Reklama

Zdravý jedálniček na celý týždeň: 5 jednoduchých a chutných receptov si zamiluje celá rodina

Farmárska polievka s ryžou

Zdroj: archív

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Pondelok: Kalerábový šalát so špenátom

6 porcií

● 200 g čerstvého špenátu● 2 kaleráby● 3 vajcia● 100 g nesolených arašidov● 3 PL ovocného octu● 3 PL oleja● viazanička petržlenovej vňate ● viazanička pažítky● viazanička kôpru● mleté čierne korenie● cherry paradajky na ozdobenie

1. Vajcia uvaríme natvrdo, schladíme, ošúpeme a najemno nasekáme. Petržlenovú vňať, pažítku a kôpor umyjeme, osušíme a najemno nasekáme.

2. Z octu, 5 lyžíc vody, zo soli a z korenia pripravíme nálev v miske.

3. Kaleráby ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a 5 minút varíme v osolenej vode. Arašidy nasekáme. Špenát umyjeme a necháme dôkladne odkvapkať.

4. Vo veľkej mise zmiešame špenát, scedený kaleráb, vajcia, bylinky a nálev. Necháme aspoň 15 minút stáť. Šalát ozdobíme cherry paradajkami a posypeme arašidmi. Podávame s celozrnným pečivom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 15 minút

Zdroj: archív

Kalerábový šalát so špenátom

Utorok: Farmárska polievka s ryžou

6 porcií

● 2 póry● 2 veľké mrkvy● 2 cibule● 250 g zeleru● 50 g masla● 1 l mäsového vývaru● 100 g ryže● soľ● mleté čierne korenie● 100 g šunky● petržlenová vňať na posypanie

1. Zeleninu očistíme a opláchneme. Pór, mrkvu a cibuľu nakrájame na kolieska, kapustu a zeler na rezance, môžeme aj postrúhať.

2. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme zeleninu a krátko opečieme. Zalejeme horúcim vývarom a privedieme do varu. Chvíľu povaríme.

3. Do polievky pridáme premytú ryžu, osolíme ju a okoreníme. Zakryjeme a na miernom ohni varíme 20 minút.

4. Tesne pred dovarením vložíme do polievky nakrájanú šunku. Podávame ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Zdroj: archív

Farmárska polievka s ryžou

Streda: Kuracia panvička so šampiňónmi

4 porcie

● 700 g kuracích pŕs● 300 g tvrdého syra● 1 konzerva sterilizovaných  šampiňónov● 250 g šunky● 3 PL kečupu● feferóny● olivy● pizzové korenie● mleté čierne korenie● soľ ● provensalské bylinky● maslo na vymastenie misy

1. Kuracie mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, posypeme bylinkami.

2. Zapekaciu misu vymastíme maslom, uložíme do nej mäso, pokvapkáme kečupom, posypeme strúhaným syrom, poukladáme šunku, šampiňóny, kúsky feferónov, znovu pokvapkáme kečupom, posypeme pizzovým korením a nahrubo nastrúhaným syrom.

3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 45 minút. Ako prílohu podávame hranolčeky alebo opečené zemiaky.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: archív

Kuracia panvička so šampiňónmi

Štvrtok: Palacinky z tvarohového cesta

4 porcie

● 750 ml mlieka● 30 g práškového cukru● soľ● 1 vajce● 100 g tvarohu● 100 g hladkej múky● olej● lekvár podľa chuti● práškový cukor na posypanie

1. Mlieko, cukor, soľ a vajce dobre prešľaháme. Tvaroh pretlačíme cez sitko do zmesi. Pridáme preosiatu múku, premiešame a necháme 30 minút stáť.

2. Na panvici ohrejeme pár kvapiek oleja. Z cesta opekáme čo najtenšie palacinky z oboch strán.

3. Hotové palacinky natierame lekvárom podľa chuti. Pred podávaním pocukrujeme.

Čas prípravy: 10 minút
Čas státia: 30 minút
Čas opekania: 3 minúty/1 palacinka

Bleskový tip

Namiesto hrudkovitého tvarohu použite nízkotučný hladký. Nebudete ho musieť pasírovať cez sitko.

Zdroj: archív

Palacinky z tvarohového cesta

Zapekané zemiaky s hlivou

4 porcie

● 600 g zemiakov uvarených v šupke● 500 g hlivy● 2 cibule● petržlenová vňať● olej● soľ● 1 ČL mletej papriky ● 1 ČL mletej rasce● mleté čierne korenie● 200 g strúhaného tvrdého syra● 500 ml smotany na varenie

1. Ošúpané zemiaky pretlačíme cez krájač. Hlivu očistíme, nakrájame na malé kocky a domäkka opečieme na oleji s nakrájanou cibuľou.

2. Zmes pridáme do zemiakov. Ďalej pridáme soľ, korenie, mletú papriku, strúhaný syr, petržlenovú vňať a všetko spolu premiešame.

3. Zemiakovú zmes dáme do pekáča a zalejeme smotanou rozšľahanou s vajcami. V rúre zapekáme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: archív

Zapekané zemiaky s hlivou

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.