Zemiakové knedle so slaninou
6. 10. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 45 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 800 g zemiakov uvarených v šupe, 150 g slaniny alebo údeného mäsa, 150 g hrubej múky, 100 g krupice, 2 vajcia, 1 žemľa, soľ
Postup:
1. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, potom ich olúpeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo prelisujeme. Pridáme k nim krupicu, hrubú múku a vajce, osolíme a vypracujeme tuhšie cesto.
2. Slaninu nakrájame na malé kocky a zľahka ju opečieme na panvici. Menšiu časť slaniny odložíme bokom na posypanie knedlí, k zvyšnej pridáme na kocky nakrájanú žemľu a za stáleho miešania ju opečieme. Slaninu so žemľou odstavíme, necháme vychladnúť, pridáme do cesta a dôkladne premiešame.
3. Z pripraveného cesta sformujeme 3 až 4 podlhovasté šišky a dáme ich do vriacej osolenej vody. Vareškou ich opatrne oddelíme od dna a varíme podľa veľkosti asi 20 minút.
4. Hotové knedle opatrne vyberieme z vody, nakrájame na plátky a podávame posypané zvyšnou slaninou.