Zemiakové pirohy s bryndzou
1. 8. 2018, 2:01

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
40 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kilogram zemiaky uvarené v šupke, 1 kus vajce, 250 gram polohrubá múka, 200 gram bryndza, 125 gram údená slanina, 1 téglik kyslá smotana, 2 kus cibuľa, 100 gram maslo, soľ, pažitka
1.
Vychladnuté zemiaky olúpeme a postrúhame do misy. Na plnku z nich odoberieme asi 250 g, pridáme bryndzu a zamiešame.
2.
Na cesto zmiešame zemiaky, vajce, soľ, múku a vypracujeme cesto. Hneď vyvaľkáme, vykrojíme kolieska, naplníme plnkou, preložíme a pospájame na pirohy. Varíme v osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, krátko povaríme a scedíme do misy. Premiešame s trochou masla.
3.
Nakrájanú slaninu opečieme dochrumkava. Na tuku zo slaniny opečieme aj nakrájanú cibuľu.
4.
Pirohy podávame s opečenou slaninou, cibuľou, kyslou smotanou a pažítkou.