Zemiakové pagáče sú NAJ silvestrovská chuťovka: Keď zistíte pravý dôvod, už nikdy u vás nebudú chýbať
30. 12. 2016, 12:05 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:54)

Zdroj: Shutterstock
Zemiakové pagáče nielen skvelo chutia k vínu či pivu, ale je tu ešte jeden dôvod, prečo by u vás na Silvestra nemali chýbať.
Toto ste možno netušili, ale pagáče z kysnutého cesta sú vynikajúcou prevenciou proti silvestrovskej opici. Toto naozaj funguje!
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Pripravte si skvelú chuťovku na silvestrovskú noc. Zemiakové pagáče nielen vynikajúco chutia, ale sú užitočné ešte aj inakšie. Sú totiž overenou prevenciou proti silvestrovskej opici. Ako to funguje? Droždie obsahuje enzým ADH, ktorý urýchľuje proces „rozkladu alkoholu“, čím sa nedostáva do krvného obehu v takom veľkom množstve.
Zdroj: Shutterstock
Zemiakové pagáče
Zemiakové pagáče
Potrebujeme:
300 g v šupe uvarených a prepasírovaných zemiakov
700 g polohrubej múky
2 PL soli
1 ČL mletého čierneho korenia
1 PL rasce
42 g droždia
1 PL kryštálového cukru
300 g masti
1 vajce na potretie
Takto sa to podarí:
1. Všetky suroviny a 200 g masti spolu vymiešame do hladkého cesta, ktoré necháme hodinu kysnúť.
2. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme masťou. Preložíme na polovicu a ešte raz a vyvaľkáme.
3. Vykrojíme pagáče, ktoré dáme na vymastený plech a potrieme vajcom.
4. Necháme 30 minút kysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry 200 °C na asi 15 minút.
Zdroj: Shutterstock
Zemiakové pagáče