Reklama

Zlatistý krémový karamel korunuje každý dezert: Vyskúšajte recepty na tieto koláče, sú famózne

Kávovo-karamelová roláda

Zdroj: DOBRÉ JEDLO

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Zlatistý krémový karamel korunuje každý dezert lahodnou chuťou. My ho zbožňujeme. Ak aj vy, určite vyskúšajte tieto koláče. Sú famózne, môžete nám veriť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: V KUCHYNI S PEŤOU: Zamilované šišky s malinovou polevou
    Zdroj: mobil

    Gaštanovo-karamelová torta

    12 kúskov

    85 g masla ● 150 g krupicového cukru ● 85 g roztopenej čokolády ● 4 vajcia ● 50 g hladkej múky ● 1 PL kakaa ● 50 g ríbezľového džemu na potretie

    NA GAŠTANOVÝ KRÉM: 100 ml mlieka ● 1 žĺtok ● 2 ČL kukuričného škrobu ● 2 ČL krupicového cukru ● 100 g čokolády (54 %) ● 5 ČL práškového cukru ● 250 g gaštanového pyré ● 1 plátok želatíny ● 500 ml smotany na šľahanie

    NA KARAMELOVÝ KRÉM: ● 150 g krupicového cukru ● 30 ml vody ● 185 ml smotany na šľahanie ● 250 g mascarpone

    Najskôr pripravíme základ na karamelový krém. Do hrnca dáme vodu, cukor a varíme na miernej teplote, kým hmota nezíska zlatú farbu. Nemiešame. Smotanu zohrejeme pod bod varu. Karamel odstavíme a tenkým pramienkom prilievame zohriatu smotanu. Premiešame metličkou, precedíme cez sitko a dáme do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na cesto vyšľaháme maslo s 50 g cukru do peny, pridáme čokoládu a po jednom zašľaháme žĺtky. Do žĺtkovej zmesi opatrne zamiešame sneh z bielkov a zvyšných 100 g cukru. Nakoniec prisypeme preosiatu múku s kakaom a veľmi jemne zapracujeme. Cesto prelejeme do formy (24 cm) s dnom vystlaným papierom na pečenie.

    Pečieme 25 minút, vyberieme z rúry a necháme celkom vychladnúť. Na gaštanový krém vlejeme do hrnca mlieko a privedieme do varu. V mise zmiešame žĺtok, škrob, krupicový cukor, pridáme 2 lyžice horúceho mlieka a rozmiešame. Potom žĺtkovú zmes vlejeme do hrnca so zvyšným horúcim mliekom a uvaríme hustý puding. Odstavíme, vsypeme nasekanú čokoládu, práškový cukor, polovicu gaštanového pyré, napučaný plátok želatíny a spojíme. Necháme trochu vychladnúť. Vyšľaháme smotanu do peny. Opatrne ju zapracujeme do gaštanového krému.

    Formu, v ktorej sa piekol korpus, obalíme fóliou alebo papierom na pečenie a na dno dáme upečený korpus. Potrieme ho ríbezľovým džemom a naň nanesieme gaštanový krém. Dáme do chladničky na hodinu stuhnúť. Mascarpone vyšľaháme so smotanou a s vychladnutým karamelom na hladký krém. Rozotrieme ho na stuhnutý gaštanový krém a opäť dáme do chladničky. Pred podávaním nastrúhame na tortu druhú polovicu gaštanového pyré.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 25 minút
    Čas chladenia: 3 hodiny

    Gaštanové pyré zmiešajte  s pár kvapkami umu a nastriekajte na tortu ako ozdobu. Tá vôňa!

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Gaštanovo-karamelová torta

    Krehké karamelové kocky

    20 kúskov

    100 g masla ● 1 vajce ● 250 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 50 ml mlieka ● 70 g krupicového cukru

    NA NÁPLŇ: 50 g hladkej múky ● 550 ml mlieka ● 300 g krupicového cukru ● 300 g mletých vlašských orechov

    Maslo vymiešame s vajíčkom a postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva. V mlieku rozpustíme cukor a postupne ho pridávame k maslovej hmote. Všetko dobre premiešame a vytvoríme hladké mäkké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Vychladené cesto rozdelíme na polovice. Obe časti rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu. Korpusy pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Necháme ich vychladnúť a prekrojíme na polovice. Na náplň rozmiešame 50 g múky a 50 ml mlieka dohladka, 500 ml mlieka dáme zohriať pod bod varu.

    V hrnci s hrubým dnom dáme skaramelizovať 300 g cukru a odstavíme. Ihneď opatrne vlejeme polovicu zohriateho mlieka a za stáleho miešania spojíme. (Pozor, bude veľmi bublať!) Karamelové mlieko vrátime na mierny oheň. Do zmesi mlieka a múky vlejeme zvyšné ohriate mlieko a celú zmes pomaly vlejeme do karamelového mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Každý plát cesta potrieme 5 až 6 lyžicami karamelového pudingu a posypeme vlašskými orechmi. Pláty poukladáme na seba a koláč dáme do chladničky, najlepšie na celú noc. Pred podávaním povrch ešte poriadne posypeme nasekanými orechmi a nakrájame na menšie kocky.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 10 minút
    Čas chladenia: 12 hodín

    Náš tip
    Štipka soli v karameli zvýrazní jeho sladkú chuť.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Krehké karamelové kocky

    Brownies so zmrzlinou a slaným karamelom

    20 kúskov

    100 g mandľovej múky ● 70 g preosiatej kokosovej múky ● 40 g kakaa holandského typu ● štipka soli ● 100 g kokosového cukru ● 2 ČL mletej vanilky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 170 g tekvicového pyré ● 100 g nasekanej čokolády ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 80 ml kokosového oleja ● 120 ml mandľového mlieka

    NA KARAMELOVÚ OMÁČKU: 200 g krupicového cukru ● 150 ml smotany na šľahanie ● 1/4 ČL soli ● 1 PL masla ● vanilková zmrzlina na podávanie

    Rúru vyhrejeme na 180 °C. Do misy dáme múky, všetky ostatné suché ingrediencie a dobre premiešame. Potom pridáme všetky mokré suroviny a jemne zamiešame, aby vznikla hladká hmota. Prelejeme ju do formy (20 x 28 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 20 minút, vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom dáme na pol hodiny do chladničky. Na karamelovú omáčku roztopíme v hrnci s hrubším dnom cukor na karamel, prilejeme zohriatu smotanu a dobre rozmiešame. Odstavíme, pridáme soľ a lyžicu masla, zmiešame a necháme vychladnúť. Brownies nakrájame, na každý kus naložíme lyžicu zmrzliny a polejeme karamelovou omáčkou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Brownies by malo byť po vybratí z rúry v strede jemne nedopečené,  aby zostalo Šťavnaté.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Brownies so zmrzlinou a slaným karamelom

    Kávovo-karamelová roláda

    12 kúskov

    80 ml horúcej vody ● 150 g krupicového cukru ● 60 ml oleja ● 5 veľkých vajec ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 160 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli

    NA SIRUP: 1 šálka espresa ● 1 ČL kryštálového cukru

    NA KARAMELOVÝ KRÉM: 100 g krupicového cukru ● 360 ml smotany na šľahanie

    Rúru zohrejeme na 180 °C. Klasický plech vyložíme papierom na pečenie. Do misy dáme horúcu vodu s cukrom a rozmiešame, aby sa cukor celkom rozpustil. Pridáme olej, žĺtky, vanilkový extrakt, preosiatu múku s práškom do pečiva a dobre premiešame. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme pevný sneh a opatrne ho zapracujeme do zmesi s múkou. Cesto vylejeme na plech, uhladíme a dáme piecť na 15 až 20 minút dozlatista. Korpus vyberieme z rúry, necháme 10 minút chladnúť a pomocou utierky zrolujeme do rolády. Necháme tak až do úplného vychladnutia.

    Na krém dáme cukor do hrnca alebo panvice s hrubším dnom a necháme skaramelizovať. Smotanu zohrejeme pod bod varu. Keď bude cukor skaramelizovaný, smotanu doň veľmi opatrne vlejeme. Prelejeme do misky a dáme do chladničky poriadne vychladiť. Vychladnutý korpus rozbalíme, odstránime papier a polejeme ho kávou zmiešanou s cukrom. Krém vyberieme z chladničky, vyšľaháme a natrieme ním korpus rolády. Trochu krému odložíme na zdobenie. Korpus opäť zrolujeme a pevne zabalíme do papiera na pečenie a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny stuhnúť. Chute sa tak dobre prepoja a roláda sa bude aj lepšie krájať. Roládu vyberieme z chladničky, opatrne rozbalíme a ozdobíme zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecka.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 20 minút
    Čas chladenia: 4 hodiny

    Náš tip
    Pri pálení karamelu pridajte k cukru pár kvapiek vody. Nebude tak rýchlo prihárať.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kávovo-karamelová roláda

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.