Gaštanovo-karamelová torta

12 kúskov

85 g masla ● 150 g krupicového cukru ● 85 g roztopenej čokolády ● 4 vajcia ● 50 g hladkej múky ● 1 PL kakaa ● 50 g ríbezľového džemu na potretie

NA GAŠTANOVÝ KRÉM: 100 ml mlieka ● 1 žĺtok ● 2 ČL kukuričného škrobu ● 2 ČL krupicového cukru ● 100 g čokolády (54 %) ● 5 ČL práškového cukru ● 250 g gaštanového pyré ● 1 plátok želatíny ● 500 ml smotany na šľahanie

NA KARAMELOVÝ KRÉM: ● 150 g krupicového cukru ● 30 ml vody ● 185 ml smotany na šľahanie ● 250 g mascarpone

Najskôr pripravíme základ na karamelový krém. Do hrnca dáme vodu, cukor a varíme na miernej teplote, kým hmota nezíska zlatú farbu. Nemiešame. Smotanu zohrejeme pod bod varu. Karamel odstavíme a tenkým pramienkom prilievame zohriatu smotanu. Premiešame metličkou, precedíme cez sitko a dáme do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na cesto vyšľaháme maslo s 50 g cukru do peny, pridáme čokoládu a po jednom zašľaháme žĺtky. Do žĺtkovej zmesi opatrne zamiešame sneh z bielkov a zvyšných 100 g cukru. Nakoniec prisypeme preosiatu múku s kakaom a veľmi jemne zapracujeme. Cesto prelejeme do formy (24 cm) s dnom vystlaným papierom na pečenie.

Pečieme 25 minút, vyberieme z rúry a necháme celkom vychladnúť. Na gaštanový krém vlejeme do hrnca mlieko a privedieme do varu. V mise zmiešame žĺtok, škrob, krupicový cukor, pridáme 2 lyžice horúceho mlieka a rozmiešame. Potom žĺtkovú zmes vlejeme do hrnca so zvyšným horúcim mliekom a uvaríme hustý puding. Odstavíme, vsypeme nasekanú čokoládu, práškový cukor, polovicu gaštanového pyré, napučaný plátok želatíny a spojíme. Necháme trochu vychladnúť. Vyšľaháme smotanu do peny. Opatrne ju zapracujeme do gaštanového krému.

Formu, v ktorej sa piekol korpus, obalíme fóliou alebo papierom na pečenie a na dno dáme upečený korpus. Potrieme ho ríbezľovým džemom a naň nanesieme gaštanový krém. Dáme do chladničky na hodinu stuhnúť. Mascarpone vyšľaháme so smotanou a s vychladnutým karamelom na hladký krém. Rozotrieme ho na stuhnutý gaštanový krém a opäť dáme do chladničky. Pred podávaním nastrúhame na tortu druhú polovicu gaštanového pyré.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 25 minút
Čas chladenia: 3 hodiny

Gaštanové pyré zmiešajte  s pár kvapkami umu a nastriekajte na tortu ako ozdobu. Tá vôňa!

Gaštanovo-karamelová torta
Gaštanovo-karamelová torta
Zdroj: archív Dobré jedlo

Krehké karamelové kocky

20 kúskov

100 g masla ● 1 vajce ● 250 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 50 ml mlieka ● 70 g krupicového cukru

NA NÁPLŇ: 50 g hladkej múky ● 550 ml mlieka ● 300 g krupicového cukru ● 300 g mletých vlašských orechov

Maslo vymiešame s vajíčkom a postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva. V mlieku rozpustíme cukor a postupne ho pridávame k maslovej hmote. Všetko dobre premiešame a vytvoríme hladké mäkké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Vychladené cesto rozdelíme na polovice. Obe časti rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu. Korpusy pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Necháme ich vychladnúť a prekrojíme na polovice. Na náplň rozmiešame 50 g múky a 50 ml mlieka dohladka, 500 ml mlieka dáme zohriať pod bod varu.

V hrnci s hrubým dnom dáme skaramelizovať 300 g cukru a odstavíme. Ihneď opatrne vlejeme polovicu zohriateho mlieka a za stáleho miešania spojíme. (Pozor, bude veľmi bublať!) Karamelové mlieko vrátime na mierny oheň. Do zmesi mlieka a múky vlejeme zvyšné ohriate mlieko a celú zmes pomaly vlejeme do karamelového mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Každý plát cesta potrieme 5 až 6 lyžicami karamelového pudingu a posypeme vlašskými orechmi. Pláty poukladáme na seba a koláč dáme do chladničky, najlepšie na celú noc. Pred podávaním povrch ešte poriadne posypeme nasekanými orechmi a nakrájame na menšie kocky.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 12 hodín

Náš tip
Štipka soli v karameli zvýrazní jeho sladkú chuť.

Krehké karamelové kocky
Krehké karamelové kocky
Zdroj: archív Dobré jedlo

Brownies so zmrzlinou a slaným karamelom

20 kúskov

100 g mandľovej múky ● 70 g preosiatej kokosovej múky ● 40 g kakaa holandského typu ● štipka soli ● 100 g kokosového cukru ● 2 ČL mletej vanilky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 170 g tekvicového pyré ● 100 g nasekanej čokolády ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 80 ml kokosového oleja ● 120 ml mandľového mlieka

NA KARAMELOVÚ OMÁČKU: 200 g krupicového cukru ● 150 ml smotany na šľahanie ● 1/4 ČL soli ● 1 PL masla ● vanilková zmrzlina na podávanie

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Do misy dáme múky, všetky ostatné suché ingrediencie a dobre premiešame. Potom pridáme všetky mokré suroviny a jemne zamiešame, aby vznikla hladká hmota. Prelejeme ju do formy (20 x 28 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 20 minút, vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom dáme na pol hodiny do chladničky. Na karamelovú omáčku roztopíme v hrnci s hrubším dnom cukor na karamel, prilejeme zohriatu smotanu a dobre rozmiešame. Odstavíme, pridáme soľ a lyžicu masla, zmiešame a necháme vychladnúť. Brownies nakrájame, na každý kus naložíme lyžicu zmrzliny a polejeme karamelovou omáčkou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút

Brownies by malo byť po vybratí z rúry v strede jemne nedopečené,  aby zostalo Šťavnaté.

Brownies so zmrzlinou a slaným karamelom
Brownies so zmrzlinou a slaným karamelom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Kávovo-karamelová roláda

12 kúskov

80 ml horúcej vody ● 150 g krupicového cukru ● 60 ml oleja ● 5 veľkých vajec ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 160 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli

NA SIRUP: 1 šálka espresa ● 1 ČL kryštálového cukru

NA KARAMELOVÝ KRÉM: 100 g krupicového cukru ● 360 ml smotany na šľahanie

Rúru zohrejeme na 180 °C. Klasický plech vyložíme papierom na pečenie. Do misy dáme horúcu vodu s cukrom a rozmiešame, aby sa cukor celkom rozpustil. Pridáme olej, žĺtky, vanilkový extrakt, preosiatu múku s práškom do pečiva a dobre premiešame. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme pevný sneh a opatrne ho zapracujeme do zmesi s múkou. Cesto vylejeme na plech, uhladíme a dáme piecť na 15 až 20 minút dozlatista. Korpus vyberieme z rúry, necháme 10 minút chladnúť a pomocou utierky zrolujeme do rolády. Necháme tak až do úplného vychladnutia.

Na krém dáme cukor do hrnca alebo panvice s hrubším dnom a necháme skaramelizovať. Smotanu zohrejeme pod bod varu. Keď bude cukor skaramelizovaný, smotanu doň veľmi opatrne vlejeme. Prelejeme do misky a dáme do chladničky poriadne vychladiť. Vychladnutý korpus rozbalíme, odstránime papier a polejeme ho kávou zmiešanou s cukrom. Krém vyberieme z chladničky, vyšľaháme a natrieme ním korpus rolády. Trochu krému odložíme na zdobenie. Korpus opäť zrolujeme a pevne zabalíme do papiera na pečenie a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny stuhnúť. Chute sa tak dobre prepoja a roláda sa bude aj lepšie krájať. Roládu vyberieme z chladničky, opatrne rozbalíme a ozdobíme zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecka.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Náš tip
Pri pálení karamelu pridajte k cukru pár kvapiek vody. Nebude tak rýchlo prihárať.

Kávovo-karamelová roláda
Kávovo-karamelová roláda
Zdroj: archív Dobré jedlo