnedá ryža, quinoa alebo celozrnné cestoviny, poskytujú telu komplexné sacharidy a vlákninu, zabezpečujúc stabilný prísun energie. Samotná ryža obsahuje okrem sacharidov aj vitamíny skupiny B, minerály ako magnézium a železo.
  • Na zdroje bielkovín je ideálne zamerať sa na chudé druhy mäsa, ako sú kuracie prsia, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, alebo rastlinné alternatívy ako tofu či strukoviny, ktoré dodávajú organizmu nevyhnutné esenciálne aminokyseliny.

Kombinácia týchto potravín, spolu s používaním zdravých tukov (najlepšie extra panenský olivový olej) a prírodných korenín, umožňuje pripraviť rýchle, chutné a nutrične vyvážené jedlá, ktoré podporujú celkové zdravie a pohodu. 

Majte tiež na pamäti, že spontánna chuť na zdravé a výživné jedlo vás môže prepadnúť kedykoľvek počas dňa, preto je vhodné mať ako „prvú pomoc“ po ruke aj nejakú na skladovanie, transport a spracovanie nenáročnú maškrtu na malý hlad.  

V tomto smere sa veľmi dobre u mnohých ujalo čerstvé ovocie, zelenina alebo nesolené orechy, vďaka ktorých prítomnosti vo vašej taške alebo špeciálnom obedári z online obchodu Tescoma.sk budete spolu s jednoducho zhotovenými raňajkami, obedom alebo večerou pripravení počas celého dňa na spontánne návaly hladu a odoláte pokušeniu si kúpiť niečo nezdravé, zbytočne kalorické a predražené.  

PR článok