Zeleninový nákyp so šunkou
6. 9. 2008, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:56)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
ČAS PRÍPRAVY: 30 MINÚT; ČAS ZAPEKANIA: 20 MINÚT
POTREBUJEME:
600 g malých zemiakov, 2 mrkvy, 1 malý pór, 1 cuketa, soľ, 1 cibuľa, 1 PL hladkej múky, 200 g šľahačkovej smotany, 150 ml zeleninového vývaru, 50 g šunky, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, štipka muškátového orieška, 2 PL masla, 100 g strúhaného syra, 2 žĺtky, maslo na vymastenie formy
POSTUP:
1. Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na kocky. Mrkvu ošúpeme, pór a cuketu umyjeme a všetko nakrájame na kolieska. Mrkvu povaríme 4 minúty v osolenej vode, na 1 minútu pridáme pór a cuketu. Zeleninu scedíme.
2. Na 1 PL masla opečieme pokrájanú cibuľu, pridáme múku, krátko ju opečieme a zalejeme smotanou a vývarom. Omáčku miešame pri miernej teplote asi 5 minút a potom pridáme petržlenovú vňať a na kocky nakrájanú šunku. Zmes dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
3. Na 1 PL masla opečieme uvarené zemiaky a potom ich spolu so zeleninou navrstvíme do zapekacej misy vymastenej maslom. Mierne vychladnutú omáčku vymiešame so žĺtkami, nalejeme na zeleninu so zemiakmi, posypeme syrom a v rúre vyhriatej na 200 °C zapekáme asi 20 minút.