Zeleninový perkelt s knedličkami
19. 7. 2007, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:59)

Zdroj: Archív
4 PORCIE 4 lyžice oleja 1 roztlačený strúčik cesnaku 100 g nakrájanej cibule 1 stonka nakrájaného zeleru 1 mrkva nakrájaná na kocky 1 kaleráb nakrájaný na väčšie kocky 1 stredne veľký paštrnák nakrájaný na krúžky 1⁄2 stredne veľkého karfiolu rozobraného na ružičky 1 zemiak nakrájaný na väčšie kocky 1 lyžička rasce 1 lyžica červenej papriky 1 lyžica rajčiakového pretlaku 2 lyžice hladkej múky 300 ml bieleho vína 600 ml zeleninového vývaru soľ a pomleté korenie 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate na posypanie Na knedličky: 50 g ražnej múky 50 g hladkej múky so štipkou prášku do pečiva 40 g vegetariánskeho loja štipka rasce 1 lyžička postrúhaného chrenu
POSTUP: 1. Na väčšej panvici s hrubým dnom ohrejte olej a pri miernej teplote pražte cesnak, cibuľku a zeler 4 – 5 minút. Keď suroviny zozlatnú, pridajte zvyšnú zeleninu a smažte 2 minúty dohneda, potom pridajte rascu, papriku a rajčiakový pretlak. Smažte ďalšie 3 minúty. 2. Pridajte múku, miešajte a pražte 2 – 3 minúty. Potom za stáleho miešania postupne prilievajte víno a vývar. Dochuťte a ohrejte do varu. Ohrev stíšte a nechajte pozvoľna vrieť 15 – 20 minút. 3. Teraz pripravte knedličky: do misky dajte múku, soľ a korenie, primiešajte loj, rascu, chren a pridajte 4 lyžice vody. Musí vzniknúť tuhšie hladké cesto. Z cesta vytvorte 12 guľôčok s priemerom 2,5 cm. 4. Knedličky vložte do hrnca s osolenou vriacou vodou a varte 10 minút, aby zostali ľahké a kypré. Vyberte ich a dajte do zeleninovej zmesi. Pri podávaní posypte petržlenovou vňaťou.