Zemiakové pirohy
23. 9. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:10)

Zdroj: Recepty zo života
Čas prípravy: 15 minút. Čas varenia: 10 minút
Potrebujeme (na 4 porcie): 300 g polohrubej múky, 300 g uvarených zemiakov, 1 vajce, soľ, 200 g slivkového lekváru, 100 g masla na poliatie, 100 g masla na opraženie strúhanky, 150 g jemnej strúhanky, 150 g práškového cukru
Takto sa to podarí:
1. Z preosiatej múky, soli, vajca, uvarených, vychladnutých a pretlačených zemiakov vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a rozdelíme na polovice.
2. Na jednu časť cesta rovnomerne poukladáme lyžičkou malé kôpky lekváru vo vzdialenosti 2 cm od seba. Prikryjeme druhou časťou cesta, prstami okolo lekváru popritláčame a kolieskom na vykrajovanie povykrajujeme pirohy.
3. Pirohy varíme v osolenej vriacej vode a hneď po vyplávaní na hladinu ich vyberieme. Podávame poliate roztopeným maslom a posypané strúhankou, ktorú sme zmiešali s cukrom a opražili na masle.