Ako pripraviť ten najlepší zemiakový šalát? Pomôže týchto 5 trikov a výsledok nadchne celú rodinu
23. 12. 2016, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:54)

Zdroj: Shutterstock
Určite súhlasíte s tým, že vianočný zemiakový šalát musí byť dokonalý. Aby bol aj ten váš naozaj taký, vyskúšajte týchto 5 trikov, výsledok vás dostane.
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku
Aby bol zemiakový šalát dokonalý a rodina sa olizovala ešte na Štefana, poradíme vám 5 trikov, ako urobiť ten najlepší!
1. Správne zemiaky sú základ
Zemiaky sú úplným základom šalátu a nie každý druh sa do šalátu hodí. Aby zemiaky držali pevný tvar a nerozvarili sa, siahnite po type A alebo po tých, ktoré sú označené ako šalátové. Vyberať môžete tiež podľa odrody - tradičné šalátové sú známe Keřkovské rohlíčky alebo Annabelle.
2. Miešajte opatrne
Uvarené zemiaky nechajte pred lúpaním a krájaním vychladnúť, aby sa s nimi lepšie pracovalo. Kúsky zemiakov a zeleniny by mali mať podobnú veľkosť, pomôže vám kovová mriežka, ktorou ingrediencie prepasírujeme. Všetko premiešajte opatrne vo veľkej nádobe, aby ste suroviny nerozmixovali. Kocky si viac zachovajú svoj tvar, ak premiešate najprv zeleninu zvlášť a potom postupne primiešavate zemiaky.
Zdroj: Shutterstock
Zemiakový šalát
3. Nechajte šalát odpočinúť
Chute šalátu nevyniknú iba tým, že suroviny správne a dostatočne premiešate, dôležité je ho nechať odpočinúť. Šalát na Štedrovečernú hostinu preto pripravte s predstihom deň vopred alebo hneď ráno. Ideálna doba uležania je cez noc. Zemiaky do seba natiahnu chuť korenia a ostatných prísad a výsledná chuť šalátu je vďaka tomu výraznejšia.
4. Tradičný šalát môže byť aj netradičný
Čo domácnosť, to recept na zemiakový šalát. Niekto pridáva údeninu, iný zasa vajíčko alebo zeler. Preto čo jednému príde ako tradičný variant, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu, to inému pripadá ako netradičné. Nebojte sa preto chute kombinovať alebo okrem majonézy pridať ľahší krémový syr.
5. Servírovanie je dôležité
Ak chcete, aby vyzeral zemiakový šalát na tanieri slávnostne, dajte si záležať aj na servírovaní. Tvar šalátu dodá forma na zemiakovú kašu. Na záver potom pomôckami na zdobenie torty ozdobte majonézou a posypte napríklad citrónovou kôrou, zelenolu cibuľkou alebo kúskom ingrediencie, ktorá je v šaláte.
Ak vás nudí tradičný zemiakový šalát, vyskúšajte naše tipy a oživte svoj jedálny lístok!
S jablkami
Päť stredne veľkých v šupke uvarených zemiakov olúpeme a nakrájame na kolieska. Dve väčšie jablká olúpeme, odstránime jadierka, nakrájame na kolieska a spolu s 2 nadrobno nakrájanými kyslými uhorkami pridáme k zemiakom. V miske zmiešame 150 ml kyslej smotany s 1 natvrdo uvareným a nadrobno nasekaným vajcom, 1 ČL horčice, so štipkou soli a s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Smotanový dresing zmiešame so zeleninou a šalát necháme v chlade odstáť.
So slaninkou
V slanej vode uvaríme 1 kg zemiakov v šupe spolu s 1 PL rasce a 1 bobkovým listom. Po uvarení zlejeme, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. K zemiakom pridáme 5 nadrobno nakrájaných sterilizovaných uhoriek. Z 250 ml zeleninového vývaru, 1 PL kryštálového cukru, 125 ml oleja, 125 ml vínneho octu, 1 PL soli, mletého čierneho korenia a 10 nasekaných šalotiek (malých cibuliek) pripravíme dresing, ktorý nalejeme na zemiaky a dáme na 3 hodiny do chladu. Šesť plátkov oravskej slaniny nakrájame na kocky, opečieme na panvici a zamiešame do šalátu.
S banánmi
Tri stredne veľké zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a 10 minút povaríme v osolenej vode. Dva banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Zemiaky zlejeme, necháme vychladnúť a v mise zmiešame s banánmi. V malej miske zmiešame téglik bieleho jogurtu s korením karí, nasekanou petržlenovou vňaťou a 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku. Nálev pridáme k zemiakom spolu s 2 nasekanými zelenými cibuľkami. Dôkladne premiešame, podávame vychladené.
S kapustou
Približne 1,5 kg v šupke uvarených zemiakov ošúpeme a nakrájame na kolieska. Menšiu hlávku kapusty, 2 ošúpané cibule a 2 zelené papriky najemno nastrúhame. Zo 150 ml octu, 80 g kryštálového cukru a 1 PL konzervačného prípravku na zeleninu uvaríme nálev, ktorý necháme mierne vychladnúť. Do nálevu primiešame 150 ml oleja a nalejeme na šalát. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
Pre deti
Približne 500 g zemiakov uvaríme v šupke, 3 vajcia uvaríme natvrdo. V mierne osolenej vode uvaríme 3 mrkvy, 3 petržleny a 1 stredne veľký zeler. Do misy najprv na drobnejšie kocky nakrájame vychladnuté a olúpané zemiaky, postrúhame uvarenú zeleninu a vajce. Na tento základ pridáme 1 pohár tatárskej omáčky a dôkladne zamiešame. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
So zavináčom
Približne 750 g zemiakov uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Dáme do misy spolu s 200 g nadrobno nakrájanej šunky, 1 cibuľou, 1 nakladanou sterilizovanými uhorkami vajcami natvrdo. Všetky suroviny dôkladne premiešame. Osolíme, okoreníme a zjemníme majonézou.